5 Przemian - SAŁATKI i SURÓWKI (przepisy z zachowaniem polskiej tradycji).doc

(1080 KB) Pobierz
SAŁATKI

SAŁATKI

 

Jesienna sałatka z pora

 

O – kroimy pora w cienkie plasterki (jasną część)

Sn – lekko solimy

K – ogórki kiszone (kroimy je również dość drobno), ogórków powinno być przynajmniej tyle co pora

G – tymianek

Sł – oliwa z oliwek, łyżka majonezu, żurawina

 

Wszystkie składniki mieszamy i odstwiamy na pół godziny, żeby sałatka nabrała smaku.

 

 

Kapusta kiszona z pęczakiem

 

Sł – podsuszamy dużą cebulę na patelni

O – dodajemy pieprz,

Sn – sól

K – kilogram drobno pokrojonej kiszonej kapusty (świetna jest młoda kiszona kapusta)

G – tymianek

Sł – kminek mielony

O – kolendrę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego

K – 3 łyżki koncentratu pomidorowego

 

Dusimy pod przykryciem do miękkości.

 

Osobno gotujemy pęczak:

 

G – wrzątek, kurkuma

Sł – kminek mielony, nieco oleju

O – pęczak (w proporcji do wody 1:3)

Sn – sól

K – szczyptę estragonu albo bazylii

 

Ugotowany pęczak łączymy z kapustą i gotowe.

 

Kim-chee

 

Kim-chee to kiszonka z warzyw. Przepis pochodzi z Korei, ale taką kiszonkę można łatwo zrobić samemu w domu. Kiszonki mają dużą wartość odżywczą, szczególnie zimą. Bardzo polecam.

 

Białą rzodkiew kroimy w cienkie plasterki, świeży korzeń imbiru ucieramy na grubej tarce. Solimy (najlepiej solą morską), posypujemy delikatnie chilli, układamy w garnku (najlepiej glinianym z dopasowanym drewnianym wieczkiem z dziurką – jest to standardowe narzędzie do kiszenia). Czas kiszenia to kilka dni w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas dociskamy wieczko, żeby sok całkowicie pokrył warzywa. Po ukiszeniu odlewamy sok. Kiszonkę wkładamy do lodówki i zjadamy w ciągu kilku dni.

 

Tak samo można zrobić kiszonkę z różnych warzyw, np. kapusty pekińskiej, marchwi itp.

 

Kim-chee jest świetnym dodatkiem do duszonych warzyw i ryżu.

 

 

Letnia sałatka owocowa

 

Kroimy jabłko, soczystą gruszkę, dodajemy do nich garść namoczonych wcześniej rodzynek i garść pokrojonych śliwek. Mieszamy i dodajemy wyciśnięty świeżo sok z cytryny i pomarańczy. Posypujemy lekko cynamonem i kardamonem. Jeśli dodamy do tego listki świeżej mięty albo melisy będzie poemat!

 

 

Letnia sałatka ziemniaczana

 

Przepis na prostą sałatkę z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych.

 

Sł – kroimy w grubą kostkę ugotowane w łupinkach młode ziemniaki

O – dodajemy pieprz, świeży rozmaryn, pokrojoną cebulę cukrową

Sn – sól

K – pokrojone w półplasterki ogórki małosolne, jabłko utarte na grubych oczkach

G – tymianek

Sł – łyżkę majonezu i łyżkę oleju ryżowego

 

Składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Na talerzu posypujemy świeżym koperkiem.

 

 

Sałatka z awokado i orzechami

 

Orzechowy smak i konsystencja sosu doskonale współgrają z łagodnym smakiem awokado i gorzkawą cykorią.

 

Do sałatki potrzebujemy: sałatę, jedną cykorię, 2 dojrzałe awokado, 3 dymki, 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych.

 

Układamy na półmisku liście sałaty, cykorii, pokrojone awokado.

 

Składniki na sos: łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki gładkiego masła orzechowego, pieprz i sól.

 

Sł – do masła orzechowego dodajemy

O – zmiażdżony ząbek czosnku, pieprz

Sn – sól

K – sok z cytryny

G – szczyptę kurkumy

 

mieszamy i polewamy sosem składniki sałatki; po wierzchu posypujemy posiekaną dymką i orzeszkami.

 

 

Sałata z grzankami czosnkowymi

 

Rewelacyjna przystawka! Wykonanie trwa około 5 minut a można zaimponować najbardziej wytrawnym znawcom kuchni.

 

Główkę sałaty umyć, osuszyć i porwać na niewielkie kawałki.

Pokroić drobno cebulę dymkę i szczypiorek.

Pieczarki (około 15-20 dkg) pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć krótko na maśle (około 2 minut, żeby pieczarki były sprężyste)

Sałatę, dymkę i pieczarki rozłożyć na talerze.

 

4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z 4 łyżkami oleju, dodać pieprz, sól, odrobinę sosu sojowego, kilka kropli cytryny, szczyptę kurkumy. Całość wymieszać i odstawić na krótką chwilę.

 

3 kromki razowego chleba pokroić w kostkę, rozgrzać łyżkę masła na patelni, wcisnąć do niego ząbek czosnku i chwilę podsmażyć. Włożyć kostki chleba i zarumienić.

Polać sałatę sosem, posypać ciepłymi grzankami i posypać szczypiorkiem.

 

 

Sałatka

 

- Pół średniej sałaty lodowej ,

- Kiełki dowolnie jakie mamy ,

- ser feta lub tofu ,

- oliwki,

- awokado,

- kilka kropel soku z cytryny ,

- oliwa z oliwek

- opcjonalnie kukurydza.

 

Sałatę wypłukać, wysuszyć i podrzeć  na małe kawałki, oliwki pokroić w plasterki, ser na małą kostkę ,awokado obrać i pokroić także w kostkę,

Wszystkie składniki wymieszać skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Gotowe!

 

 

Sałatka grecka

 

Aromatyczna, niebanalna, pożywna i lekkostrawna. I do tego łatwa w przygotowaniu.

 

O – pokrojona kapusta pekińska, czosnek, pieprz, krążki czerwonej cebuli

Sn – sól, oliwki, ser feta

K – ocet winny, obrane ze skórki, pokrojone pomidory, bazylia

G – tymianek

Sł – oliwa z oliwek

O - oregano

 

Zamiast kapusty pekińskiej możecie użyć sałaty zwykłej lub lodowej.

 

 

Sałatka jarzynowa

 

Sałatka z gotowanych warzyw, z groszkiem, marchewką, majonezem.

 

Gotujemy warzywa: marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki (gotujemy je w całości i nieobrane, tylko umyte). Po ugotowaniu studzimy i obieramy delikatnie ze skórki. Po czym bierzemy się za krojenie i łączenie składników:

 

Sł – kroimy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki na drobną kostkę, dodajemy groszek konserwowy, świeżą paprykę (również pokrojoną w drobną kostkę)

O – dodajemy pokrojonego selera, białą część świeżego pora, marynowany czosnek, pieprz, musztardę

Sn – sól

K – pokrojone w kostkę ogórki (ogórków powinno być sporo, żeby zrównoważyły słodki smak większości warzyw)

G – tymianek

Sł – majonez

 

Składniki mieszamy i odstawiamy sałatkę do lodówki. Jak postoi kilka godzin robi się naprawdę pyszna.

 

 

Sałatka ogórkowa wg kuchni pekińskiej

 

Oryginalny przepis na sałatkę ze świeżych ogórków, zapożyczony z tradycyjnej kuchni pekińskiej.

 

 

K – ½ kg małych, świeżych ogórków pokrojonych w centymetrowe plastry

G – szczypta tymianku

Sł – 2 łyżki cukru

O – 2 posiekane ząbki czosnku

Sn – łyżeczka soli, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka zimnej wody

K – 2 łyżki octu jabłkowego albo balsamicznego

 

Składniki wymieszać, włożyć do słoika i trzymać przed podaniem minimum 4 godziny w lodówce.

 

 

Sałatka ryżowa

 

Sałatka ryżowa to sprawdzony przepis na szybką i smaczną kolację. Komponenty można dobierać dowolnie i według fantazji.

 

O – ugotowany brązowy ryż, curry, oregano

Sn – sól

K – drobno pokrojony kiszony ogórek, natka pietruszki

G – kurkuma, tymianek

Sł – kukurydza konserwowa, pokrojona drobno kolorowa papryka, majonez

 

 

Sałatka ryżowa

 

Sałatka z ryżem to niezastąpione danie na szybką i smaczną kolację. Wersji tej sałatki może być tyle ile przygotowujących ją.

 

O – ugotowany (najlepiej brązowy ryż), curry, oregano

Sn – sól

K – drobno pokrojony kiszony ogórek, natka pietruszki

G – kurkuma, tymianek

Sł – kukurydza konserwowa, pokrojona drobno kolorowa papryka, czerwona fasola, czarne oliwki, majonez

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.

 

 

Sałatka sezamowa z kiełkami

 

Potrawa zdrowa i smaczna.

 

Do sałatki potrzeba:

 

2 szklanki kiełków

3 łyżki uprażonego sezamu

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

2 łyżki oleju

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka soku z cytryny

1/4 łyżeczki imbiru w proszku

sól

 

Imbir rozcieramy z sosem sojowym, sokiem z cytryny i olejem. Dodajemy kiełki, zieloną pietruszkę i ziarna sezamu. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy lekko schłodzoną.

 

 

Sałatka z ananasa

 

Jest to aromatyczna i lekka przekąska. Jej lekko wychładzające właściwości pasują do cieplejszych dni.

 

Sł – kroimy świeżego ananasa w kostkę, dodajemy pokrojoną w kostkę połowę czerwonej papryki, kukurydzę konserwową

O – pokrojoną w kostkę połowę niewielkiej cebuli, pieprz

Sn – sól

K – pokrojonego w paski zielonego ogórka, nieco soku z cytryny

G – kurkumę

Sł – 2 łyżki majonezu

 

Sałatkę podajemy na liściach zielonej sałaty.

 

 

Sałatka z ananasa i sera

 

To niezwykła sałatka, trochę pracochłonna, ale warto ją zrobić. Jest odświeżająca i wykwintna. Dobrze smakuje z białym, owocowym winem. A jeśli dodamy do tego świece i dobrą muzykę – mamy romantyczną kolację.

 

Składniki sałatki:

 

pół szklanki kiełków (najlepiej lucerny)

20 dkg sera gouda

pół świeżego ananasa

2 pomarańcze

150 gram kwaśnej śmietany

pestki słonecznika

 

Przygotowanie:

 

obieramy ananasa, kroimy na drobne kawałki

goudę kroimy w drobną kostkę

wyciskamy sok z jednej pomarańczy, łączymy ze śmietaną, dodajemy pieprz i sól

drugą pomarańczę kroimy na drobne kawałki

 

Łączymy ananasa, goudę, pomarańczę i kiełki lucerny, mieszamy, polewamy sosem śmietanowo-pomarańczowym.

Na suchej patelni prażymy garść pestek słonecznika i posypujemy sałatkę.

Sałatkę podajemy na liściach sałaty.

 

 

Sałatka z arbuza

 

Sł – ćwiartkę arbuza kroimy w kostkę

O – dodajemy szczyptę pieprzu

Sn – garść czarnych oliwek, 15 dkg sera feta pokrojonego w kostkę, szczyptę soli

K – sok z cytryny

G – szczyptę kurkumy

Sł – nieco oliwy

 

Składniki wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki.

Sałatka z cykorii i mandarynek

 

Bardzo Wam tą sałatkę polecam! Jest prosta w wykonaniu, aromatyczna i lekkostrawna.

 

G – 3 cykorie kroimy na dość cienkie paski (najpierw trzeba je przekroić i wyciąć głąb), skrapiamy sokiem z cytryny

Sł – 3 słodkie mandarynki obieramy ze skóry, dzielimy na ćwiartki i kroimy w kostkę

 

Przygotowujemy sos:

Sł – sok z jednej mandarynki, 2 łyżki oliwy z oliwek

O – pieprz

Sn – sól

K – sok z cytryny

G – szczypta kurkumy  

 

Polewamy sosem cykorię i mandarynki, dodajemy 2 łyżki słodkiej śmietany i 1 łyżeczki kardamonu; dokładnie mieszamy.

 

 

Sałatka z gotowanych buraczków

 

Propozycja na jesienną, rozgrzewającą sałatkę z buraczków.

Majeranek, cebula i pieprz, którymi ją doprawiamy dodają energii i rozgrzewają.

 

Sł – utarte, gotowane buraki

O – drobno pokrojona cebula, pieprz

Sn – sól

K – starte jabłko, sok z cytryny

G – majeranek

Sł – oliwa z oliwek

 

 

 

Sałatka z makaronu

 

Sałatka makaronowa to proste i smaczne danie kolacyjne. Dodając świeżą bazylię i mozzarellę nadajemy jej wykwintnego smaku.

 

Gotujemy makaron pełnoziarnisty i odstawiamy do wystygnięcia.

 

W tym czasie szykujemy:

 

1 paprykę czerwoną i jedną żółtą – kroimy je w cienkie paski

3 pomidory kroimy na ósemki

mozzarellę – kroimy w kostkę

szalotkę – kroimy na cienkie plasterki

 

Wszystkie składniki łączymy z wystudzonym makaronem, dodajemy garść czarnych oliwek, dodajemy soli i pieprzu, polewamy sosem winegret i posypujemy posiekaną, świeżą bazylią.

 

 

Sałatka z makaronu ryżowego i szpinaku

 

To naprawdę doskonała sałatka! Bardzo oryginalna w smaku, orzechy ziemne i sezam robią swoje.

 

Sn – ugotowany makaron ryżowy, szczypta soli

K – pokrojony w paski świeży szpinak (zastępczo może być sałata albo cykoria), kilka kropli octu balsamicznego

G – szczypta kurkumy i tymianku

Sł – olej albo oliwa, garść orzechów ziemnych

O – szczypta imbiru i pieprzu

Sn – sos sojowy

 

Łączymy składniki, odstawiamy na kilka minut. Na talerzu posypujemy prażonym sezamem.

 

Sałatka z selera i ananasa

 

Ta sałatka jest oryginalna w smaku i szybka w przygotowaniu. Sprawdza się na kolację z niespodziewanymi gośćmi.

 

Sł – kroimy w kostkę ananasy z puszki, dodajemy kukurydzę konserwową

O – 1 słoik pasteryzowanego selera, pieprz

Sn – sól, ok. 10 dkg startego żółtego sera

K – garść natki pietruszki

G – szczyptę tymianku

Sł – majonez

 

 

 

SURÓWKI

 

 

Surówka z białej kapusty

 

Młoda kapusta ma niepowtarzalny smak, jest aromatyczna i ostra. Jeśli dodamy do niej świeży koper i małosolne ogórki – mamy pełnię lata na talerzu.

 

O – drobno pokrojona młoda, biała kapusta, cebula dymka pokrojona ze szczypiorem, pieprz

Sn – sól

K – utarty, świeży ogórek (najlepiej małosolny), świeży koper

G – majeranek

Sł – drobno pokrojona papryka, olej i majonez do smaku

 

Latem najsmaczniejsze są świeże zioła, przy odrobinie systematyczności można je wyhodować nawet na parapecie.

 

 

Surówka z cukinii             

 

Sł – młodą cukinię ucieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy:

O – pokrojonego w cienkie plastry pora (białą część), kardamon, pieprz

Sn – sól

K – sok z cytryny (dość dużo – trzeba zrównoważyć łagodny smak cukinii), pokrojone liście świeżych ziół (dobrze pasuje mięta)

G – kurkumę

Sł – łyżeczkę cukru brązowego, ok. 2 łyżki śmietany

 

 

Surówka z czerwonej kapusty

 

Przepysznie chrupiące danie, proste w przygotowaniu.

 

Składniki:

 

-główka czerwonej kapusty

-marchewka

-ogórek kwaszony

-czosnek

-cebula

-sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy, goździki, majonez

 

Przygotowanie:

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin