Ziemniaczana babka
Składniki:
2 kg ziemniaków surowych 1/2 kg boczku wędzonego 2 duże cebule maka ziemniaczana 2 łyżki oleju 5 jaj majeranek lub ziola prowansalskie pieprz sól
Jak przyrządzić:
zetrzeć tarce o grubych okach,wlozyc do sciereczki o odcisnac nadmiar soku, dodać 2 łyżki oleju.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulkę aby się zeszkliła. Całość wrzucić do startych ziemniaków. Dodać jajka i przyprawy. Maki dodac tyle by masa nie byla bardzo lejaca-ma byc zwarta ale niezbyt gesta.Wymieszać. Masę przełożyć na blachę ( ja uzywam do tego keksowek ) wysmarowaną olejem . Piec w temperaturze 190-200 st przez 1,5 godziny.
Pod koniec pieczenia mozna na wierzch wylac ok pol szklanki mleka. Do babki dodaje czasem np przyprawe do kurczaka a w sezonie starta cukinie :)
Podeje z sosem grzybowym, gulaszem lub sosem koperkowym. Super smakuje na drugi dzien odsmazana na maselku.
skaja67