Dieta. Dla tempa metabolizmu istotna jest regularność. Powinnaś jeść o mniej więcej tych samych porach (najlepiej 3 większe i 1-2 mniejsze posiłki, co trzy-cztery godziny), podobnie duże porcje. Sprytne tricki. Zarówno stosując dietę, jak i odżywiając się normalnie, możesz niedużym wysiłkiem nieco przyspieszyć przemianę materii. - Dodawaj do potraw przyspieszające trawienie przyprawy: imbir, cynamon, bazylię, oregano, estragon.- Jadaj często produkty bogate w jod (ryby i owoce morza, szpinak, szczypiorek, jaja). Zwykłą sól kuchenną zastąp solą jodowaną. Kupując wodę mineralną, wybieraj taką z duża zawartością tego pierwiastka. - Pij jak najwięcej, minimum 8 szklanek płynów dziennie, małymi łyczkami i powoli. Najlepszy wybór to woda mineralna (zero kalorii).- Wybieraj produkty bogate w błonnik (gruboziarniste kasze, razowe pieczywo, warzywa, owoce). Dosypuj do potraw otręby. - Kup w aptece (bez recepty) preparaty na poprawę tempa przemiany materii - z guaraną, enzymem bromelią, słonecznikiem bulwiastym (topinambur), miłorzębem japońskim (Ginko biloba) i algami (KELP).- Jeśli jesteś zdrowa, każdego ranka jeszcze przed śniadaniem wypij filiżankę kawy lub mocnej herbaty - kofeina „podkręca" przemianę materii.
(kaf)
Oki to pisze Mniszek lekraski: odtruwa wątrobe (zwłaszcza po kuracjach antybiotykowych), pomaga w niwydolności nerek, wspomaga trawienie. Zawierają go wszelkie odżywki te z Universal Nutrition i Animal Cuts. Napar z mniszka Można stosowac jako kurację oczyszczającą. Dwie szklanki dziennie rano i wieczorem, może być też sok - dwie łyżeczki dziennie, liście mozna wykorzystać do sałatki.Łopian większy:Działa odtruwająco, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, zwiększa wydzielanie żółci. Napary świetnie działają na cere i włosy. Sok (jedna łyżka) z niewielka ilościa wody lub soku owocowego trzy raz dziennie.Pokrzywa: To najlepsze zioło na poprawę metabolizmu. Działa moczopędnie, oczyszcza z toksyn, uzupełnia diete w potrzebne związki mineralne, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Zminiejsza poziom cukru we krwi. Poprawia kondycję włosów i zmniejsza potliwość i zawiera żelazo. Zawiera go odżywka Arbuterol Universal Nutrition. Pij napar z pokrzywy 4 razy dziennie przez 4-6 tygodni lub sok po łyżeczce 4-5 razy dziennie.Fiołek trójbarwny (inaczej "bratek"): To najpopularniejszy środek oczyszczający krew. Pomaga przy kłopotach z cerą, usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Usprawnia przemianę materii dzięki rutynie przedłużającej działanie wit.C i prawidłowe funkcjonowanie naczyń włosowatych. Pij po 3 razy dziennie przez kilka tyg tylko świeżo przygotowany napar.Kuracje tymi ziołami nalezy stosować z umiarem i rozsądnie, cyklicznie by wyciągnąć maksymalne korzyści. 4-6 tygodni wystarczy by skierować przemianę materii na właściwy poziom. Środki te to zupełnie co innego niż preparaty przeczyszczające, które działają jednorazowo i nie wpływają na przemianę materii.
Bardzo polepszyła mi się przemiana materii po otcie jabłkowym kupiłam go w aptece ale jest też w sklepie zielarskim, są to tabletki spożywa się je przed posiłkiem i popija dużą ilością wody. Polecam także nową herbatke z herbapolu na spalanie, nie ma w jej składzie żadnych środków przeczyszczających regularnie pijąc polepsza się przemiana materii
Zioła
Autor: Kamil Kowalski
27.12.2007.
ZIOŁA
Leczenie czy zapobieganie choroba za pomoca roslin jest prawie tak stare jak swiat. Kiedys było
uwa.ane za magiczne praktyki dzis jest to na porzadku dziennym. Wiele renomowanych firm
farmaceutycznych siega do medycyny naturalnej, odkrywane sa na nowo niektóre zioła i procesy
otrzymywania z nich leków... Aby poznac ich zastosowanie musimy znac kilka podstawowych pojec
dzieki, którym zrozumiemy dlaczego w .ywieniu kur czy innych ptaków zioła stanowia tak wa.ny
element.
Glikozydy – poprawiaja prace serca, zmniejszaja ilosc skurczów serca, działaja moczopednie.
Garbniki – sa to zwiazki o ró.nym składzie chemicznym. W przewodzie pokarmowym tworza
nieprzepuszczalna błone, niszcza bakterie i unieczynniaja jady bakteryjne.
Sluzy – stanowia dobra warstwe ochronna dla błon sluzowych przed trawiacym działaniem soków
.oładkowych, zmniejszaja tarcie jelit, ułatwiaja przesuwanie pokarmu w przewodzie pokarmowym,
przeciwdziałaja zaparciom.
Flawonoidy – obni.aja cisnienie tetnicze krwi, pomagaja magazynowac witamine C, dezynfekuja
drogi moczowe, wpływaja korzystnie na naczynia włosowate, ułatwiaja trawienie.
Kwasy organiczne – uczestnicza aktywnie w przemianie materii, pobudzaja gruczoły slinowe,
trzustkowe i .oładkowe, poprawiaja trawienie, niszcza bakterie w przewodzie pokarmowym, zmniejszaja
fermentacje w jelitach.
Aminy – sa zwiazkami, które przejawiaja silne działania biologiczne, z niektórych powstaja
hormony i koenzymy.
Saponiny – zwiekszaja wydzielanie sluzu i ułatwiaja jego odkrztuszanie z dróg oddechowych,
zapobiegaja odkładaniu sie cholesterolu i ciał tłuszczowych, emulguja tłuszcze i ułatwiaja trawienie.
Karotenoidy – sa to substancje barwne przewa.nie .ółte lub czerwone.
Gorycze/goryczki – charakteryzuja sie gorzkim smakiem, pobudzaja wydzielanie soku
.oładkowego.
Opisy najpopularniejszych ziół i ich własciwosci:
Rze.ucha – zawiera du.o witaminy C, B1, prowitamine A, sole .elaza oraz potas i siarka.
Babka lancetowata – jej najwa.niejsze substancje to glikozydy, garbniki, sluzy, flawonoidy,
krzemionka oraz zwiazki cynku i przede wszystkim witamina C.
Bławatek chaber – zawiera kwasy organiczne, nieznaczne ilosci garbników i soli mineralnych,
przede wszystkim zawiera du.a ilosc manganu.
Bez czarny – kwiaty zawieraja flawonoidy, kwasy wielofenylowe, kwasy organiczne, aminy, olejki
eteryczne, garbniki oraz sole mineralne, natomiast owoce sa bogate w garbniki, kwasy wielofenylowe,
kwasy organiczne, witamine C i B.
Brzoza brodawkowata (liscie) – zawiera sapiony, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, działaja
moczopednie i poprawiaja przemiane materii.
Dziurawiec – zawiera flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne, kwasy wielofenylowe, ma działanie
rozkurczowe, wzmacniajace, uspokajajace, dezynfekujace, wpływa korzystnie na skóre i opierzenie.
Jarzab pospolity (kwiaty) – zawieraja kwasy organiczne, bursztynowe, winowe, jabłkowe,
cytrynowe, ponadto karotenoidy, garbniki i du.o witaminy C, ma działanie przeciwzapalne.
Je.yna – owoce zawieraja oprócz cukrów kwasy organiczne, sluzy flawonoidy, garbniki, du.o
zwiazków potasu i magnezu, witamine C, B oraz prowitamine A, ma działanie przeciwbiegunkowe,
przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, poprawiajace przemiane materii, liscie zawieraja du.o garbników.
Krwawnik pospolity – zawiera terpeny, garbniki, flawonoidy, aminy, zwiazki magnezu, ma
działanie przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, .oładkowe, rozkurczowe,
bakteriostatyczne.
Macierzanka – zawiera garbniki, zwiazki gorzkie, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne,
Woliera
http://www.nowa.woliera.com Kreator PDF Utworzono 8 June, 2009, 20:49
ma działanie przede wszystkim wykrztusne.
Malina – zawiera garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, zwiazki .elaza i miedzi, sluzy,
witaminy C, A, B2, PP.
Melisa – zawiera garbniki, zwiazki .ywicowe, sluzy, kwasy organiczne, ma działanie uspokajajace
i przeciwskurczowe.
Mieta – zawiera mentol (olejek eteryczny), garbniki, goryczki, sole mineralne, kwasy organiczne,
ma działanie .oładkowe, .ółciopedne, dezynfekujace, przeciw bólowe, rozkurczowe, uspokajajace.
Mniszek pospolity (mlecz) – korzenie i liscie zawieraja substancje gorzkie, wielocukry, pektyny,
substancje .ywicowe, kwasy organiczne, aminy, witamine A, B1, C i D, zas kwiaty bogate sa w
karotenoidy, ma działanie .oładkowe, moczopedne i .ółciopedne.
Perz własciwy (korzenie/kłacza) – zawiera zwiazki witamin B, witamine C, zwiazki białkowe,
kwasy organiczne, sole mineralne, krzemionke która jest łatwo przyswajalna, weglowodany, ma
własciwosci poprawiajace trawienie.
Pokrzywa - liscie pokrzywy zawieraja witamine C, K, B2, kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki,
karotenoidy, aminy, sole mineralne, zwiazki .elaza, wapnia, potasu i krzemionke, ma działanie
poprawiajace przemiane materii i hamujace krwawienia.
Ró.a dzika (owoce) – zawiera ponad sto razy wiecej witaminy C ni. jabłko, do tego prowitamine
A, witamine B1, B2, E, K, i P, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, kwasy organiczne i mnóstwo .elaza.
Szałwia – zawiera garbniki, flawonoidy, fenylokwasy, goryczki, prowitamine A, witamine B1, C, PP
i sole mineralne, ma działanie przeciwzapalne, .oładkowe, dezynfekujace oraz przeciwcukrzycowe.
Wrotycz pospolity – zawiera flawonoidy, goryczki i garbniki, ma działanie przeciw paso.ytnicze.
Kamil Kowalski
kwiatek_1998