Krokiety z gotowanego mięsa
Składniki:
60 dag gotowanego mięsa łyżka tłuszczu cebula sól, pieprz łyżka mąki 3 łyżki tartej bułki łyżka zielonej pietruszki świeżej lub suszonej 6 dag tłuszczu do smażenia 1 jajko i jedno żółtko mąka, jajko i pozostałe 2 łyżki bułki tartej do panierowania
Sposób wykonania:
Na krokiety można wykorzystać chude mięso wieprzowe, wołowe, cielęce lub z drobiu, mieląc je dwukrotnie.
Cebulę podsmażyć na tłuszczu, wsypać łyżkę mąki, zasmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać do mięsa cebulę, posiekaną zieleninę, jajko całe i jedno żółtko, sól i pieprz do smaku, łyżkę tartej bułki i masę dokładnie wyrobić. Uformować z masy 10 jednakowej wielkości wałeczków, oprószyć je mąką, umaczać w rozbitym jajku, a następnie otaczać w tartej bułce. Przed samym podaniem usmażyć, obracając krokiety ze wszystkich stron, aby się równo obrumieniły.
Podawać ze szpinakiem lub marchewką i ziemniakami z wody albo puree.
christo.monte