Wyklad_1._Skladowe_jakosci.doc
(
50 KB
)
Pobierz
Składowe jakości
Składowe jakości
(wykład 1) 02.10.2010
Prowadzenie:
Małgorzata Wiśniewska
Zakład Zarządzania Jakością i Środowiskiem
Aspekty
postrzegania jakości - zależności
Przykład - kategorie jakości win francuskich
:
•
Grand Crus
•
Appellation d'Origine Contrôlée, w skr
ócie AOC lub AC (kontrolowane źródło)
•
Appelation Regional Controlee (wina wyższej jakości, ograniczony areał, wysoka jakość szczepu)
•
Vins Delimite de Qualite Superieure (wina wyższej jakości)
•
Vins de Pays du Jardin de
la France
(wina regionalne)
•
Vins
de table (wina stołowe)
Ocena wina – system opisowy
A. (ocena: 0-4)
Wygląd wina:
należy zwrócić uwagę na klarowność i kolor.
B. (ocena: 0-6)
Aromat:
czy jest sympatyczny czy nie, jakie zapachy da się wychwycić z bukietu wina?
C (ocena: 0-6)
Smak:
czy wino jest wytrawne czy słodkie, pełne czy delikatne, kwaśne czy taniczne. Należy zwrócić tez uwagę na tzw. koniec, czyli posmak po przełknięciu wina oraz jak długo pozostaje on w ustach.
D (ocena: 0-4)
Wrażenie ogólne, czyli wypadkowa trzech powyższych elementów:
podobało się czy też nie?
Ocena wina – system punktowy
Klarowność (
0-1): Pochmurne - 0, Czyste - 1
Kolor
(0-1: Słaby - 0, Prawidłowy - 1
Aromat (0-2):
Brak - 0, Słaby - 1, Dobry - 2
Bukiet (0-3): Brak - 0, Słaby - 1, Dystyngowany - 2, Wyją
tkowy - 3
Moc (0-1):
Niska/Wysoka - 0, Normalna - 1
Taniny (1-2):
Niskie/Wysokie - 1, Normalne -2
Kwasowość(1-2):
Niska/Wysoka - 1, Normalna - 2
Cukier (0-1): Niski/Wysoki - 0, Normalny – 1
Równowaga
(0-1): Brak - 0, Zachowana - 1
Koniec (0-2): Słaby - 0, Zwykł
y/Krótki - 1, Złożony/Długi - 2
Wrażenie (0-1): Nie
podoba się - 0, Podoba się - 1
Podsumowanie (0-3): Słabe - 0, Średnie - 1, Dobre - 2, Wyjątkowe-3
Interpretacja wyników
Cechy i charakterystyki jakości
•
Cecha
– każdy – mierzalny, niemierzalny, dający się opisać słownie element orzekający o danym obiekcie lub o jego właściwościach;
•
Charakterystyka
– zbiór cech powiązanych z pewną jednorodną właściwością;
Rodzaje cech
•
Mierzalne (np. w litrach)
•
Niemierzalne (np. elegancja)
•
Liczbowe (np. liczba godzin dostarczenia przesyłki)
•
Deterministyczna (np. skład, wymiar)
•
Losowe (prawdopodobieństwo zdarzenia)
•
Alternatywne (tak- nie, np. lokal dla niepalących)
Rodzaje charakterystyk
•
Fizyczne (np. stan skupienia),
•
Sensoryczne (smakowe, wzrokowe),
•
Behawioralne (np. empatia, życzliwość),
•
Ergonomiczne (np. komfort, bezpieczeństwo),
•
Funkcjonalne (np. osiągi)
Inny podział charakterystyk
•
Techniczne (np. stan powierzchni, ostrość)
•
Użytkowe (np. trwałość, niezawodność),
•
Estetyczne (wygląd, staranność wyk
onania)
•
Ekonomiczne (np. koszty eksploatacji, nabycia)
•
Przykłady – samochód typu i klasy …..
Mierzalna -
•
pojemność zbiornika paliwa -
55 l
•
Max moc silnika - 101,5 KW/138 KM
•
Prędkość max -
206 km/h
Niemierzalna -
ogólne wrażenie, poczucie luksusu
Li
czbowa -
ilość miejsc - 5
ilość drzwi - 3
Alternatywna -
możliwość wyboru, np. koloru, wersji
Deterministyczna -
pozwalająca na ścisłe określenie, składu, wymiarów,
wyposażenia
Losowa -
pozwalająca określić prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia, np.
negatywnego
Niezawodność systemu oszczędzania akumulatora (GLS)
Inny podział:
•
krytyczna
•
ważna
•
mało ważna
Krytyczna
to cecha, która decyduje o spełnieniu
podstawowych funkcji wyrobu
oraz i jego bezpieczeństwie
Drzwi i inne obszary krytyczne są wzmocnione belkami z wytrzymałej stali elastycznej. Tworzą dzięki temu bardzo sztywną klatkę bezpieczeństwa dla pasażerów, która zmniejsza ryzyko odniesienia poważnych obrażeń
.
Ważna
to cecha, która decyduje o przydatności wyrobu; może jednak ulegać stopniow
aniu; decyduje o klasyfikacji produktu
Klasyfikacja wg wersji pojazdów
Wersja 2.0.DOHC: poj. silnika 1975, skrzynia 5-biegowa
Wersja 2.7V6 DOHC: poj. silnika 2656, skrzynia 6-biegowa
Mało ważna
to cecha, która różnicuje towary między sobą, ale nie wpływa na ich poziom jakościowy
Różnica w kolorze nadwozia, wyposażenia
Przykład obuwia
Cechy krytyczne
:
•
Odporność na ścieranie
•
Odporność na warunki pogodowe
•
Kolor, moda
Cechy ważne:
•
Lekkość
•
Wzór, logo (!?)
Cechy mało ważne
:
•
Kolor opakowania
Przykład żelazka
Cechy krytyczne
:
•
Energooszczędność
•
Bezpieczeństwo
Cechy ważne:
•
Lekkość
•
Gładkość powierzchni
Cechy mało ważne
:
•
Kolor
Inne atrybuty jakości
·
Dodatki
·
Standaryzacja
·
Trwałość
·
Obsługa serwisowa
·
Ekologiczność (przyjazność dla środowiska)
·
Niezawodność - zdolność pracy bezusterkowej w określonym czasie i warunkach
·
Trwałość - miara długości życia produktu
Wymiary jakości wg D.A. Garvina
D.A. Garvin
, Competing in the Eight Dimensions of Quality,
Harvard Business Review
, Sept.-Oct. 1987.
Podstawowe kryteria jakości wg Kolmana
•
B - bezpieczeństwo,
•
C - nowość,
•
K - koszt,
•
L - korzyść,
•
N - niezawodność,
•
P - wygląd,
•
S - skuteczność,
•
T - trafność,
•
U - używalność,
•
W - wadliwość.
Wartości cech wg Kolmana
•
maksymenty
, dla których im większa wartość tym lepiej (np. pojemność twardego dysku),
•
...
Plik z chomika:
alina_kujawa
Inne pliki z tego folderu:
TQM Engineering Handbook.rar
(16285 KB)
forms.xls
(72 KB)
gagerr.xls
(44 KB)
Magazyn-Jakość-26-v1.pdf
(17653 KB)
8D.xls
(22 KB)
Inne foldery tego chomika:
Akniinaj
AUDIT
Audit energetyczny
AutoCad
AutoCAD 2014 PL 64bit
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin