Sos pieczarkowy.doc

(85 KB) Pobierz
Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Składniki

·         2 łyżki masła

·         łyżka mąki

·         1/4 l mleka

·         1/4 l bulionu (może być z kostki)

·         20 dkg pieczarek

·         pieprz

·         szczypta soli

Opis przygotowania

Pieczarki oczyścić, pokroić w niezbyt cienkie plasterki i podsmażyć na 1 łyżce masła. Drugą łyżkę masła roztopić w rondelku, dosypać mąkę i nie rumienić zapienić. Mleko wymieszać z bulionem i wlać zimne na gorącą zasmażkę. Zagotować stale mieszając i gotować jeszcze ok. 5 minut, następnie wrzucić pieczarki i jeszcze ok. 3 minut gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin