Ryby w occie.doc

(43 KB) Pobierz

Ryby w occie    

                                                                                                 2e7fedcd27.jpeg

Zalewa octowa:

·         1,1 l wody

·         0,1 l octu 30%
lub 0,3 l octu 10% (zwykłego)

·         6 ziarenek ziela angielskiego

·         3 ziarenka pieprzu

·         1 mały liść laurowy

·         1 mała cebula
(pokroić w plastry)

·         1 łyżeczka cukru

·         1 łyżeczka jarzynki do zup
(np. Vegetta)

·         1 łyżeczka maggi

·         1 kg świeżych ryb

Do pieczenia ryb:

·         100 g bułki tartej

·         100 g mąki pszennej

·         1 jajko

·         olej

·         Przygotowanie:

·         Swieże ryby opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 min w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać dokładnie z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu. Ryby opanierować w jajku i przygotowanej mieszance mącznej. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.

W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.
Odstawić na co najmniej 2-3 dni.

·         Uwaga do ostrości zalewy: 
ja robię od lat podaną powyżej zalewę (1:11). Można wtedy zamiast 1,1 litra dać 1 litr wody. Ryby będą znacznie ostrzejsze.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin