Zestaw 3
1.Dezynfekcja wody ozonem - wady i zalety
WADY:
-po około 30 minutach ulega rozpadowi
-powierzchowne uszkodzenia na poziomie komórki
-uszkodzenie układu oddechowego (działanie długotrwałe może doprowadzić do niewydolności oddechowej)
-wysokie koszty
-powstają produkty uboczne (alkanole, kw. Benzoesowy, kw. alifatyczne)
ZALETY:
-większy efekt bakteriobójczy chlor
-niszczy postacie wegetatywne i przetrwalnikowe bakterii
-niszczy wirusy
-usuwa imkrozanieczyszczenia
-poprawia jakość wody, utlenia substancje mineralne (Fe, Mn), organiczne (fenole, pestycydy, detergenty) i nieorganiczne (azotyny, siarczki, cyjanki).
-odbarwia wodę
-zapobiega tworzeniu chloroformu i chlorofenolu, co poprawia smak i zapach
2.Zanieczyszczenia chemiczne powietrza w mieszkaniach
ŹRÓDŁA:
-instalacje gazowe
-piece węglowe i olejowe
-palenie tytoniu
-produkty kulinarne
-chemikalia i środki dezynfekcyjne
-materiały budowlano - wykończeniowe (kleje, lepiki farby, lakiery, meble, dywany, tapety)
SUBSTANCJE:
-dwutlenek węgla, czad, tlenki azotu, ozon, radon, formaldehyd
inne związki organiczne (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, antracen, benzopiren) rozpuszczalniki, naftalen, styren, dioksan, rtęć, azbest, butadien, fenol, benzen, chromiany, smoła i produkty koksochemiczne, substancje zapachowe
POPs (nierozkładalne zanieczyszczenia
organiczne: aldryna, dieldrin, endryna, chlordan, DDT. Hepatachlor, mirex, toxafen, heksachlorobenzen, PCBs, PCDD, PCDF).
DZIAŁANIE:
-podrażnienie skóry i błon śluzowych
-zaburzenia neurobechawioralne
-bóle głowy, złe samopoczucie, osłabienie, senność
-zatrucia - tlenek węgla
-choroby serca - dym tytoniowy
-alergizacja
-działanie kancerogenne
-zab. systemu immunologicznego
-ograniczają rozrodczość
-skracają okres laktacji
-cukrzyca
Zespoły kliniczne związane z ekspozycją na zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego:
-Zespól chorego budynku (SBS) występuje w warunkach, w których żaden z podlegających identyfikacji czynników środowiskowych nie przekracza wartości granicznych (zjawisko sumarycznego wpływu różnych czynników działających w stężeniu podprogowym). Objawy złego samopoczucia i zmęczenia, bóle głowy, podrażnienie spojówek i błon śluzowych nosa i gardła
-Wieloczynnikowa nadwrażliwość chemiczna
-Zespól przewlekłego zmęczenia (CFS)
3.Ergometria i ergonomia - pomoc w badaniach lekarskich. Jest to metoda badawcza polegająca na pomiarach i ocenie wydolności fizycznej człowieka. Zajmująca się przystosowaniem warunków pracy do anatomicznych, fizjologicznych i psychicznych możliwości człowieka. Stosowana jest głównie w medycynie sportowej i w medycynie pracy. Pomaga lekarzowi w ustaleniu właściwego postępowania profilaktycznego, leczniczego czy rehabilitacyjnego, zapobiega niektórym chorobom zawodowym, zbytniemu obciążeniu pracownika. Pomaga w osiągnięciu optymalnej wydajności pracy.
4.Witamina A - źródła, wskazania (choroby)
NORMA:
Kobiety 600ug
Ciężarne i karmiące: 950ug
Mężczyźni: 700ug
ROLA:
-udział w procesach wzrostowo-regeneracyjnych
-udział w procesie widzenia
-antyoksydant (zmniejszenie ryzyka niektórych nowotworów)
-biosynteza steroidów, glikoprotein
-stabilizacja błon komórkowych
-poch. zwierzęcego, retinol: masło, tłuste produkty mleczne, podróby, tłuste ryby
-poch. roślinnego, karotenoidy: żółte, pomarańczowe, czerwone warzywa i owoce oraz zielone liście warzywa zwiększają wchłanianie: tłuszcze, białka, wit.E, kwas askorbinowy WSKAZANIA:
-hipowitaminoza
-kobiety ciężarne, karmiące
-uszkodzenie wątroby (spadek wchłaniania i magazynowania)
-czynnik wzrostowy dzieci i niemowląt
-stany zapalne bł. śluzowych oskrzeli
-kamica nerkowa
-powierzchowne uszkodzenie tkanek (oparzenia, odmrożenia)
-zapalenie spojówek
AWITAMINOZA:
-atrofia jąder i jajników
-zanik ciałka żółtego
-uszkodzenie łożyska
-martwe płody
-utrata smaku
-utrata apetytu ze spadkiem masy ciała i wyniszczeniem
-kurza ślepota
5. Dieta wysoko i niskobiałkowa
Białko stanowi 15 - 18% masy ciała. Dzienne zapotrzebowanie wynosi l g/kg mc/d. Głównym źródłem jest mięso, ryby. nabiał.
-Dieta niskobiałkowa. Do 40g/d. Leczenie osób z niewydolnością nerek i wątroby, biegunki gnilne, u osób niedializowanych z przewlekłą i ostrą mocznicą, w śpiączce wątrobowej. Dieta bardzo niskobiałkowa do 20g/dobę. Dieta ziemniaczana pokrywa minimalne zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy egzogenne z wyjątkiem metioniny, którą należy uzupełnić w ilości 0,5-0,75 j dziennie.
W przewlekłej niewydolności nerek
Klirens endogennej kreatyniny/dzienna ilość białka w diecie:
< 10 ml/min / 15 - 25 g
10-20 ml/min / do 40 g
20-40 ml/min / około 60g
-Dieta wysokobiałkowa. l ,5 - 2g/kg mc/d (100- 150g/d). Preferowane produkty pochodzenia zwierzęcego (połowa ogólnej ilości białka). W przypadku wzmożonego katabolizmu: przewlekle stany zapalne, utrata białka przez przewód pokarmom i nerki oraz sączące rany, nadczynność tarczycy, choroba Cushinga, wrzodziejące zapalenie j. grubego, gruźlica, wyniszczenie.
6.Utylizacja odpadów szpitalnych
-odpady niestanowiące zagrożenia można powtórnie wykorzystać lub wyrzucać: makulatura, złom, żywność (z wyjątkiem oddziałów zakaźnych)
-odpady specjalne nie spalać lecz poddać odpowiedniej utylizacji: radioaktywne, trucizny, zużyte oleje. W odpowiednich pojemnikach przekazać do wyznaczonych miejsc.
-odpady nie stanowiące zagrożenia typu śmieci z gospodarstw domowych można palić (służby komunalne)
-odpady powstałe wskutek specyficznej działalności szpitali nie powinny opuszczać szpitala bez dezynfekcji: części ciała, zwierzęta, opatrunki, bielizna, odpady z oddziałów zakaźnych, sprzęt jednorazowego użytku, środki farmakologiczne.
7.Smog zimowy - podstawowe skutki
Termin „smog" pochodzi od wyrazów „smokc" i „fog" = „dymomgła". Stanowi mieszaninę pyłów i gazów, osiągających duże stężenie wskutek zwiększonej emisji oraz współdziałających warunków meteorologicznych. Zjawisko inwersji termicznej polega na odwróceniu temperatur - przyziemnej i górnych warstw atmosfery. W okresie zimy powstaje przyziemna, gruba warstwa przechłodzonego powietrza, której ruch w górę zostaje zahamowany wskutek inwersji termicznej. Wyższe stężenie SO2 w zimie, wytwarzane przez elektrociepłownie daje zakwaszenie gleby, degradację niższych roślin i drzew iglastych. U osób wrażliwych, z patologią ukł. oddechowego i dzieci mogą wystąpić stany spastyczne dróg oddechowych oraz pseudokrupowe.
8.Źrodla wody-krótka charakterystyka
-Wody powierzchowne (rzeki i jeziora). Silnie zanieczyszczona, nie nadaje się do picia bez uprzedniego oczyszczenia i dezynfekcji.
Zanieczyszczenie rzek:
-l klasa czystości - dla potrzeb gospodarki komunalnej, picia, przemysłu spożywczego, hodowli ryb łososiowych-2.7%.
-II klasa - dla celów rekreacyjnych (kąpieliska) i hodowlanych zwierząt i ryb oprócz łososiowych-15%,
-III klasa - dla potrzeb przemysłu i nawadniania terenów rolnych-28%
-54% długości rzek jest zanieczyszczona powyżej dopuszczalnych norm. Zanieczyszczenie wód w Polsce jest spowodowana brakiem prawidłowo pracujących oczyszczalni ścieków, a ścieki komunalne i przemysłowe są odprowadzane bezpośrednio do wód powierzchownych.
-Wody podziemne. Zanieczyszczona woda w skutek powolnej filtracji przez glebę ulega procesom samooczyszczania biochemicznego i sorbcji zanieczyszczeń. Jakość wody pod względem fizyczno-chemicznym i bakteriologicznym zależy od głębokości, na jakiej znajduje się warstwa wodonośna. Ze względów sanitarnych rozróżnia się:
a)Wody zaskórne. Głębokość do 5 m. Występują nad pierwszą warstwą nieprzepuszczalną gruntu, są przeważnie zanieczyszczone i nie nadają się do picia, konieczna kontrola bakteriologiczna.
b)Wody gruntowe. Głębokość 8 - 10 m. Znajdują się pod pierwszą warstwą nieprzepuszczalną, stanowią główne źródło miejscowego zaopatrzenia ludności w wodę do picia (studnie), nie wymagają dezynfekcji chlorem ani siarczanem glinu, lepsza niż woda wodociągowa, ziemia pełni rolę naturalnego filtra, często zawierają nadmiar Fe i Mn, które nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego - brak szkodliwego wpływu (stosuje się środki odżelaziające).
c)Wody głębinowe. Głębokość > 20 m. Są dobrze oczyszczone i uważane za najlepsze pod względem sanitarnym, „oligoceńska", bardzo wolno się uzupełnia, idealny skład chemiczny (często skład zaburzony w wodach uzdatnianych).
d)Wody artezyjskie - wody wgłębne, znajdujące się głęboko między dwiema warstwami nieprzepuszczalnymi i pod ciśnieniem hydrostatycznym.
bombelspec