Parówki w cieście
Składniki
ciasto: 2 kg mąki 2 łyżki soli10 dag drożdży 4 żółtka 1l mleka 1 szkl olejunadzienie:1 kg cienkich parówek5 cebul
2 łyżki oliwysólpieprzmajeranekkminek
W 0,5 l mleka rozpuścić drożdże z 2 łyżkami mąki. Do miski wsypać mąkę, dodać wszystkie składniki i zaczyn. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić z przyprawami
na oliwie.Brać po łyżce ciasta, formować placuszek, na środek położyć pół parówki z łyżeczką cebulki, dobrze skleić. Ułożone na blaszki postawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika
smarować białkiem (można posypać kminkiem).Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 0,5 godziny.Można podawać z barszczykiem.Smacznego!
christo.monte