zapiekanki_tarty_pizze.pdf

(849 KB) Pobierz
683915345 UNPDF
frittata z wedzonym lososiem
(forma o srednicy 22 cm):
200 gram ziemniakow
6 jajek
70 gram wedzonego lososia
koperek (moze byc swiezy lub suszony)
sol, pieprz ziolowy
ponadto:
odrobina masla do wysmarowania formy
ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej wodzie. odcedzic. pokroic w plastry.
jajka rozbeltac widelcem z sola i pieprzem. lososia pokroic na male kawalki. przelozyc
lososia i plastry ziemniakow do mikstury jajecznej. wymieszac.
posmarowac forme (uzywam takiej na tarte) maslem. wlac miksture jajeczno-
ziemniaczano-lososiowa do formy. posypac koperkiem.
zapiekac jakies 20 minut w 200 stopniach.
podawac ciepla lub zimna.
683915345.002.png 683915345.003.png
omlet z pieczarkami (2 sztuki):
6 lub 8 jajek (w zaleznosci od wielkosci patelni, im wieksza tym wiecej jajek)
swieza nac pietruszki
250 gram pieczarek
kawalek zoltego sera (uzywam edama)
maslo i olej do smazenia
sol, pieprz
pieczarki umyc i obrac. poszatkowac w plasterki. smazyc na rozgrzanej odrobinie oleju.
kiedy puszcza wode, dusic je na malym ogniu do odparowania. tuz przed zakonczeniem
osolic i opieprzyc do smaku. osobiscie dodaje duzo pieprzu. usmazone pieczarki zdjac z
patelni.
w dwoch miskach oddzielnie rozbeltac widelcem jajka na dwa omlety. osolic je i
opieprzyc. dodac drobno pokrojona nac pietruszki. wymieszac.
zolty ser zetrzec na duzych oczkach tarki do trzeciej miski.
na patelni rozgrzac odrobine masla. wlac mase jajeczna na pierwszego omleta. smazyc
na rumiano z jednej strony, przewrocic ostroznie na druga. kiedy masa zaczyna sie
scinac z drugiej strony wrzucic na omleta polowe usmazonych pieczarek oraz polowe
startego sera. zmniejszyc gaz i zapiekac dopoki jajka dobrze sie zetna.
omleta zlozyc na pol. wylozyc na talerz. powtorzyc czynnosc z drugim omletem.
przystroic nacia pietruszki.
683915345.004.png
Kisz (quiche) z brokułami
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- szczypta soli
- 50 ml zimnej wody
farsz i sos:
- 400 g brokułów
- 50 g suszonych pomidorów z oleju
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 150 g słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 350 g naturalnego serka homogenizowanego (u mnie bieluch)
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- pieprz i sól
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Przygotowanie ciasta:
mąkę posiekać z masłem, dodać sól i wodę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce
przez 30 minut.
683915345.005.png
Przygotowanie farszu:
brokuły oczyścić, podzielić na różyczki i blanszować przez około 2 minuty w osolonym wrzątku.
Osączyć. Suszone pomidory pokroić w paseczki.
Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Sos doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia tarty o średnicy 28 cm.
Na cieście rozłożyć brokuły i pomidory, zalać sosem serowo-śmietanowym.
Formę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 30 minut, aż masa się zetnie
(ja musiałam podnieść temperaturę do 200 st.C i piec kisz przez 50 minut - mam piekarnik gazowy
grzejący tylko z dołu). Pięć minut przed końcem pieczenia kisz posypać orzeszkami piniowymi.
Czebureki
Składniki (na 8 pierogów)
ciasto:
- 320 ml wody
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżki soli
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka wódki (by ograniczyć wchłanianie tłuszczu przec ciasto w czasie smażenia)
farsz:
- 300 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 2 kromki chleba (czerstwego) bez skórki
- 1/2 szklanki mleka
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki)
sos:
- mały jogurt naturalny
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i biały pieprz
Przygotowanie ciasta:
w garnku zagotować wodę z masłem i solą. Gdy zacznie wrzeć, wsypać 2/3 szklanki mąki i
energicznie wymieszać rózgą (lub mikserem). Kiedy masa będzie dokładnie wymieszana i zacznie
odstawać od ścianek garnka odstawić do ostudzenia.
683915345.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin