Ziemniaczana babka.docx

(11 KB) Pobierz

Ziemniaczana babka

Składniki:

2 kg ziemniaków surowych
1/2 kg boczku wędzonego
2 duże cebule
maka ziemniaczana
2 łyżki oleju
5 jaj
majeranek lub ziola prowansalskie
pieprz
sól

Jak przyrządzić:

zetrzeć tarce o grubych okach,wlozyc do sciereczki o odcisnac nadmiar soku, dodać 2 łyżki oleju.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulkę aby się zeszkliła. Całość wrzucić do startych ziemniaków. Dodać jajka i przyprawy. Maki dodac tyle by masa nie byla bardzo lejaca-ma byc zwarta ale niezbyt gesta.Wymieszać. Masę przełożyć na blachę ( ja uzywam do tego keksowek ) wysmarowaną olejem . Piec w temperaturze 190-200 st przez 1,5 godziny.

Pod koniec pieczenia mozna na wierzch wylac ok pol szklanki mleka. Do babki dodaje czasem np przyprawe do kurczaka a w sezonie starta cukinie :)

Podeje z sosem grzybowym, gulaszem lub sosem koperkowym. Super smakuje na drugi dzien odsmazana na maselku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin