Ciasto orzechowe z brzoskwiniami
Składniki
Ciasto : - 8 jajek - 20 dkg cukru zwyklego - 20 dkg zmielonych orzechow - 2 lyzki maki pszennej - 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia Masa : - 1 kostka masla - 1 budyn smietankowy bez cukru - 4 zoltka - 5 lyzek cukru zwyklego - 3 lyzki maki pszennej - 3 szklanki mleka - 1 duza puszka brzoskwin - tabliczka mlecznej czekolady na wierzch
Wykonanie ciasta :Z bialek ubic piane. Dalej ubijajac dodawac stopniowo cukier i po jednym zoltku i dobrze ubic. Gdy juz bedzie ubite dodac zmielone orzechy, make i proszek do pieczenia. Wylozyc na blaszke, ja daje na pergamin i piec okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po upieczeniu pozostawic w blaszce do wystygniecia, wyjac i przekroic na dwie czesci.Wykonanie masy :W 1 szklance zimnego mleka roztrzepac budyn, make i zoltka. 2 szklanki mleka zagotowac z cukrem, dodac roztrzepana mase i ugotowac budyn. Wystudzic.Utrzec kostke masla, dodawac stopniowo ugutowany budyn. Na koncu dodac pokrojone w kostke brzoskwinie i delikatnie wymieszac.Przelozenie placka :1. ciasto orzechowe2. 3/4 masy3. ciasto orzechowe4. reszta masyWierzch posypac tarta czekolada.
skaja67