Wiosna według Pięciu Przemian. Dania wegetariańskie.pdf

(5596 KB) Pobierz
549250372 UNPDF
549250372.001.png
Wiosna według Pięciu Przemian. Dania wegetariańskie
Stanisław Jerzmański, Ewelina Węgrzyn
Wydanie pierwsze
Toruń 2011
ISBN: 978-83-61744-36-8
Wszelkie prawa zastrzeżone!
Autor oraz Wydawnictwo dołożyli wszelkich starań, by informacje zawarte
w tej publikacji były kompletne, rzetelne i prawdziwe. Autor oraz Wydawnic-
two Escape Magazine nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za ewentualne
szkody wynikające z wykorzystania informacji zawartych w publikacji lub użyt-
kowania tej publikacji.
Wszystkie znaki występujące w publikacji są zastrzeżonymi znakami firmowy-
mi bądź towarowymi ich właścicieli.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Rozpowszechnianie całości lub fragmentu (inne-
go niż udostępniony przez Wydawnictwo) w jakiejkolwiek postaci jest zabro-
nione. Kopiowanie, kserowanie, fotografowanie, nagrywanie, wypożyczanie,
powielanie w jakiekolwiek formie powoduje naruszenie praw autorskich.
Wydawnictwo Escape Magazine
bezpłatny fragment
Stanisław Jerzmański, Ewelina Węgrzyn
Wiosna według Pięciu Przemian
Dania wegetariańskie
EscapeMagazine.pl
Wiosna według Pięciu Przemian. Dania wegetariańskie
Spis treści
PRZEDMOWA .............................................................................................. 8
Energia Jang, czyli Stanisław w kuchni ......................................................... 8
Energia Jin, czyli Ewelina w kuchni .............................................................. 11
ZARYS PIĘCIU PRZEMIAN ........................................................................... 14
Produkty, których unikamy podczas gotowania ......................................... 14
Kilka słów o filozofii i medycynie chińskiej .................................................. 14
Harmonia smaków ......................................................................................15
Termika produktów .................................................................................... 17
WIOSNA WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN .......................................................... 19
Charakterystyka energii wiosennej............................................................. 19
Produkty polecane wiosną ......................................................................... 20
Komponowanie posiłków ........................................................................... 22
PRZEPISY .................................................................................................. 23
Kuchenne ułatwienia ................................................................................. 23
Gotowanie kasz i strączków .................................................................... 23
Prosty bulion domowy ............................................................................ 24
Zakwas z buraków .................................................................................. 25
Żur z mąki razowej .................................................................................. 25
Klarowane masło .................................................................................... 25
Gomasio ................................................................................................. 26
Przyprawa z sezamu i wodorostów .......................................................... 26
Nori na dwa sposoby ............................................................................... 26
Lekko ostry sos słodko-kwaśny ............................................................... 26
Sos słodko-kwaśny ................................................................................. 27
Pieczywo i dodatki ..................................................................................... 27
Chleb żytni na zakwasie .......................................................................... 30
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i czarnuszką ................................. 33
Twarożek z czarnuszką ............................................................................35
Pasta z fasolki mung ................................................................................35
Pietruszkowy humus ............................................................................... 36
Pasta z czerwonej soczewicy i miso ......................................................... 36
Pasta z grochu z rzeżuchą ........................................................................ 37
Pasztet z ciecierzycy ............................................................................... 38
Zamiast kanapki ........................................................................................ 38
Jajko na pęczaku z kiełkami zielonej soczewicy ........................................ 39
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin