autotoksyczność roślin.pdf

(194 KB) Pobierz
446449434 UNPDF
Tom 59 2010
Numer 3–4 (288–289)
Strony
d orota s ołtys , k arolina d ębska , r enata b oGatek ,
a Gnieszka G niazdoWska
Katedra Fizjologii Roślin
Wydział Rolnictwa i Biologii
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
E-mail: agnieszka_gniazdowska@sggw.pl
AUTOTOKSYCZNOŚĆ ROŚLIN JAKO PRZYKŁAD ODDZIAŁYWAŃ ALLELOPATYCZNYCH
WSTĘP
Autotoksyczność jest formą allelopatii,
która przejawia się we wzajemnym, nega-
tywnym oddziaływaniu roślin tego samego
gatunku. Z tego względu autotoksyczność
często określana jest również mianem au-
toallelopatii. Informacje na temat oddzia-
ływań alleopatycznych, ich funkcji w eko-
systemach, a także metod wykorzystania w
zintegrowanym rolnictwie, zainteresowany
czytelnik może znaleźć w pracach opubli-
kowanych w ostatnich latach w polskich
czasopismach (l eszczyńska i G rabiński
2004, P arylak i współaut. 2006, G niaz -
doWska 2007, k oPerska 2007, s ieGień i
współaut. 2008). Zjawisko autoallelopatii
jest badane głównie dla roślin o znaczeniu
gospodarczym, dla których zaobserwowa-
no, że uprawiane przez kilka lat na tym sa-
mym podłożu, dają o wiele niższy plon niż
w pierwszym roku (y u i współaut. 2000).
Grupa roślin o właściwościach autotoksycz-
nych liczy kilkadziesiąt gatunków (Tabela
1) i należą do niej, oprócz roślin upraw-
nych, również rośliny zasiedlające różne
stanowiska w naturalnych ekosystemach.
Związki o działaniu autotoksycznym, po-
dobnie jak większość allelopatyn, są pro-
duktami metabolizmu wtórnego. Dostają
się one do środowiska przez ulatnianie,
ługowanie, eksudację lub rozkład resztek
roślinnych. Więcej informacji dotyczących
dróg uwalniania związków allelopatycznych
do otoczenia, znajdzie czytelnik w pracach
przeglądowych W ójcik -W ojtkoWiak 2001,
G niazdoWskiej i współaut. 2004, j ezierskiej -
d omaradzkiej 2007, j asickiej -m isiak 2009.
W uprawach monokulturowych wystę-
puje zjawisko tzw. „zmęczenia gleby”, któ-
re tłumaczy się jako obniżenie urodzajności
gleby i spadek plonów, przy całokształcie
zabiegów mających na celu zwiększenie
uzyskanych zbiorów. Jest ono wynikiem
zalegania w glebie resztek posprzętnych i
uwalniania z nich związków autotoksycz-
nych (s eGuin i współaut. 2002). Ponadto,
badania przyczyn „zmęczenia gleby” po-
twierdzały także występowanie nieznacz-
nych różnic zawartości w podłożu takich
pierwiastków jak: węgiel, azot, fosfor (t su -
zuki i współaut. 1995). Zjawisko „zmęcze-
nia gleby” wykazano między innymi dla
lucerny ( Medicago sativa L.), sorga cu-
krowego ( Sorghum bicolor L.), kukurydzy
( Zea mays L.), prosa perłowego ( Penni-
setum glaucum L.), a więc roślin o wyso-
kim potencjale allelopatycznym (s axena i
współaut. 1996, m iller i współaut. 2001,
W ójcik -W ojtkoWiak 2001, s eGuin i współ-
aut. 2002, c osGrove i u ndersander 2003).
Najprostszym sposobem zapobiegania auto-
toksyczności jest płodozmian.
551–565
446449434.001.png
552
d orota s ołtys i współaut.
Tabela 1. Lista roślin, u których obserwuje się zjawisko autotoksyczności (s inGh i współaut. 1999,
o ueslati i współaut. 2005, Yu 2001, a sao i współaut. 2003, a zania i współaut. 2003, b onanomi i
współaut. 2007, m azzoleni i współaut. 2007, z hanG i współaut. 2010).
Nazwa polska
Nazwa łacińska
Środowisko występowania
Ambrozja
Aminek większy
Anastatika rezurekcyjna
Araukaria
Arbuz
Brzoskwinia
Chaber plamisty
Dąb kolcolistny
Eukaliptus gałkowy
Fasola mung
Fasola złota
Herbata
Jabłoń
Jęczmień
Jodła balsamiczna
Kawa
Kukurydza
Kuningamia chińska
Lantana pospolita
Lucerna siewna
Marchew
Melon
Ogórek
Ostrożeń błotny
Owies zwyczajny
Palusznik krwawy
Perz właściwy
Pomarańcza gorzka
Pomarańcza chińska
Pomidor
Proso perłowe
Pszenica zwyczajna
Rzepak
Sit rozpierzchły
Słonecznik zwyczajny
Sorgo alpejskie
Szarłat Palmera
Szparag lekarski
Śliwa domowa
Tarczyca bajkalska
Taro
Trzcina pospolita
Wiśnia pospolita
Wrzos pospolity
Życica sztywna
Żyworódka Daigremonta
Ambrosia cumanensis
Ammi majus
Anastatica hierochundica
Araukaria cunninghamia
Citrullus lanatus
Prunus persica
Centaurea maculosa
Quercus ilex
Eucalyptus globulus
Vigna radiata
Phaseolus aureus
Camellia sinensis
Malus domestica
Hordeum vulgare
Abies balsamea
Coffea arabica
Zea mays
Cunninghamia lanceolata
Lantana camara
Medicago sativa
Daucus carota
Cucumis melo
Cucumis sativus
Cirsium palustre
Avena sativa
Digitaria sanguinalis
Agropyron repens
Citrus aurantium
Citrus sinensis
Lycopersicon esculentum
Pennisetum glaucum
Triticum aestivum
Brassica napus
Juncus effusus
Helianthus annuus
Sorghum halepense
Amaranthus palmeri
Asparagus officinalis
Prunus domestica
Scutellaria bajcalensis
Colocasia esculenta
Phragmites australis
Prunus cerasus
Calluna vulgaris
Lolium rigidum
Kalanchoe daigremontiana
Łąka
Łąka
Pustynia
Las
Agroekosystem
Agroekosystem
Łąka
Las
Las
Agroekosystem
Agroekosystem
Agroekosystem
Agroekosystem
Agroekosystem
Las
Agroekosystem
Agroekosystem
Las
Sawanna
Łąka
Łąka
Agroekosystem
Agroekosystem
Łąka, moczary
Agroekosystem
Łąka
Łąka
Agroekosystem
Agroekosystem
Agroekosystem
Łąka
Agroekosystem
Agroekosystem
Moczary
Agroekosystem
Łąka
Łąka
Łąka
Agroekosystem
Step
Moczary
Moczary
Agroekosystem
Las
Łąka
Łąka
446449434.002.png 446449434.003.png
Autotoksyczność roślin jako przykład oddziaływań allelopatycznych
553
JAK ROŚLINY BRONIĄ SIĘ PRZED AUTOTOKSYCZNOŚCIĄ?
Rośliny wykorzystują różne strategie uni-
kania autotoksyczności. Jedna z nich polega
na przekształcaniu trujących związków, wy-
stępujących w poszczególnych organach w
formę glikozydów, co zmniejsza ich aktyw-
ność biologiczną (s inGh i współaut. 1999).
Proces glikozylacji fenoli zachodzi w reakcji
katalizowanej przez β -glukozylotransferazę,
której aktywność zależy od stężenia kwa-
sów fenolowych w tkankach. Wykazano,
że traktowanie korzeni ogórka kwasem fe-
rulowym lub p -kumarowym, powodowało
wzrost aktywności tego enzymu (P olitycka
2002). Enzym ten powoduje detoksykację
związków fenolowych, do mniej toksycz-
nych β -glukozydów. Innym sposobem uni-
kania autotoksyczności jest magazynowanie
trujących związków w wyspecjalizowanych
strukturach, np. włoskach wydzielniczych.
Gwajula ( Parthenium hysterophorus L.) ma-
gazynuje związki fenolowe w trichomach,
znajdujących się na całej powierzchni ro-
śliny (s inGh i współaut. 1999). Eukaliptus
( Eucalyptus globulus Labill.), czyścica ( Ca-
lamintha acinos L.), bylice ( Artemisia sp.
L.) gromadzą fitotoksyny w komórkach wy-
dzielniczych, z których ulatniają się one do
atmosfery (s inGh i współaut. 1999). Z kolei
aminek większy ( Ammi majus L.) chroni się
przed działaniem związków alleopatycznych
poprzez ich izolowanie od rozwijającego się
zarodka. Ammodyidyna, związek alleopatycz-
ny produkowany przez tę roślinę, gromadzo-
na jest w łupinie nasiennej i owocni, przez
co nie ma styczności z zarodkiem (F riedman
i współaut. 1982). Wewnętrzna kompartmen-
tacja komórki chroni organelle komórkowe,
takie jak mitochondria i chloroplasty, przed
szkodliwym wpływem fitotoksyn. Roślina
gromadząc związki autotoksyczne w wakuoli
zapobiega ich szkodliwemu działaniu w ob-
rębie własnej komórki.
Niektóre rośliny wytwarzają także głębo-
ki system korzeniowy, by unikać kontaktu z
autotoksynami zalegającymi w wierzchnich
warstwach gleby (s inGh i współaut. 1999).
CZYNNIKI OGRANICZAJĄCE LUB NASILAJĄCE AUTOTOKSYCZNE DZIAŁANIE ZWIĄZKÓW
ALLELOPATYCZNYCH
Duże znaczenie dla kształtowania się au-
totoksyczności roślin mają: światło, tempe-
ratura, dostępność wody i związków mine-
ralnych, właściwości fizyczne i chemiczne
gleby, mikroorganizmy glebowe, struktura
zasiewów, czas pomiędzy kolejnymi wysie-
wami. Czynniki te mogą, w niektórych przy-
padkach, warunkować wystąpienie autotok-
syczności albo minimalizować jej negatywne
skutki. Stres termiczny może zwiększyć pro-
dukcję toksyn przez rośliny. Takie zjawisko
stwierdzono u pomidora ( Lycopersicon escu-
lentum ), który w temperaturze 40 o C uwalnia
do ryzosfery większą ilość autotoksycznych
związków niż w 25 o C (y u 2001).
Zawartość wody w glebie wpływa rów-
nież na ilość produkowanych autotoksyn.
o ueslati i współaut. (2005) wykazali najniż-
szą autotoksyczność jęczmienia ( Hordeum
vulgare ) podczas okresu suszy, ponieważ
większość związków produkowanych w ko-
mórkach roślinnych rozpuszcza się w wo-
dzie i może być transportowana razem z nią
w głąb gleby (m iller i współaut. 2001, c os -
Grove i u ndersander 2003). Z drugiej strony,
s inGh i współaut. (1999), opisując zjawisko
autotoksyczności dla gwajuli rosnącej na pu-
styni, stwierdzili, że związki hamujące rozwój
młodych siewek z nasion tego drzewa ulegają
degradacji dopiero po deszczu, gdy uaktyw-
nia się odpowiednia mikroflora, zdolna do
przekształcenia autotoksyn w nietoksyczne
związki. W takim przypadku, stres związany z
obecnością autotoksycznych związków ulega
ograniczeniu wraz z dostatecznym zaopatrze-
niem rośliny w wodę. Związki autotoksyczne
przedostają się z rośliny do gleby poprzez
ługowanie z liści oraz rozkład resztek roślin-
nych (j enninGs i n elson 1998). W zależności
od rodzaju gleby efekty autotoksyczne obser-
wowane na roślinach akceptorach mogą być
zróżnicowane. Na glebach piaszczystych tok-
syny są bardziej dostępne, co wzmaga efekt
autotoksyczny. Intensywne opady deszczu
powodują jednak wmycie trujących związ-
ków w głębsze warstwy profilu glebowego
i tym samym ograniczenie ich pobierania
prze rośliny. W takich warunkach efekt auto-
toksyczny jest zatem silny, ale krótkotrwały.
Na glebach o dużej zawartości materii orga-
nicznej, toksyny wiązane są przez koloidy
glebowe, przez co stają się mniej dostępne,
554
d orota s ołtys i współaut.
a działanie toksyczne jest słabsze, ale za to
długotrwałe (c osGrove i u ndersander 2003,
s eGuin i współaut. 2002, j enninGs i n elson
1998). Niektóre zabiegi agrotechniczne, w
tym orka, obniżają zawartość toksyn w podło-
żu poprzez wymieszanie wierzchnich warstw
gleby (c osGrove i u ndersander 2003). Zna-
czący wpływ na autotoksyczność i czas za-
legania toksycznych związków w glebie ma
również ilość zawartych w niej związków
mineralnych, obecność odpowiednich mikro-
organizmów, a także właściwości fizyczne i
chemiczne m.in. pH i zdolność adsorpcyjna
(y u 2001). Gdy gleba posiada spójną, mniej
przewiewną teksturę, związki autotoksycz-
ne są trudniej wypłukiwane, co sprzyja ich
długotrwałemu zaleganiu i oddziaływaniu na
rośliny, ale z drugiej strony, efekt ich dzia-
łania jest słabiej widoczny, ponieważ są one
wiązane przez składniki organiczne gleby (s e -
Guin i współaut. 2002). Rośliny rosnące w
warunkach zalania lub na glebach, w których
obserwuje się niskie stężenie tlenu produku-
ją więcej autotoksyn, np. ogórek ( Cucumis
sativus L.) (y u 2001). Kolejnym, ważnym
czynnikiem wpływającym na autotoksyczność
jest odczyn podłoża. Proste związki fenolowe
wykazują maksimum działania toksycznego
w zakresie kwaśnego pH (ok. pH 4,5) (y u i
m atusi 1997). Odczyn gleby wpływa również
na aktywność mikroflory ryzosfery. Związki
fenolowe, po przekształceniu w substancje
mniej szkodliwe, są dla bakterii glebowych
źródłem węgla, wodoru i energii (y u 2001,
s inGh i współaut. 1999). Ponadto, mikroflora
powoduje poprawę asymilacji jonów i pobie-
ranie wody przez roślinę, a co za tym idzie,
zwiększenie plonu. Obniżenie toksyczności
wydzielanych do ryzosfery związków, może
nastąpić w wyniku stosowania szczepionek
zawierających odpowiednie szczepy bakterii
glebowych (y u 2001).
METODY OGRANICZANIA AUTOTOKSYCZNOŚCI ROŚLIN UPRAWNYCH
Ze względu na fakt, iż zjawisko autotok-
syczności jest ważnym problemem wśród
roślin o znaczeniu gospodarczym takich
jak: jęczmień, pszenica ( Triticum aesti-
vum L.), sorgo, żyto ( Secale cereale L.),
prowadzone badania, mają na celu określe-
nie wpływu warunków uprawy na zmniej-
szenie ich potencjału autotoksycznego.
o ueslati i współaut. (2005) przeprowadzili
doświadczenia z użyciem czterech odmian
jęczmienia: Manel, Martin, Esperance, Ri-
hane, które rosły w warunkach polowych
w pół suchej strefie w północnej Tunezji,
podczas trzech sezonów wegetacyjnych:
1999–2000, 2000–2001, 2001–2002. Młode
siewki traktowano wodnymi ekstraktami z
korzeni, łodyg, liści i nasion w celu okre-
ślenia różnic w oddziaływaniu autotoksycz-
nym. W pierwszym sezonie wegetacyjnym
wodne ekstrakty z roślin odmian Manel i
Esperance znacząco oddziaływały na kieł-
kowanie nasion wszystkich testowanych
odmian. Ponadto wodne ekstrakty wszyst-
kich czterech odmian ograniczały wzrost,
jak i rozwój siewek odmiany Manel, przy
czym wzrost korzenia zarodkowego był sil-
niej hamowany niż wzrost koleoptyla. Naj-
bardziej aktywny okazał się ekstrakt z od-
miany Rihane. Wyniki uzyskane w następ-
nym sezonie były podobne. Występująca
w 2001–2002 susza spowodowała spadek
autotoksyczności jęczmienia. Wśród czte-
rech odmian jęczmienia najbardziej wrażli-
wą okazała się odmiana Manel (o ueslati i
współaut. 2005).
Obumarłe szczątki roślinne, takie jak ko-
rzenie, czy zalegające na powierzchni gleby
liście, łodygi, nasiona są przetwarzane przez
odpowiednią mikroflorę glebową, która przy-
czynia się do uwolnienia zmagazynowanych
fitotoksyn. Wysiane po sobie rośliny tego
samego gatunku słabiej kiełkują, rozwijające
się siewki są karłowate z deformacjami, po-
jawiają się fioletowe zabarwienia łodyg i li-
ści z powodu obniżonego pobierania związ-
ków mineralnych np. fosforanów. Elongacja
korzenia jest zahamowana, a rośliny tworzą
drugorzędowy system korzeniowy (m iller i
współaut. 2001). Zmiany prowadzą do obni-
żenia plonu. Aby zaradzić temu zjawisku za-
leca się płodozmian lub odpowiednie zarzą-
dzanie resztkami posprzętnymi. Płodozmian
polega na naprzemiennej uprawie różnych
gatunków roślin (c osGrove i u ndersander
2003, y u 2001). Gatunki stosowane do pło-
dozmianu nie mogą charakteryzować się wy-
sokim potencjałem allelopatycznym, aby nie
dostarczały nowych toksyn. Niektóre rośliny
uprawne, takie jak owies lub sorgo, mogą
pobierać np. allelopatyny lucerny z gleby,
przyczyniając się do obniżenia ich stężenia
(c osGrove i u ndersander 2003). Z kolei me-
chaniczne zbieranie pozostałości roślinnych
z pola ogranicza dostawanie się allelopatyn
Autotoksyczność roślin jako przykład oddziaływań allelopatycznych
555
do gleby, w tym przypadku również zaleca
się opóźnienie siewu o kilka tygodni (y u
2001).
Można także przeprowadzać selekcję ro-
ślin, w której faworyzowane będą te, wyka-
zujące najmniejszy potencjał autotoksyczny.
W ten sposób po wielu latach pracy selek-
cyjnej można otrzymać gatunek o niskiej
wartości określonej cechy, np. zdolności do
syntezy określonego związku chemicznego.
Metoda ta jest polecana jako jeden ze sposo-
bów ograniczenia fitotoksyczności, ponieważ
zauważono duże zróżnicowanie w potencja-
le autotoksycznym poszczególnych odmian
i genotypów (Yu 2001). Wykorzystując no-
woczesne metody analizy genów np. RAPD
(polimorfizm losowo amplifikowanego DNA)
można znaleźć gen odpowiedzialny za auto-
toksyczność i sprzężoną z nim cechę, a na-
stępnie starać się uzyskać rośliny zmodyfiko-
wane genetycznie. Tymi sposobami można
hodować rośliny charakteryzujące się, z jed-
nej strony, niskim potencjałem allelopatycz-
nym, o obniżonej zawartości związków au-
totoksycznych, lub, z drugiej strony, gatunki
odporne na działanie autotoksyn.
PRZYKŁADY ROŚLIN O WYSOKIEJ AUTOTOKSYCZNOŚCI
LUCERNA SIEWNA ( MEDiCAGo SATiVA )
Autotoksyczność lucerny objawia się
zmniejszeniem liczebności roślin przypada-
jących na m 2 powierzchni gleby oraz zaha-
mowaniem wzrostu korzenia i części nad-
ziemnej. Badania nad wpływem ekstraktu
wodnego z liści lucerny dowiodły, że korzeń
jest bardziej wrażliwy na działanie związków
autotoksycznych niż pęd (j enninGs i n el -
son 1998, c hon i współaut. 2002, s eGuin i
współaut. 2002). Zastosowanie ekstraktu z
liści o stężeniu 10 g l –1 już w ok. 50% hamo-
wało wzrost korzenia, podczas gdy nie miało
żadnego wpływu na wzrost pędu. Dopiero
ekstrakt o stężeniu 40 g l –1 powodował cał-
kowite zahamowanie wzrostu obydwu orga-
nów (c hon i współaut. 2002). Doświadcze-
nia nad wpływem poszczególnych związków
fenolowych na wzrost siewek lucerny, po-
twierdziły wysoką wrażliwość korzenia. Trak-
towanie roślin kumaryną o stężeniu 0,1 mM
powodowało zahamowanie wzrostu korzeni
o ok. 50%, podczas gdy wzrostu hypokotyla
o ok. 10%. Obserwacje mikroskopowe korze-
ni roślin kontrolnych i traktowanych wycią-
giem z liści lucerny (30 g l –1 ) oraz kumaryną
(1 mM), wykazały zgrubienie stożka wzrostu
korzenia. Zaobserwowano również zwięk-
szoną objętość walca osiowego, dla ekstrak-
tu o 55%, a dla kumaryny o 135%, oraz brak
podziałów komórkowych w strefie meryste-
matycznej (c hon i współaut. 2002). Skróce-
nie korzenia przyczynia się do zmniejszenia
pobierania składników mineralnych. System
korzeniowy lucerny narażonej na działanie
toksyn, jest znacznie płytszy i bardziej rozga-
łęziony niż u roślin kontrolnych (c osGrove i
u ndersander 2003).
Związki autotoksyczne pochodzące z lu-
cerny mają różnorodny wpływ na kiełkowa-
nie nasion lucerny. Ekstrakt z liści lucerny
Lucerna siewna jest rośliną, u której roz-
poznano silne właściwości autotoksyczne już
w drugiej połowie XX w. (G uenzi i współaut.
1964, G oPlen i W ebster 1969, m iller 1983,
m iller i współaut. 1988, h all i h enderlonG
1989, c hunG i m iller 1995). Lucerna jest
ważną rośliną z rodziny bobowatych (Faba-
ceae), uprawianą na zielonkę i kiszonkę dla
zwierząt (m iller 1983).
W ebster i współaut. (1967) zaobserwo-
wali, że uprawa lucerny rokrocznie na tych
samych stanowiskach powodowała wypada-
nie roślin i zmniejszenie ich plonu. Typowy-
mi objawami było: żółknięcie i karłowatość
roślin, brązowo-czerwone przebarwienia na
organach wegetatywnych oraz zmniejszo-
na ilość brodawek korzeniowych (j enninGs
i n elson 1998, m iller 1983). Okazało się,
że przyczyną tych zmian była autotoksycz-
ność lucerny, która, zaraz po chorobach wy-
woływanych przez patogeniczne organizmy
glebowe, stanowi najważniejszy problem w
uprawie tej rośliny (j enninGs i n elson 2002).
Autotoksyczność lucerny warunkowana jest
obecnością rozpuszczalnych w wodzie związ-
ków fenolowych (Tabela 2) (c hunG i współ-
aut. 2000, s eGuin i współaut. 2002, c hon i
k im 2002, c hon i współaut. 2002). Związki
te obecne są we wszystkich organach wege-
tatywnych i generatywnych lucerny, a ich za-
wartość ściśle zależy od rodzaju organu i fazy
rozwojowej rośliny. Najsilniejszą autotoksycz-
ność wywołują ekstrakty z liści i kwiatów ro-
ślin zebranych w fazie kwitnienia. Znacznie
słabsze oddziaływanie obserwuje się po po-
daniu wyciągów z korzeni roślin starszych
lub nasion (j enninGs i n elson 1998, c hunG i
współaut. 2000, c hon i współaut. 2002).
Zgłoś jeśli naruszono regulamin