Placek orzechowy
Składniki
ciasto:6 dużych jaj1 szkl. cukru kryształu10 dkg. orzechów włoskich mielonych3/4szkl.mąki tortowej6 łyż.olejułyżecz. proszku do pieczeniamasa:2 szkl. mleka1/2szkl.cukru kryształu2 płaskie łyż.mąki zwykłej2 płaskie łyż.mąki ziemniaczanej1 op. cukru waniliowego 1 margaryna palma z murzynkiem lub masło1 puszka masy krówkowej 2 op. petitekdrobno posiekane orzechy do dekoracji
Białka ubić na sztywno dodać cukier dalej ubijać,następnie dodawać na przemian po jednym żółtku i łyżce oleju ubić.Odstawić mikser mąke przesiać z proszkiem do pieczenia.Drewnianą łyżką bardzo delikatnie wymieszać powstałą mase z mąką i mielonymi orzechami ,upiec przekroić na pół nitką.Do garnuszka odlać 0.5 szkl.mleka i rozmieszać obie mąki .Reszte mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym ,ugotować budyń ostudzić .Zimny utrzeć z margaryną lub masłem.Masę krówkową podgrzać wyłożyć na jedną część ciasta przykryć petitkami na to mase (odłożyć troche masy na posmarowanie wierzchu)przykryć drugą częścią ciasta posmarować wierzch masą posypać orzechami....i gotowe...
skaja67