Ciasto tortowe makowo-kokosowe
Biszkopt z 3 jajekCiasto makowo-kokosowe5 białek1 szklanka cukru1 szklanka maku100g wiórków kokosowychCiasto kokosowe5 białek1 szklanka cukru200g wiórków kokosowychKrem budyniowy1L mleka2 budynie waniliowe6 żółtek6 łyżek mąki ziemniaczanej6 łyżek mąki pszennej5 łyżek cukru pudru1,5 kostki masła lub margaryny300g kwaśnego dżemu np. wiśniowego lub powidła śliwkowe
Upiec biszkopt z 3 jaj.Na ciasto makowo - kokosowe: z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Na ciasto kokosowe: z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i wiórki kokosowe.Ciasta piec na dwóch poziomach piekarnika w jednakowych foremkach przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić.Ciasto makowe przekroić wzdłuż na dwa placki.Na krem: do połowy mleka wsypać budyń, mąki i 6 żółtek Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać budynie z mąką oraz żółtkami. Zagotować ciągle mieszając. Uwaga łatwo się przypala. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając do masy stopniowo wystudzony budyń.Kolejność warstw: biszkopt-dżem-ciasto makowo-kokosowe-krem budyniowy-ciasto kokosowe-krem budyniowy-ciasto makowo-kokosowe -krem.Udekorować tartą gorzką czekoladą.Ciasto piekłam w blaszce 24x30 i wyszło mi strasznie wysokie więc radzę piec w trochę większej.Zamiast biszkoptu można upiec ciasto kruche wtedy nie zostaje tyle żółtek.
skaja67