Kapiszony.doc

(21 KB) Pobierz
Materiały wybuchowe kruszące

Kapiszony 

 

 

 

 

Podaję tu przepis na proste kapiszony:) Niby mała rzecz, a cieszy. No cóż, mam do nich sentyment.

Skład:

 

Chloran potasu-70%

Siarka-30%

mąka ziemniaczana/dekstryna + woda- ilość odpowiednia do zrobieni rzadkiej masy

 

Opis produkcji

 

1. Najpierw musisz dokładnie wymieszać siarkę z chloranem potasu. I tu pierwsza uwaga: mieszanka jest jak się domyślasz czuła na tarcie. Więc mieszanie czymś metalowym odpada.

Jeśli używasz mąki ziemniaczanej to wymieszaj ją z wodą i wstaw na mały ogień. Jak będzie trochę lejące to przestań ogrzewać. W ten sposób otrzymałeś krochmal.

2. Teraz mieszasz krochmal/dekstrynę z wodą, tak, by uzyskać lejącą ciecz

3. Mieszasz ją z wcześniej przygotowanym prochem

4. Powinieneś otrzymać jasnożółtą ciecz

5. Bierzesz kartkę papieru ksero , lub kawałek gazety i robisz na niej punkty mieszanki, trochę większe od zwykłych kapiszonów

6. Zostawiasz do wyschnięcia

7. Wycinasz kółka z mieszanką

8. Masz trochę kapiszonów domowej roboty!!!

 

Zastosowanie:

 

No jak to, kapiszonów nigdy nie widziałeś??? Połóż na twardej powierzchni i walnij pistlem lub młotkiem. Cała filozofia.

 

Z opisanej powyżej mieszanki można wykonać także zapałki. Wystarczy po prostu mokrą masę nałożyć na końcówkę drewnianego patyczka. Po wyschnięciu taka zapałka bez problemu odpala od zwykłej draski. dużym plusem jest to, że możemy kontrolować długość intensywnego palenia przez zmianę ilości masy. Polecam takie zapałki w wietrzną pogodę, wtedy na pewno docenicie ich przydatność.

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin