orzechowy z ananasem siostry anastazji
Składniki
biszkopt orzechowy:-5 jajek-3/4 szkl.cukru-7 dag maki-5 dag zmielonych orzechów-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa:-1 puszka ananasów-budyń śmietankowy-250 gram masła-1 szkl.cukru-4 żółtkaspód kokosowy:-4 białka-1 szkl.cukru-20 dag kokosudodatkowo:-polewa kakaowa-wiórki do dekoracji
biszkopt orzechowy:białka ubić na puch następnie dodac cukier i żólłtka i nadal ubijać . Dodac przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie wymięszać drewniana łyżką .Biszkopt wylac do brytwanki i upiec po wystudzeniu przekroic na pół.
masa :z soku (jezeli nie uzyskamy pełnej szklanki uzupełnić woda) ugotowac budyń.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami po czym dodać wystudzony budyń i drobno pokrojone ananasy.
blat kokosowy:białka ubić dodac cukier i nadal ubijać a na końcu wsypac wiórki kokosowe i delikatnie wymięszać .Upiec na złoty kolor.przełożenie ciasta:-biszkopt orzechowy-połowa masy -blat kokosowy-druga połowa masy-biszkopt orzechowy-polewa (wierzch można posypac wiórkami kokosowymi)Przepis pochodzi z książki siosty Anastazji ''103 ciasta''
skaja67