Farbowanie jaj.pdf

(87 KB) Pobierz
20867737 UNPDF
Najbardziej popularną metodą dekoracji jaj wielkanocnych, jest nadawanie
im koloru poprzez gotowanie ich w wodzie z dodatkiem naturalnych
barwników, zawartych w niektórych produktach żywnościowych, a
następnie wydrapywanie na nich wzorków za pomocą nożyka lub żyletki.
Poniżej przedstawiamy produkty, które można znaleźć niemal w każdej
kuchni a które pomogą nam przemienić jajka w śliczne, kolorowe pisanki.
Z czym gotować jaja, aby miały ładny kolor?
·
Jasno czerwony - świeże buraki, żurawina, mrożone maliny
·
Pomarańczowy / brązowy - łupki z cebuli
·
Jasno żółty - skórki z pomarańczy albo cytryny, zmielony kminek
·
Żółty - zmielona kurkuma
·
Jasno zielony – szpinak
·
·
Niebieski - borówka amerykańska, liście czerwonej kapusty
·
Beżowy / brązowy - bardzo mocna kawa parzona
1
20867737.001.png 20867737.002.png
Jeśli chcesz, aby kolor jajka był mocniejszy, po ugotowaniu pozostaw jajka na
całą noc w wodzie w której się gotowały.
2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin