Zestaw 5
1.Wartość energetyczna i odżywcza produktów zbożowych i suchych strączkowych
Kaloryczność: średnia.
chleb żytni razowy: 196 kcal; bułka wrocławska: 226 kcal; fasola sucha: 346 kcal
Kasza gryczana: 339 kcal
Ograniczenia w diecie lekkostrawnej.
Białko: średnia zawartość, dostarcza 20% zalecanej ilości białka. Jest to białko niepełnowartościowe (niska zawartość lizyny, treoniny, tryptfofanu).
Zawartość białka w produktach. Strączkowych jest wyższa 35%, o
większej wartości odżywczej (aminokwasami ograniczającymi są a. siarkowe)
Węglowodany: wysoka zawartość. Są to węglowodany złożone
Błonnik: bardzo dobre źrodło: manna, ryż, kasze mało oczyszczone (jęczmienna, gryczana, kukurydziana).
Tłuszcze: mała zawartość. W 80% jest to tłuszcz nienasycony, w niektórych
produktach wielonienasycone n-9.
Witamina E: wyższa zawartość w produktach mało oczyszczonych (płatki owsiane). Udział w pokrywaniu zapotrzebowania wynosi 10%.
Witaminy z gr. B: Im ciemniejsza mąka, pieczywo, kasze tym większa zawartość
wit. B. Istotne źródło tiaminy.
Żelazo: Zawartość dość wysoka, ale niski stopień wykorzystania (żelazo niehemowe
i obecność fitynianów)
Wapń: zawartość niska.
2.Rola azotanów w kontroli wody
Ocena zawartości azotanów w wodzie oraz źródła ich pochodzenia pozwala na ustalenie rodzaju zanieczyszczenia. Związki azotowe mogą być pochodzenia organicznego (ze ścieków) lub nieorganicznego (azotany w glebie).
-obecność amoniaku, brak azotanów i azotynów: świeże zanieczyszczenie materiałem pochodzenia organicznego.
-obecność samych azotanów: całkowita mineralizacja
-obecność dużej ilości związków azotowych (zwłaszcza amoniaku), podwyższona utlenialność i znaczna zawartość chlorków - zanieczyszczenie ściekami komunalnymi, możliwa obecność drobnoustrojów chorobotwórczych.
3.Charakterystyka choroby wibracyjnej
A. Choroba wywołana miejscowym działaniem drgań (świdry, piły, młoty pneumatyczne, wiertła)
Zależy od częstotliwości i amplitudy drgań:
> 35 Hz: zmiany kostne
< 35 Hz: zaburzenia nerwowo-naczyniowe
l .Układ naczyniowy
-pogorszenie krążenia w obwodowych częściach kończyn parestezje, bóle rąk i obniżenie sprawności ruchowej
-okresowe zbledniecie palców (objaw Raynaulda)
-obniżenie temperatury skóry
2.Układ nerwowy
-zaburzenia czucia bólu i dotyku
3.Układ kostno - stawowy (staw łokciowy, barkowy, kości nadgarstka)
-torbiele
-martwica
-zmiany zwyrodnieniowe
B. Choroba wywołana ogólnym działaniem drgań. Drgania przenoszą się z wibrujących podestów na cale ciało (wstrząsarki, buldożery, spychacze) Zmiany są liczne i mało specyficzne:
-osłabienie
-bóle i zawroty głowy
-bezsenność
-chwiejność emocjonalna
-dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego
-zaburzenia miesiączkowania
-spadki ciśnienia tętniczego
-zaburzenia przemiany materii
-zmiany czynności gruczołów dokrewnych
Zapobieganie: redukcja drgań, używanie lekkich narzędzi (zmniejszenie napięcia statycznego mięśni) i z uchwytem o niskim przewodnictwie cieplnym, używanie specjalnych pasów, butów, rękawic, unikanie pracy w obniżonej temperaturze otoczenia, szczególnie z towarzyszącą wysoką wilgotnością powietrza, odsuniecie od pracy osób z zaburzeniami naczyniowymi i wątłej budowie ciała.
4.Komfort cieplny
Jest to komfort odczuwany przez człowieka siedzącego, lekko ubranego w temperaturze 19 - 24°C. Czynnikami wpływającymi na komfort cieplny są:
-spoczynek / wysiłek fizyczny
-pora roku - podwyższony w lecie
-płeć - podwyższony u kobiet
-wiek - podwyższony u os. starszych
-cechy osobnicze
-poziom przemiany materii
-charakterystyka śródskórnego przepływu krwi
-grubość tkanki podskórnej
-warunki termiczne otoczenia
-temperatura
-szybkość ruchu powietrza
-wilgotność
-natężenie promieniowania cieplnego
5.Otyłość wisceralna - definicja, rozpoznanie
Rodzaj otyłości brzusznej (androidalnej) związanej z nadmiernym gromadzeniem się tkanki tłuszczowej w górnych częściach ciała (ramiona, kark, brzuch). Występuje częściej u mężczyzn. W jamie brzusznej tłuszcz gromadzi się w dużych ilościach w otoczeniu ważnych życiowo narządów, powoduje uniesienie przepony, pogarsza wentylacje płuc, otłuszczenie mięśnia sercowego. Sprzyja cukrzycy. Może być składową zespołu X (hiperlipidemia, hiperinsulinemia, hiperurykemia, NT, insulinooporność, nadkrzepliwość, otyłość). Rozpoznanie:
-wskaźnik talia - biodro (K > 0.8; M > 1)
-wywiad (sposób odżywiania się, rodzaj pracy, zaburzenia hormonalne, przebyte choroby)
-pomiar fałdu skórnego
6.Dieta w zaburzeniach lipidowych
1.Ubogocholesterolowa < 100 mg. Ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego, żółtko jaja - 2/tydz.
2.Ubogotluszczowa (< 30% dziennego zapotrzebowania)
-tłuszcze nasycone < 10%
-tłuszcze wielonienasycone 10% (oliwa z oliwek, olej rzepakowy)
-tłuszcze jednonienasycone 10%. Mniejsze spożycie masła, twardych margaryn, pełnego mleka, śmietany, lodów, tłustych ciast
3. Wzrost spożycia białka: cielęcina, dziczyzna
4. Wzrost spożycia błonnika i węglowodanów złożonych.
5. Spożywanie dużej ilości ryb
6. Zakaz palenia tytoniu
7.ograniczenie spożycia alkoholu
7.Zakażenia pracowników służby zdrowia
Źródła:
A. krew (WZW, HIV)
B. materiały zakaźne
C. źle wyjałowiony sprzęt
D. brudne ręce personelu
E. bezpośredni kontakt z pacjentem
F. środki higieny, płyny dezynfekcyjne
środowisko suche: ziarniniaki G +.
środowisko wilgotne: pałeczki G -
Zapobieganie:
środki ochronne: rękawiczki; szczepienia (WZWB)
8.Czynniki fizyczne opisujące wodę
A. Temperatura. Wody powierzchniowe i zaskórne mają temp. zależną od pory roku.
Wody podziemne powinny mieć temp. 8 - 110C (w materiałach jest 110, ale mam wrażenie, że chodzło o 11oC). Różnice mogą świadczyć o zanieczyszczeniu.
B. Mętność. spowodowana jest obecnością nierozpuszczalnych związków
pochodzenia nieorganicznego (glina, piasek, związki żelaza, manganu) i organicznego -świadczy o zanieczyszczeniu. Mętność określa się porównując z wodą destylowaną i
zawierającą zawiesinę krzemionki.
Mętność nie może przekraczać 5 mg SiO2/dm3
C. Barwa. Wody naturalne mają zabarwienie zielonkawo - żółte i zależy od obecności wielu czynników. Określa się przez porównanie z przyjęła skalą wzorcową.
D. Zapach. Może pochodzić od zawartości lotnych związków (np. siarkowodoru).
3 grupy zapachów: R - roślinny (części roślin); G - gnilny (rozkładające się substancje;
siarkowodór); S - specyficzny (fenol, nafta, chlor)
Intensywność:
0 - brak zapachu
1 - bardzo słaby
2 -słaby
3 - wyraźny
4 - siiny
5 - bardzo silny
Dopuszczalny jest dla wody pitnej zapach 3 stopnia roślinny.
bombelspec