Batonik Bounty.doc

(234 KB) Pobierz
Batonik Bounty

Batonik Bounty

 

Składniki na około 25 kulek:

·         200 g wiórków kokosowych

·         100 ml kremówki

·         70 g cukru pudru

·         70 g masła

·         opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego

·         200 g mlecznej czekolady (mi wystarczyło około 130 g)

W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.

Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.

Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć

na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki, będzie szybciej; ja po prostu odstawiłam na noc w chłodniejsze miejsce).

Przechowywać w lodówce (jeśli dłuższy czas, ja trzymałam na stole w kuchni przez 1 dzień, konsystencja była idealna).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin