Zapiekane tortellini.pdf

(92 KB) Pobierz
143360911 UNPDF
Zapiekane tortellini
Składniki:
dwa opakowania (po 500g) tortellini (z dowolnym farszem)
0,5 kg dowolnego mięsa mielonego
2 puszki pomidorów bez skórek lub 1 kg świeżych pomidorów
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
35 dag startego żółtego sera
oliwa z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
oregano, bazylia (świeże lub suszone)
łyżeczka cukru
masło
Sposób przygotowania:
Tortellini gotujemy w dużym garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej mięso. Pod koniec smażenia
doprawiamy mięso solą i pieprzem. Dodajemy również jeden drobno posiekany ząbek czosnku.
Cebulę i pozostałe ząbki czosnku drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z
oliwek i wrzucamy warzywa. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory z puszki (lub świeże
pomidory, wcześniej oczywiście sparzone i obrane ze skórek). Dodajemy łyżeczkę cukru i dusimy
sos pod przykryciem około 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy jeszcze
około 10 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim warstwami: połowę tortellini
wymieszaną z połową sosu pomidorowego, całe mięso mielone, resztę pierożków i sosu,
posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 15 minut, w temperaturze 180 stopni.
Smacznego życzy redakcja e-spaghetti.pl!
Polecamy książki:
143360911.004.png 143360911.005.png 143360911.006.png 143360911.007.png 143360911.001.png 143360911.002.png 143360911.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin