2-10-ZYWIENIE- do wyslania.doc

(139 KB) Pobierz
SKŁADNIKI NIEODŻYWCZE (ANTYODŻYWCZE)

WITAMINY – substancje katalizujące rozmaite przemiany w ustroju, zbliżone w swych właściwościach do enzymów i hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia, niektóre są syntetyzowane przez bakterie przewodu pokarmowego.

 

awitaminozy, hipowitaminozy – stany chorobowych związane z brakiem lub niedoborem witamin w ustroju, zwykle mają charakter złożony, spowodowany równoczesnym niedostatkiem różnych witamin.

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH:

WITAMINA A (retinol) i jej prekursor b-karoten

 

§          witamina antyoksydacyjna, w przypadku jej niedoboru dochodzi do utleniania kwasów tłuszczowych w sposób przypadkowy i przyspieszenie procesu na zasadzie r-cji łańcuchowej  ®prowadzi to do powstawania wysoko reaktywnych i toksycznych wolnych rodników tlenowych.

§          odgrywa istotną rolę w procesach widzenia ( jest składnikiem rodopsyny, uczulającej na światło zakończenia nerwu wzrokowego) 

§          reguluje procesy tworzenia się nowych komórek, zwłaszcza nabłonkowych

§           

niedobór wit. A:

§          zaburzenia w procesie widzenia, wysychanie i nadmierne rogowacenie skóry

§          warunkuje również przemiany związków sterydowych; przy niedoborze następuje obniżona synteza hormonów płciowych

źródła:

§          produkty pochodzenia zwierzęcego – głównie nabiał, jaja , wątroba ryb i innych zwierząt

§          żółte i zielone owoce i warzywa (karotenoidów)

 

Karotenoidy są znacznie gorzej wykorzystywane z pożywienia niż czysty retinol.

1 ekwiwalent retinolu = 1mg retinolu = 6 mg b-karotenu = 12mg innych karotenoidów

Normy na witamię A wyraża się w jednostkach międzynarodowych  lub mg równoważnika retinolu.

              1mg retinolu = 3,33(3) jednostek międzynarodowych

Wit.A jest wrażliwa na powietrze, światło, wysoką temperaturę i środowisko kwaśne.

WITAMINA E ( tokoferole a , b , d , g  i tokotrienole a , b , g)

 

Witamina antyoksydacyjna, neutralizuje wolne rodniki i tlen singletowy® ważne w krwinkach, które są szczególnie wrażliwe na stres oksydacyjny ® niedobór wit. E powoduje hemolizę

 

Niedobór wit.E

·          zwiększa ryzyko zachorowania na degeneracyjne choroby metaboliczne ( miażdżyca, nowotwory), przyspiesza starzenie się ustroju.

·          powoduje zaburzenia w wydzielaniu hormonów jajników i może decydować o bezpłodności

 

Jako bezpieczny poziom minimalny przyjmuje się 0,4 mg a-tokoferolu na 1g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Awitaminoza rzadko spotykana, jednak ze względu na ochronną rolę w procesach starzenia się organizmu i rozwoju chorób metabolicznych wydaje się celowe spożywanie większych jej ilości

źródła: oleje roślinne (duża zawartość), produkty zbożowe (duże spożycie), warzywa.

 

Wit.E - jest wrażliwa na procesy jełczenia tłuszczów, jej trwałość zwiększa obecność naturalnych lub sztucznych przeciwutleniaczy

 

WITAMINA D (związki steroidowe wykazujące aktywność biologiczną cholekalcyferolu)

 

§          jest niezbędna w gospodarce wapniowo-fosforanowej i tworzeniu kości

§          wzmaga wchłanianie jelitowe tych składników i w pewnych granicach wyrównuje ich ewentualny, nieodpowiedni stosunek w diecie.

§          niedobór wit.D odgrywa zasadniczą rolę w powstawaniu krzywicy u dzieci i niemowląt, rozmiękczania kości (osteomalacja), zrzeszotnienia - zwiększenia porowatości i kruchości układu kostnego ( osteoporoza) u osób starszych.

 

źródła:

§          synteza skórna pod wpływem prom. UV z 7-dehydrocholesterolu

§          w żywności występuje w ilościach niedostatecznych → tłuszcze ryb (np. dorsz, halibut, tuńczyk), grzyby , mleko, nie występuje w tłuszczach roślinnych.

 

Zapotrzebowanie zależy od ilości wit.D syntetyzowanej w skórze. Dla dzieci i niemowląt proponuje się odrębne postępowanie, łącznie z podawaniem preparatów farmaceutycznych.

§         Niemowlęta - 20mg/dobę

§         Dzieci (1-9 lat)-15mg/dobę

 

WITAMINA K ( pochodna naftochinonu)

 

§          bierze udział w procesach krzepliwości krwi (jest niezbędna do syntezy czynników krzepnięcia krwi w wątrobie – głównie protrąbiny)

§          w formowaniu tkanki kostnej

§          ma właściwości antybakteryjne i przeciw grzybicze

 

źródła: główne- flora bakteryjna przewodu pokarmowego skąd w obecności kwasów żółciowych jest wchłaniana do krwi i wychwytywana w wątrobie ; pożywienie roślinne (szpinak , kapusta)

 

niedobór witaminy K- (rzadki u ludzi) może wystąpić:

 

§          po kuracji antybiotykowej lub podawaniu sulfonamidów (niszczenie flory bakteryjnej)

§          przy zaburzeniach wchłaniania wit. K z jelit (np. niedrożność przewodów żółciowych przy kamicy żółciowej)

 

objawy niedoboru:

§          opóźnienie krzepnięcia krwi

§          skaza krwotoczna z krwawieniami z różnych narządów i tkanek (np. przy żółtaczce mechanicznej).

 

 

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE:

 

WIAMINA C (kwas askorbinowy)

§          bierze udział w syntezie kolagenu ( substancji podstawowej tkanki łącznej ), a także różnych hormonów i neurotransmiterów

§          bierze udział we wchłanianiu żelaza

§          jest naturalnym antyoksydantem, odgrywa istotną rolę w procesach detoksykacyjnych i odpornościowych organizmu.

§          przypisywana jest jej zdolność do zapobiegania i hamowania wczesnych stadiów karcinogenezy

źródła : owoce cytrusowe, papryka, pomidory, ziemniaki, kapusta, świeże owoce i warzywa.

 

objawy niedoboru :

§          kruchość naczyń włosowatych ze skłonnością do krwawień (skaza krwotoczna)

§          długotrwały niedobór prowadzi do choroby zwanej gnilcem lub szkorbutem; krwawieniaz dziąseł ,nosa, przewodu pokarmowego, narządu moczowego; wybroczyny skórne.

dawka dzienna: – bezpieczna/zalecana:

                  dorośli 60mg/70 mg                                

                  dzieci – (0-1 ) roku życia – 30/50mg

                                (1-6) lat – 40/50 mg

kobiety : ciężarne                70/80 mg

                karmiące              95/100 mg

Zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa się również u osób z nadciśnieniem tętniczym, palaczy, alkoholików, ludzi przeżywających stresy, mieszkańców dużych aglomeracji (CO obecny w atmosferze rozkłada kwas askorbinowy)

WITAMINA B1 (tiamina)

§          bierze udział w przemianach węglowodanów i tłuszczów

§          pełni ważną rolę w czynnościach układu nerwowego

źródła: ziarna zbóż, mięso, drożdże, orzechy, żółtka jaj, jarzyny

 

niedobór wit. B1

§          może wystąpić w przebiegu długotrwałych chorób: biegunek, chorób wątroby, nadczynności gruczołu tarczowego, przewlekłym alkoholizmie lub przy niewłaściwym jednostronnym odżywianiu

objawy niedoboru :

§          ostra postać awitaminozy B1 (beri-beri) jest spotykana w stanach głodowych i u dzieci jednostronnie odżywianych np. białym (oczyszczonym) ryżem ® cechuje się dolegliwościami neurastenicznymi, zaburzeniami czucia, osłabieniem siły mięśniowej mięśni kończyn dolnych, uogólnionymi obrzękami i wysiękami do jam ciała.

§          Postać przewlekła  ® występuje u alkoholików, charakteryzuje się zaburzeniami czucia, osłabieniem odruchów (zapalenie wielonerwowe).

 

zapotrzebowanie:

 

1,5-2 mg /dzień

Zwiększa się u osób palących papierosy, nadużywających alkoholu, kawy, herbaty, w sytuacjach stresowych, po zabiegach chirurgicznych.

 

 

Witamina B2 (ryboflawina)

 

§          Wchodzi w skład koenzymów flawinowych katalizujących szereg r-cji oksydo-redukcyjnych ® utlenianie glukozy , a-aminokwasów , przemiany retinolu , wit. B6 , folacyny , uczestniczą w syntezie i rozkładzie kwasów tłuszczowych

§          Bierze udział w metabolizmie węglowodanów , tłuszczy i białek

§          Jest jednym z czynników warunkujących prawidłowe f-cjonowanie wzroku

§          Wpływa na prawidłową f-cję i wygląd skóry

 

Źródła: produkty mleczne , zbożowe , wątroba , jaja , warzywa , owoce

 

objawy niedoboru :

§          Upośledzenie widzenia , zwiększona wrażliwość na światło , zmiany w rogówce oka

§          Stany zapalne skóry i języka , pęknięcia w kącikach ust

 

zapotrzebowanie:

Ściśle związane z ilością spożywanej energii (podobnie jak B1) i wynosi średnio 1,5-2,5 mg/dzień

 

Witamina B6 (pirydoksyna)

§          Bierze udział w  procesach syntez komórkowych układu nerwowego  , krwiotwórczego i skóry

§          W przemianach aminokwasów  i PUFA (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych)

§          Wpływa na metabolizm cholesterolu i hormonów sterydowych

§          Potrzebna do prawidłowego f-cjonowania systemu odpornościowego i syntezy insuliny

 

Źródła: zawarta jest w różnych pokarmach , niedobór  występuje rzadko np. u alkoholików

objawy niedoboru : zapalenie warg , języka , niekorzystne zmiany w układzie nerwowym i skórze

zapotrzebowanie: związane z ilością spożywanego białka- 0,002mg/g białka , zwiększa się również przy dużym spożyciu tłuszczów

 

Witamina B12 (cyjanokobalamina)

 

§          bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych i białek

§          niezbędna do prawidłowego metabolizmu tkanki nerwowej i błon śluzowych przewodu pokarmowego

§          potrzebna do prawidłowego dojrzewania erytrocytów w szpiku ( przy jej niedoborach dochodzi do wytwarzania megaloblastów i megalocytów zamiast prawidłowych erytrocytów)

 

Źródła: występuje w wątrobie, mięsie ,  jajach , przetworach mlecznych

objawy niedoboru :   niedobór B12 występuje głównie w przypadku braku w soku żołądkowym tzw. czynnika wewnętrznego(np. przy niedokrwistości złośliwej , po resekcji żołądka , przy uszkodzeniu błony śluzowej żołądka) niezbędnego do wchłonięcia jej przez ścianę jelit ; także – ściśli wegetarianie ( szczególnie niebezpieczne - dla niemowląt karmionych mlekiem takich matek) alkoholicy , ludzie w podeszłym wieku

§          charakteryzuje się niedokrwistością megaloblastyczną ;  objawy: bladość skóry , zażółcenie powłok , kołatanie serca , pomniejszenie i wygładzenie powierzchni języka , brak łaknienia , skłonność do biegunek

zapotrzebowanie: 2-4 mg/dzień

 

Kwas foliowy (folacyna)

§         koenzym w r-cjach przenoszenia jedno-węglowych fragmentów z jednego związku na drugi w metabolizmie aminokwasów (synteza choliny , seryny , metioniny , histydyny)

§          konieczny także do syntezy adeniny i tyminy , niezbędnych z kolei do syntezy kwasów nukleinowych

§          niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek

§           

Źródła: wątroba , ciemnozielone liście roślin np. szczawiu , bób , zarodki zbożowe , drożdże

 

niedobór : niedobór folianów może występować w chorobach hematologicznych i nowotworowych  ; wchłanianie i przyswajanie kwasu foliowego może być zaburzone przez alkohol , środki antykoncepcyjne , różne leki ( kwas acetylosalicylowy , leki przeciwpadaczkowe , leki stosowane w chemioterapii nowotworów i wiele innych)

 

W związku z udziałem folianów we wzroście i rozmnażaniu komórek ustrojowych , ich niedobór wpływa przede wszystkim na komórki pozostające w okresie intensywnego wzrostu czyli k.szpiku kostnego i błony śluzowej przewodu pokarmowego. 

 

objawy niedoboru: anemia megaloblastyczna ( podobnie jak B12 ) , inne zaburzenia np. biegunki

 

v       Metabolizm kwasu foliowego jest ściśle powiązany z B12 , która jest niezbędna w syntezie aktywnych koenzymów kwasu foliowego (wieloglutaminianów) podczas wytwarzania komórek nerwowych , oraz do odnowy kwasu foliowego podczas syntezy erytrocytów.

 

Witamina PP (niacyna , kwas nikotynowy , amid kwasu nikotynowego)

§          Jest składnikiem dwóch koenzymów:

-          NAD ( dwunukleotydu nikotynamidoadeninowego)

-          NADH (fosforanu dwunukleotydu nikotynamidoadeninowego)

Koenzymy te wchodzą w skład różnych oksydoreduktaz uczestniczących w przemianach białek , tłuszczy i węglowodanów.

Witamina PP jest niezbędna do prawidłowego f-cjonowania mózgu , obwodowego układu nerwowego , syntezy hormonów płciowych , kortyzolu , tyroksyny , insuliny.

Źródła: wątroba , chleb pełnoziarnisty , mleko , jaja , świeże jarzyny , może być syntetyzowana w organizmie z tryptofanu ( ilości niewystarczające , dlatego musi być dostarczona z pożywieniem)

objawy niedoboru : niedobór witaminy PP powoduje swoisty zespół objawów zwanych pelagrą:

§          zaczerwienienie i wzmożone napięcie skóry na odsłoniętych , wystawionych na promieniowanie słoneczne częściach ciała- twarzy , grzbietach rąk i palców.

§          zaczerwienienie i obrzęk języka , czasem występują owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej

§          w cięższych stanach mogą się pojawiać wymioty i biegunki z domieszką krwi oraz zakłócenia równowagi psychicznej z lękami lub podnieceniem.

 

 

 

Witamina H (biotyna)

§          Odgrywa rolę przenośnika grup karboksylowych w różnych procesach przemiany materii

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin