Ciasto orzechowe z brzoskwiniami.docx

(12 KB) Pobierz

Ciasto orzechowe z brzoskwiniami

 

Składniki

 Ciasto :
 - 8 jajek
 - 20 dkg cukru zwyklego
 - 20 dkg zmielonych orzechow
 - 2 lyzki maki pszennej
 - 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

 Masa :
 - 1 kostka masla
 - 1 budyn smietankowy bez cukru
 - 4 zoltka
 - 5 lyzek cukru zwyklego
 - 3 lyzki maki pszennej
 - 3 szklanki mleka
 - 1 duza puszka brzoskwin
 - tabliczka mlecznej czekolady na wierzch

Wykonanie ciasta :
Z bialek ubic piane. Dalej ubijajac dodawac  stopniowo cukier i po jednym zoltku i dobrze ubic. Gdy juz bedzie ubite dodac zmielone orzechy, make i proszek do pieczenia. Wylozyc na blaszke, ja daje na pergamin i piec okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po upieczeniu pozostawic w blaszce do wystygniecia, wyjac i przekroic na dwie czesci.

Wykonanie masy :
W 1 szklance zimnego mleka roztrzepac budyn, make i zoltka. 2 szklanki mleka zagotowac z cukrem, dodac roztrzepana mase i ugotowac budyn. Wystudzic.

Utrzec kostke masla, dodawac stopniowo ugutowany budyn. Na koncu dodac pokrojone w kostke brzoskwinie i delikatnie wymieszac.

Przelozenie placka :
1. ciasto orzechowe
2. 3/4 masy
3. ciasto orzechowe
4. reszta masy
Wierzch posypac tarta czekolada.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin