Tortiglioni z cykorią.pdf

(93 KB) Pobierz
143360909 UNPDF
Tortiglioni z cykorią
Składniki:
50 dag makaronu tortiglioni
3 kolby cykorii
15 dag orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
pęczek bazylii
4 gałązki tymianku
1/2 pęczka natki pietruszki
oliwa z oliwek
łyżeczka cukru
100 ml bulionu warzywnego
sól
świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania:
Orzechy grubo posiekaj, kilka odłóż do dekoracji. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Bazylię, natkę i tymianek opłucz i drobno posiekaj (kilka listków również pozostaw do dekoracji)
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zmiksuj z czosnkiem, ziołami i orzechami. Powoli
wlewaj oliwę z oliwek, dokładnie wymieszaj, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cykorię umyj pod letnią wodą, osusz i podziel wzdłuż na ćwiartki.
Cukier wsyp na suchą patelnię, mieszaj na małym ogniu aż się skarmelizuje. Wlej rosół i włóż
cykorię. Duś na bardzo małym ogniu ok. pięciu minut, nie przerywając mieszania.
Na patelni mocno rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i smaż cykorię kolejne pięć minut.
Makaron odcedź, wymieszaj z pesto, dodaj cykorię, przełóż na rozgrzane talerze i udekoruj resztą
ziół i orzechów. Smacznego!
RADA: po podzieleniu cykorii na części, dokładnie usuń biały głąb – jest on bardzo gorzki i może
popsuć smak całej potrawy!
Smacznego życzy redakcja e-spaghetti.pl!
Polecamy książki:
143360909.004.png 143360909.005.png 143360909.006.png 143360909.007.png 143360909.001.png 143360909.002.png 143360909.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin