Ciasteczka mokka.pdf
(
83 KB
)
Pobierz
37870577 UNPDF
Ciasteczka mokka
Składniki
Ciasto kruche: półtorej szklanki mąki krupczatki, 15 dag margaryny,
1-2 żółtka, łyżeczka cukru pudru, aromat waniliowy, sól. Bezy: 5
białek, półtorej szklanki cukru kryształu, 2 łyżeczki kawy
rozpuszczalnej. Krem: kostka masła, 4 żółtka, pół szklanki cukru
pudru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ewentualnie łyżeczka spirytusu
Sposób przyrządzania
Przesiać mąkę, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać żółtka, cukier puder, aromat i
szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do lodówki. Na oprószonej mąką
stolnicy rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wyciąć krążki foremką. Ułożyć
ciastka na blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką i piec w temperaturze 220°C na
złoty kolor (około 10 min). Zdjąć z blachy ciepłe. Przyrządzić bezy: ubić sztywną pianę z
białek i, nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier i kawę. Na posmarowanej tłuszczem
blasze ułożyć nabierane łyżeczką małe bezy i upiec, a raczej wysuszyć, w ciepłym (100-120°
C) piekarniku. Utrzeć masło na puch i, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku i
po łyżce przesianego cukru pudru oraz po kilka kropli kawy rozpuszczonej w łyżce wody. Na
koniec można wlać łyżeczkę spirytusu. Posmarować masą kruche ciasteczka i każde przykryć
bezą. 100 g - 430 kcal.
Plik z chomika:
Mafineczka
Inne pliki z tego folderu:
Bajaderki.pdf
(64 KB)
Bakaliowe ciasteczka.pdf
(105 KB)
Bezy czekoladowe.pdf
(64 KB)
Chrust.pdf
(98 KB)
Ciasteczka meksykańskie.pdf
(55 KB)
Inne foldery tego chomika:
700 Przepisow oraz zasady
PRZEPISY - Ciasta, Desery, Rolady, Kremy i inne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin