torty kawowe.rtf

(6 KB) Pobierz

Tort kawowy

15 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 6 jajek, 1 łyżka kakao, kieliszek rumu, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej; na krem - 25 dag masła, 5 żółtek, 15 dag cukru pudru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki rumu 3 dag cukru waniliowego; masło i tarta bułka do wymoszczenia tortownicy

Oddzielić białko, 6 żółtek utrzeć z cukrem pudrem. Naczynie z utartymi żółtkami wstawić do garnka z wrzącą wodą i ucierać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Rozpuścić masło. Mąkę i kakao wsypać do masy żółtkowej wlać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć mieszając z masą żółtkowo-kakaową. Wlać do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić na 45 min. do piekarnika w 180 st. C. Wystudzone ciasto przekroić na trzy placki. Rozpuścić 3 łyżki kawy w 50 ml rumu i roztworem polać placki. Przygotować krem z 5 żółtek roztartych w cukrze pudrze i cukrze waniliowym. Ponownie naczynie wstawić do garnka z wrzątkiem i ubijać aż do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z kawą, dodać do ucieranych żółtek i wlewać po kropelce rum. Gotowy krem ochłodzić i nasmarować nim placki układając jeden na drugim. Resztą kremu nasmarować wierzch i boki tortu. Wstawić tort do lodówki. Podawać gdy całkowicie wystygnie.
 

Tort kawowy 2

Składniki:
Na ciasto:

·         6 jajek

·         150 g cukru

·         1 cukier waniliowy

·         120 g mąki pszennej

·         50 g mąki ziemniaczanej

·         60 g kakao

·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

·         250 g masła

·         1 cukier waniliowy

·         200 g cukru pudru

·         3 żółtka

·         sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy

·         2 łyżki kawy

Do nasączenia:

·         3 łyżki rumu

·         sok z 1 cytryny

·         2 łyżki wody

Sposób przyrządzania:
1.Mąkę pszenną przesiać. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao.
2.Żółtka ubić z połową cukru, dodać połowę mąki. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubijać aż piana stanie się gęsta. 1/3 piany wymieszać z resztą mąki i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.
3.Piekarnik nagrzać do ok. 180° C. Wstawić ciasto i piec ok. 45 min.
4.Przygotować krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać sok i startą skórkę z pomarańczy oraz kawę. Całość wymieszać.
5.Upieczony i przestudzony biszkopt pokroić na trzy placki. Każdy placek nasączyć wodą wymieszaną z rumem i sokiem z cytryny. Następnie przełożyć kremem. Resztą kremu posmarować boki i wierzch tortu. Boki tortu obsypać zmieloną kawą, wierzch udekorować rozetkami z kremu i kawowymi ziarenkami.

Tort kawowy 3

Ciasto:
30 dkg cukru pudru,
30 dkg migdałów,
7-8 białek,
sok z cytryny.
Masa:
25 dkg masła lub margaryny,
8 dkg cukru pudru,
50 ml silnego naparu z kawy naturalnej,
2 żółtka,
lukier biały.

Sposób przygotowania

Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć.

Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder, połączyć z migdałami i sokiem z cytryny, przełożyć do dwóch tortownic wyłożonych natłuszczonym pergaminem, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.

Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka, połączyć z naparem kawowym, przełożyć krążki ciasta i pozostawić do stężenia. Następnie polać lukrem, udekorować.

"Tort kawowy extra "

Ciasto:
25 dag mąki pszennej,
25 dag cukru,
25 dag masła,
12 jaj.
Krem:
12 żółtek,
20 dag cukru,
25 dag masła,
pół szklanki mocnego naparu z kawy.
Do ozdoby:
orzechy,
cukierki.

Sposób przyrządzenia:

6 żółtek, 6 jaj i cukier ubijać na gorąco do białości i zgęstnienia, następnie dodać mąkę, ubite na pianę białka, roztopione masło. Ciasto wymieszać i włożyć do tortownicy. Piec ok. 1 godziny. Następnego dnia przekroić ciasto na cztery warstwy, przełożyć je kremem, posmarować kremem wierzch i boki tortu. Udekorować cukierkami i pokrajanymí orzechami.
Przyrządzanie kremu. Ubijać żółtka z cukrem i czarną kawą na gorąco, aż do zgęstnienia. Utrzeć masło do białości i zmieszać z ostudzoną masą, dodając ją stopniowo.
 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin