Krokiety z gotowanego mięsa.docx

(13 KB) Pobierz

Krokiety z gotowanego mięsa

Składniki:

60 dag gotowanego mięsa
łyżka tłuszczu
cebula
sól, pieprz
łyżka mąki
3 łyżki tartej bułki
łyżka zielonej pietruszki świeżej lub suszonej
6 dag tłuszczu do smażenia
1 jajko i jedno żółtko
mąka, jajko i pozostałe 2 łyżki bułki tartej do panierowania

http://imgextra.smaczny.pl/wyglad/ob/img/sym_pioro.gifSposób wykonania:

Na krokiety można wykorzystać chude mięso wieprzowe, wołowe, cielęce lub z drobiu, mieląc je dwukrotnie.

Cebulę podsmażyć na tłuszczu, wsypać łyżkę mąki, zasmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać do mięsa cebulę, posiekaną zieleninę, jajko całe i jedno żółtko, sól i pieprz do smaku, łyżkę tartej bułki i masę dokładnie wyrobić. Uformować z masy 10 jednakowej wielkości wałeczków, oprószyć je mąką, umaczać w rozbitym jajku, a następnie otaczać w tartej bułce. Przed samym podaniem usmażyć, obracając krokiety ze wszystkich stron, aby się równo obrumieniły.

Podawać ze szpinakiem lub marchewką i ziemniakami z wody albo puree.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin