Parówki w cieście.docx

(12 KB) Pobierz

Parówki w cieście

 

Składniki

ciasto:
 2 kg mąki
 2 łyżki soli
10 dag drożdży
 4 żółtka
 1l mleka
 1 szkl oleju

nadzienie:
1 kg cienkich parówek
5 cebul


2 łyżki oliwy
sól
pieprz
majeranek
kminek

W 0,5 l mleka rozpuścić drożdże z 2 łyżkami mąki.

Do miski wsypać mąkę, dodać wszystkie składniki i zaczyn. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić z przyprawami

na oliwie.

Brać po łyżce ciasta, formować placuszek, na środek położyć pół parówki z łyżeczką cebulki, dobrze skleić. Ułożone na blaszki postawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika

smarować białkiem (można posypać kminkiem).

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 0,5 godziny.

Można podawać z barszczykiem.
Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin