Zestaw 5.doc

(35 KB) Pobierz
Zestaw 5

Zestaw 5

 

1.Wartość energetyczna i odżywcza produktów zbożowych i suchych strączkowych

Kaloryczność: średnia.

chleb żytni razowy: 196 kcal; bułka wrocławska: 226 kcal; fasola sucha: 346 kcal

Kasza gryczana: 339 kcal

Ograniczenia w diecie lekkostrawnej.

Białko: średnia zawartość, dostarcza 20% zalecanej ilości białka. Jest to białko niepełnowartościowe (niska zawartość lizyny, treoniny, tryptfofanu).

Zawartość białka w produktach. Strączkowych jest wyższa 35%, o

większej wartości odżywczej (aminokwasami ograniczającymi są a. siarkowe)

Węglowodany: wysoka zawartość. Są to węglowodany złożone

Błonnik: bardzo dobre źrodło: manna, ryż, kasze mało oczyszczone (jęczmienna, gryczana, kukurydziana).

Tłuszcze: mała zawartość. W 80% jest to tłuszcz nienasycony, w niektórych

produktach wielonienasycone n-9.

Witamina E: wyższa zawartość w produktach mało oczyszczonych (płatki owsiane). Udział w pokrywaniu zapotrzebowania wynosi 10%.

Witaminy z gr. B: Im ciemniejsza mąka, pieczywo, kasze tym większa zawartość

wit. B. Istotne źródło tiaminy.

Żelazo: Zawartość dość wysoka, ale niski stopień wykorzystania (żelazo niehemowe

i obecność fitynianów)

Wapń: zawartość niska.

 

2.Rola azotanów w kontroli wody

Ocena zawartości azotanów w wodzie oraz źródła ich pochodzenia pozwala na ustalenie rodzaju zanieczyszczenia. Związki azotowe mogą być pochodzenia organicznego (ze ścieków) lub nieorganicznego (azotany w glebie).

-obecność amoniaku, brak azotanów i azotynów: świeże zanieczyszczenie materiałem pochodzenia organicznego.

-obecność samych azotanów: całkowita mineralizacja

-obecność dużej ilości związków azotowych (zwłaszcza amoniaku), podwyższona utlenialność i znaczna zawartość chlorków - zanieczyszczenie ściekami komunalnymi, możliwa obecność drobnoustrojów chorobotwórczych.

 

3.Charakterystyka choroby wibracyjnej

A. Choroba wywołana miejscowym działaniem drgań (świdry, piły, młoty pneumatyczne, wiertła)

Zależy od częstotliwości i amplitudy drgań:

> 35 Hz: zmiany kostne

< 35 Hz: zaburzenia nerwowo-naczyniowe

l .Układ naczyniowy

-pogorszenie krążenia w obwodowych częściach kończyn parestezje, bóle rąk i obniżenie sprawności ruchowej

-okresowe zbledniecie palców (objaw Raynaulda)

-obniżenie temperatury skóry

2.Układ nerwowy

-zaburzenia czucia bólu i dotyku

3.Układ kostno - stawowy (staw łokciowy, barkowy, kości nadgarstka)

-torbiele

-martwica

-zmiany zwyrodnieniowe

B. Choroba wywołana ogólnym działaniem drgań. Drgania przenoszą się z wibrujących podestów na cale ciało (wstrząsarki, buldożery, spychacze) Zmiany są liczne i mało specyficzne:

-osłabienie

-bóle i zawroty głowy

-bezsenność

-chwiejność emocjonalna

-dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego

-zaburzenia miesiączkowania

-spadki ciśnienia tętniczego

-zaburzenia przemiany materii

-zmiany czynności gruczołów dokrewnych

Zapobieganie: redukcja drgań, używanie lekkich narzędzi (zmniejszenie napięcia statycznego mięśni) i z uchwytem o niskim przewodnictwie cieplnym, używanie specjalnych pasów, butów, rękawic, unikanie pracy w obniżonej temperaturze otoczenia, szczególnie z towarzyszącą wysoką wilgotnością powietrza, odsuniecie od pracy osób z zaburzeniami naczyniowymi i wątłej budowie ciała.

 

4.Komfort cieplny

Jest to komfort odczuwany przez człowieka siedzącego, lekko ubranego w temperaturze 19 - 24°C. Czynnikami wpływającymi na komfort cieplny są:

-spoczynek / wysiłek fizyczny

-pora roku - podwyższony w lecie

-płeć - podwyższony u kobiet

-wiek - podwyższony u os. starszych

-cechy osobnicze

-poziom przemiany materii

-charakterystyka śródskórnego przepływu krwi

-grubość tkanki podskórnej

-warunki termiczne otoczenia

-temperatura

-szybkość ruchu powietrza

-wilgotność

-natężenie promieniowania cieplnego

 

5.Otyłość wisceralna - definicja, rozpoznanie

Rodzaj otyłości brzusznej (androidalnej) związanej z nadmiernym gromadzeniem się tkanki tłuszczowej w górnych częściach ciała (ramiona, kark, brzuch). Występuje częściej u mężczyzn. W jamie brzusznej tłuszcz gromadzi się w dużych ilościach w otoczeniu ważnych życiowo narządów, powoduje uniesienie przepony, pogarsza wentylacje płuc, otłuszczenie mięśnia sercowego. Sprzyja cukrzycy. Może być składową zespołu X (hiperlipidemia, hiperinsulinemia, hiperurykemia, NT, insulinooporność, nadkrzepliwość, otyłość). Rozpoznanie:

-wskaźnik talia - biodro (K > 0.8; M > 1)

-wywiad (sposób odżywiania się, rodzaj pracy, zaburzenia hormonalne, przebyte choroby)

-pomiar fałdu skórnego

 

6.Dieta w zaburzeniach lipidowych

1.Ubogocholesterolowa < 100 mg. Ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego, żółtko jaja - 2/tydz.

2.Ubogotluszczowa (< 30% dziennego zapotrzebowania)

-tłuszcze nasycone < 10%

-tłuszcze wielonienasycone 10% (oliwa z oliwek, olej rzepakowy)

-tłuszcze jednonienasycone 10%. Mniejsze spożycie masła, twardych margaryn, pełnego mleka, śmietany, lodów, tłustych ciast

3. Wzrost spożycia białka: cielęcina, dziczyzna

4. Wzrost spożycia błonnika i węglowodanów złożonych.

5. Spożywanie dużej ilości ryb

6. Zakaz palenia tytoniu

7.ograniczenie spożycia alkoholu

 

7.Zakażenia pracowników służby zdrowia

Źródła:

A. krew (WZW, HIV)

B. materiały zakaźne

C. źle wyjałowiony sprzęt

D. brudne ręce personelu

E. bezpośredni kontakt z pacjentem

F. środki higieny, płyny dezynfekcyjne

środowisko suche: ziarniniaki G +.

środowisko wilgotne: pałeczki G -

Zapobieganie:

środki ochronne: rękawiczki; szczepienia (WZWB)

 

8.Czynniki fizyczne opisujące wodę

A. Temperatura. Wody powierzchniowe i zaskórne mają temp. zależną od pory roku.

Wody podziemne powinny mieć temp. 8 - 110C (w materiałach jest 110, ale mam wrażenie, że chodzło o 11oC). Różnice mogą świadczyć o zanieczyszczeniu.

B. Mętność. spowodowana jest obecnością nierozpuszczalnych związków

pochodzenia nieorganicznego (glina, piasek, związki żelaza, manganu) i organicznego -świadczy o zanieczyszczeniu. Mętność określa się porównując z wodą destylowaną i

zawierającą zawiesinę krzemionki.

Mętność nie może przekraczać 5 mg SiO2/dm3

C. Barwa. Wody naturalne mają zabarwienie zielonkawo - żółte i zależy od obecności wielu czynników. Określa się przez porównanie z przyjęła skalą wzorcową.

D. Zapach. Może pochodzić od zawartości lotnych związków (np. siarkowodoru).

3 grupy zapachów: R - roślinny (części roślin); G - gnilny (rozkładające się substancje;

siarkowodór); S - specyficzny (fenol, nafta, chlor)

Intensywność:

0 - brak zapachu

1 - bardzo słaby

2 -słaby

3 - wyraźny

4 - siiny

5 - bardzo silny

Dopuszczalny jest dla wody pitnej zapach 3 stopnia roślinny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin