THERMOMIX Grill Party(1).pdf

(707 KB) Pobierz
316840466 UNPDF
316840466.016.png
Przyprawa grillowa
Marynata winna
Składniki:
15 g ziarenek kolorowego pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
10 g granulowanego czosnku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki majeranku
30 g sproszkowanej, słodkiej papryki
30 g soli
½ łyżeczki gorczycy
5 g suszonej cebuli
Składniki:
2 liście laurowe
10 goździków
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
100 g marchewki
100 g cebuli
50 g selera
100 g pora
500 g czerwonego wytrawnego wina
Sposób przygotowania :
1. Do naczynia miksującego wsypać ziarenka pieprzu i ziela
angielskiego, zemleć 20 s/obr. 10 .
2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 20 s/obr. 6 .
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć liście laurowe, goździki
i ziele angielskie, nacisnąć 2–3 razy/ /Turbo .
2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem wina, rozdrobnić
3 s/obr. 5 .
3. Dolać wino, gotować 10 min/100ºC/obr. 1 , wystudzić.
Wskazówki:
Przyprawa wzbogaci smak grillowanych mięs, kiełbas, drobiu
i ryb.
Można przygotować wersję bardziej pikantną: w punkcie
drugim dodać 5 g przyprawy chilli.
Po dodaniu, w punkcie drugim, 10 g suszonych ziół (majeranku,
bazylii, cząbru, pietruszki, oregano, tymianku) otrzymuje się
przyprawę ziołową.
Wskazówki:
Marynata pasuje do karkówki i wołowiny.
Mięso należy marynować min. 4–5 godzin. Najlepszy efekt
uzyskuje się, pozostawiając zamarynowane mięso na 1 dobę
w lodówce.
czas przygotowania: 3 min
czas przygotowania: 13 min
316840466.017.png 316840466.018.png 316840466.019.png 316840466.001.png
Marynata orientalna
Marynata z maślanki
Składniki:
5 g świeżego imbiru, obranego
2 ząbki czosnku
50 g cebuli
1 cytryna, sparzona, pokrojona na ćwiartki
100 g oleju rzepakowego
30 g sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Składniki:
½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub 6 gałązek świeżego
2 ząbki czosnku
30 g cebuli
300 g maślanki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki curry
Sposób przygotowania :
1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i cebulę,
rozdrobnić 3 s/obr. 8 , kopystką zgarnąć składniki ze ścianek
na dno naczynia.
2. Dodać pozostałe składniki, zmiksować 12 s/obr. 6 .
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć rozmaryn, czosnek i cebulę,
rozdrobnić 3 s/obr. 5 .
2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 5 s/obr. 5 .
Wskazówki:
Marynata świetnie nadaje się do marynowania drobiu.
Mięso marynować min. 2 godziny.
Wskazówki:
Marynata nadaje się idealnie do marynowania twardych
mięs, np.: karkówki, steków wołowych i wieprzowych.
Dzięki marynacie mięso będzie bardziej kruche i delikatne.
Mięso należy marynować min. 4–5 godzin.
Propozycja:
Filety z piersi kurczaka lub indyka pokroić w cienkie, długie paski,
zamarynować, następnie nadziać na patyczki do szaszłyków
(tworząc falę).
czas przygotowania: 5 min
czas przygotowania: 3 min
316840466.002.png 316840466.003.png 316840466.004.png 316840466.005.png 316840466.006.png
Pikantna glazura
Masło smakowe
Składniki:
świeży imbir, obrany, wielkości orzecha włoskiego
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
200 g pikantnego ketchupu
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki sproszkowanej, słodkiej papryki
Składniki:
½ pęczka mieszanych, świeżych ziół
lub 3 ząbki czosnku
lub 100 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
500 g śmietany kremówki 30%, o temp. pokojowej
Sposób przygotowania :
1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i papryczkę
chilli, rozdrobnić 3 s/obr. 8 .
2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 10 s/obr. 3 .
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć zioła lub czosnek lub
paprykę (w zależności, jaki smak masła chcemy uzyskać),
rozdrobnić 3 s/obr. 8 .
2. Założyć motylek .
3. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, ubić obr. 4/do 3 min
(gdy masło będzie gotowe, Thermomix zacznie charaktery-
stycznie drgać).
4. Zdjąć motylek .
5. Całość przełożyć do koszyczka i odcisnąć z maślanki.
6. Otrzymane masło przełożyć na folię spożywczą, uformować
wałeczki, zamrozić.
7. Ostrym nożem kroić cienkie plasterki masła i układać
na gorącym mięsie, przygotowanym na grillu.
Wskazówki:
Glazurą można smarować zarówno kiełbasę, mięso, jak i warzywa.
Kiełbasę, mięso, jak i warzywa należy mocno ponacinać, opiec
po kilka minut z każdej strony, obficie posmarować glazurą
i dalej opiekać.
Drób (mięso) należy ponakłuwać widelcem, opiec, obficie
posmarować glazurą i dalej opiekać.
Wskazówka:
Pozostałą maślankę można wykorzystać do zrobienia marynaty.
czas przygotowania: 3 min
czas przygotowania: 10 min
316840466.007.png 316840466.008.png 316840466.009.png 316840466.010.png
Tzatziki
Sos cygański
Składniki:
350 g ogórków, obranych, bez nasion, pokrojonych
na kawałki
1 łyżeczka soli
2–3 ząbki czosnku
350 g jogurtu naturalnego
30 g oliwy z oliwek
10 g octu (opcjonalnie)
5 gałązek koperku, posiekanego
Składniki:
150 g cebuli, przekrojonej na połówki
180 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
60 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki
1 łyżeczka mąki pszennej
450 g ketchupu
kilka kropli Tabasco
20 g koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania :
1. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, dodać sól,
rozdrobnić 3 s/obr. 5 . Przełożyć do koszyczka i odstawić
na około 10 minut do odsączenia, następnie dokładnie
odcisnąć w rękach.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić
3 s/obr. 7 .
3. Dodać ogórki, jogurt, oliwę z oliwek, ocet i koperek,
wymieszać 15 s/obr. 3 . Przełożyć do miseczki.
Przed podaniem schłodzić.
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, paprykę i ogórki,
rozdrobnić 5 s/obr. 5 .
2. Dodać mąkę, ketchup, Tabasco i koncentrat pomidorowy,
gotować 10 min/100ºC/obr. 1 , przełożyć do innego naczy-
nia, pozostawić do ostygnięcia.
Wskazówki:
Podawać jako przekąskę na kromkach grillowanego pieczywa.
Zamiast octu można użyć soku z cytryny.
Tzatziki są doskonałym sosem do souvlaków lub gyrosa.
Wskazówka:
Bardzo smaczny sos do kiełbasy lub karkówki.
czas przygotowania: 12 min
czas przygotowania: 12 min
316840466.011.png 316840466.012.png 316840466.013.png 316840466.014.png 316840466.015.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin