Placki ziemniaczane z gulaszem
Składniki:
Składniki na placki: 1 kg ziemniaków (najlepiej duże) 1 cebula biała (duża) 2-3 ząbki czosnku 1-2 jajka 4-5 łyżek stołowych mąki sól, pieprz, szczypta majeranku olej do smażenia. Składniki na gulasz: 600 gram mięsa wieprzowego np. łopatki albo schabu 200 gram kiełbasy 100 gram żółtego sera 1 cebula biała 3 szt. papryki różnokolorowej 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżki stołowe mąki 500 ml rosołu (kostkę bulionową np. o smaku pieczonego mięsa kilka ziaren ziela angielskiego majeranek sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka oliwa z oliwek
Przygotowanie placków:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i wysuszyć. Następnie obrać cebulę i czosnek. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Czosnek wycisnąć przez praskę. Następnie dodać mąkę, roztrzepane jajko i wymieszać na jednolita masę . Placki doprawiamy zgodnie z uznaniem i smażymy z dwóch stron na złocisty kolor, na mocno rozgrzanym oleju.
Mięso opłukać, usunąć nadmiar tłuszczu i błonę a następnie pokroić w kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do miski, dodać do niego sól, pieprz, trochę majeranku i polać łyżką oliwy. Całość wymieszać i następnie podsmażyć na 2 łyżkach oliwy aż się zrumieni. Podsmażone mięso należy przełożyć do garnka albo brytfanki. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę a następnie podsmażyć na tej samej patelni co mięso i przełożyć do niego. Następnie paprykę przeciąć na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę obrać i pokroić w pół talarki. Na patelni z oliwą po smażeniu mięsa i kiełbasy podsmażyć cebulę. Następnie dodać czosnek i połowę pokrojonej papryki. Warzywa chwilę smażyć (aż cebula nabierze złotego koloru) a następnie przełożyć do mięsa. Podlać całość rosołem, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i przyprawy (gulasz powinien być nieco ostry). Następnie całość dusić około 40- 60 minut na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia należy dodać pozostałą paprykę.
Jeśli nie mamy czasu by dusić mięso aż z gulaszu odparuje nadmiar wody i sos zgęstnieje to należy mąkę dobrze rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody (nie było grudek) i zagęścić nią sos.
Usmażone placki położyć na talerzu, polać gulaszem a następnie posypać startym serem. Można również polać gulasz odrobiną śmietany.
christo.monte