Przepisy z Thermomixem II
Ewa Hałaczkiewicz
2008-06-18
Składniki:40-50 gr. drożdży0,5 łyżeczki cukru4 łyżki ciepłej wody400 g mąki pszennej3 łyżki oliwy lub oleju0,75 szkl. wodyłyżeczka soliDrożdże zmieszać w miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Po 15 min. do naczynia miksującego dać mąkę, a potem rozczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać na pozycji interwał ok. 1,5 min. Wyjąć z TM. Zrobić kulę i chwilę wyrabiać rękami. Zostawić na 30 min. Blachę do pizzy wysmarować oliwą. Położyć ciasto (cienka warstwa), wysmarować czosnkiem (jak ktoś lubi) i ketchupem, nałożyć składniki wg uznania.Piec w temp. 220 stopni około 20-30 min.Pizza zawsze się udaje. Ciasto jest po prostu boskie. Samo w sobie jest smaczne.
To prawda. To ciasto jest genialne, choć w przepisie nie jest napisane że trzeba dodać soli, więc za pierwszym razem zrobiłem niezbyt słone ale poza tym SUUPER !!!!Choć krojenie pieczarek thermomixem to jeszcze dla mnie wyzwanie. No chyba że ktoś ma jakieś sugestie :DAha - w piekarniku elektrycznym piecze się 15 min przy 220 stopniach i grzałkach górnej i dolnej
Ciasteczka owsiane1 szklanka (90g) płatków owsianych1 szklanka (150 g) mąki (dodatek krupczatki poprawia kruchość)1 szklanka (200g) brązowego cukru (wzięłam 190g białego, słodkie bardzo wyszło)1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych125g masła2 łyżki miodu (można też syropu klonowego, ale miód daje ten zapach!)1 łyżka wody1/2 łyżeczki sody oczyszczonejW TM stopić razem masło, miód i wodę, 5 minut/60 stopni/obroty 2. W dużej misce zmieszać składniki sypkie, wrzucić do TM. 30 s interwał.Ze zmieszanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze w odstępach ok. 5 cm. Piec w temperaturze 150 stopni, najwygodniej na dwóch blachach jednocześnie i z termoobiegiem.Po 20 minutach pieczenia i jakiejś minucie ostudzenia na zewnątrz powinny się dać zdjąć łopatką, jeśli nie, można dopiec jeszcze 2-3 minuty. Studzić na kratce.Ciasteczka można zamrozić - rozmrażają się błyskawicznie i są kruche, bo bezwodne
CIASTO KOKOSOWESkładniki:*140 g mąki*50 g wiórek kokosowych*2 łyżeczki proszku do pieczenia*szczypta soli*4 jajka*100 gr. cukru*1 jogurt kokosowy (tak sobie pomyślałam, że jak będzie ciężko zdobyć takowy bo przyznam że nie spotkałam się, to może zamiast kokosowego dodać naturalny i dodać trochę więcej wiórek i cukru, bądź też można dodać mleczko kokosowe)*100 gr olejuWykonanie:*do pojemnika wsypać mąkę, wiórki, proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem wymieszać przez 20 sek. obroty 5, odłożyć*dodać do pojemnika jajka i cukier i mieszać 20 sek. obroty 3 *dodać olej i jogurt, mieszać 10 sek. obr. 3., a następnie dodać do tego wcześniej przygotowana mąkę,mieszać 6 sek. obr. 2.*wylać na przygotowana tortownice (posmarowaną tłuszczem, oprószoną bułką tratą bądź mąką) i włożyćdo podgrzanego piekarnika w temp. 180C, ok. 30-35 min*wyjąć i poczekać, aż wystygnie*posypać wiórkami kokosowymi.
CIASTO MIGDALOWE 230 g cukru pudru100 g migdałów170 g miękkiego masła80 g maki80 gr. maki ziemniaczanej4 jajka1 torebka proszku do pieczenia / włoskie proszki do pieczenia odpowiadają 500 g maki /1 aromat migdałowy- jeśli użyje sie cukru, należy zrobić cukier puder / tak to rozumiem /: 20 sekund, szybkość nr 9- dodać migdały: 15 sekund, szybkość Turbo- dodać jajka / przy włączonych mieszadłach: nie wiem, czy tak je nazywacie /: 1 minuta, szybkość nr 6- dodać masło: 1 minuta, szybkość nr 7- dodać make, make ziemniaczana i szczyptę soli: 10 sekund, szybkość nr 5- dodać proszek do pieczenia i aromat: 10 sekund, szybkość nr 5- natłuścić i obsypać mąką formę- piec wstawiając do zimnego piekarnika: 35 minut, temperatura 180°C
składniki: 1szkl.cukru1 kostka margaryny(250g)6 jaj40 dag mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczenia Cukier i margarynę(temp. pokojowa) utrzeć z motylkiem ok.2 min. poz. obr.3, dodając w międzyczasie jajka(całe), ciasto wygląda na zwarzone, ale po dodaniu mąki jest ok. Dodać mąkę wymieszaną z pr. do pieczenia. Jedna uwaga: nie chciało mi się całe wymieszać, ale jakoś dałam radę po wyłożeniu- łyżką. Na przyszły raz podzielę składniki na pół i będzie dobrze. Połowę ciasta(można więcej) dać na blachę wyłożoną papierem na to owoce, w tym przypadku śliwki-skórką do dołu i pozostałą część ciasta kupkami lub wyciskając paski z worka cukierniczego lub foliowego. Piec w temp.180st. C, aż zbrązowieje z wierzchu. Można posypać cukrem pudrem. A taki był po upieczeniu i posypaniu c. pudrem jak wystygł- zwykłe, szybkościowe ciacho, które zawsze się udaje
Składniki:50 dag mąki pszennej5 dag drożdży -- świeżych10 dag masła5 żółtek15 dag cukru1/4 litra mlekarodzynki1 cytryna -- tylko skórka1 szczypta soli1 torebka cukru waniliowegoMleko lekko podgrzewamy (2-3 min, temp 40st C, obr. 0,5)Rozpuszczamy masło i przestudzamy jeDodajemy resztę składników bez masła i rodzynek (4-5 min Interwał)Po 2-3 min nie przerywając wyrabiania wlewamy przez otwór w pokrywie cienką strużką masło"Dodajemy rodzynki i lekko mieszamy (kilka sekund, obr. minimalne)Przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.Długo nie mogłam zabrać sie do tego ciasta. Ciągle pamiętałam tatę w pocie czoła (dosłownie) wyrabiającego ciasto. Po dostosowaniu składu do TM robię ją często i bardzo lubię. Jest nie za słodka, bardzo "puchata" i długo świeża.
Składniki:200 ml mleka100g cukru100g masła lub margaryny1 kostkę drożdży świeżych albo( 2 opakowania suchych drożdży)1 białko ( żółtko zostawić do posmarowania plecionki)szczypta soliWszystkie składniki dać do thermomixa na 2 min /40 stopni /poz.obr.2Jak rozczyn będzie gotowy dodać 100-150 g twarogu przekręconego 3 krotnie przez maszynkę600 g maki pszennejWszystko jeszcze raz wyrobić przez 3 min na poz. interwał(można dodać rodzynki jeśli ktoś lubi)Ciasto zostawić do wyrośnięcia przez 30 min.Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 3 części i zapleść warkoczzapleciony warkocz posmarować żółtkiem i wstawić do zagrzanego piekarniana 180 stopni i piec 30 minDrożdżówkę można połać lukrem lub przed pieczeniem posypać cukrem Polecam jest pyszna robiłam juz parę razy
0,5 kg mąki2,5-3 dag drożdży2 MT mleka1/2 MT olejuok. 1 MT cukru (ilość można samemu sobie regulować)szczypta solizapach lub cukier waniliowy2 żółtka (1 białko odłożyć do posmarowania)Cukier, drożdże, mleko i żółtka podgrzać - czas 1 min temp.37 st., obr. poz.5Dodać mąkę i sól, wyrabiać - czas 2 min poz. InterwałDodać olej, wyrabiać - czas 1 min poz. InterwałWyjąć ciasto z naczynia, pozostawić w naoliwionej misce aż podwoi objętośćPodzielić ciasto na 16 części i formować drożdżówki.piec ok 20-30 minut w 200 stCNadziewałam twarogiem robionym "na oko". W TM podgrzałam 1/2 kg twarogu z 1 jajkiem, 1/2 kostki masła , cukrem do smaku i zapachem migdałowym ( temp 70 stC, 5 min, obr. 4-5)
Składniki:Ciasto:50 dag drożdży3 łyżki śmietany2 jaja2 żółtka150 g masła1/2 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy50 g cukru pudru400 g maki pszennej1/3 łyżeczki soliMasa: 400 g maku150g masła1l mleka150 g miodu1 cukier waniliowy100 g posiekanych migdałów150 g rodzynek100 g skórki pomarańczowej50 g cukru pudru3 jajkakieliszek rumu lub koniaku
Zemleć wanilię - czas 20 s obr. poz.9dodać mąkę, masło, wyrabiać - czas 10s obr.4dodać drożdże, śmietanę, jajka, 2 żółtka, cukier, sól, wyrabiać 1 min obr.5Włożyć do lodówki na 30 min
MasaDo naczynia wsypać mak, zalać mlekiem, gotować 25 min temp. 100st, obr.2odcedzić mak, ucierać -czas 1 min obr.9dodać miód, masło, cukier waniliowy, gotować , czas -3 min,temp.90st, obr. 4przełożyć do innego naczynia, dodać bakalie, ostudzićutrzeć żółtka z cukrem - 1 min obr 6, wyjąć z miskinałożyć motylekubić białka - czas 3-4 min, obr 4Do wystudzonej masy dodać utarte żółtka, piane z białek i kieliszek rumu lub koniaku delikatnie wymieszaćCiasto rozwałkować na prostokąty, posmarować białkiem, nałożyć masę, ciasno zwinąć, końce zlepić i podłożyć pod spódwstawić do ciepłego piekarnika (ok.50st) pozostawić do wrośnięcia 15-20 min, po czym zwiększyć temp. do 180st. i piec 45-50 minNibymuffinki drożdżowe
Składniki: 40 dag mąki pszennej 7 dag cukru 1 paczka cukru waniliowego 1 MT mleka 1/2 MT śmietany -- gęstej 4 żółtka 5 dag drożdży 5 dag masła -- roztopionego 10 dag orzechów włoskich -- lub migdałów - nadzienie 1 łyżeczka cynamonu -- lub szczypta kardamonu -nadzienie 5 dag cukru -- nadzienie 1 jajko -- do posmarowania babeczek 5 dag masła -- nadzienie Przygotowanie zaczynu: " do naczynia miksującego wkładamy: 10 dag mąki + 1 MT mleka + 2 łyżeczki cukru + 5 dag drożdży " rozmieszać kilka sekund na obrotach 2 " pozostawić, aż zaczyn wyrośnie pokrywając noże " dodać pozostałe składniki (mąkę wsypać na końcu) i wyrobić ciasto 1/2 min/interwał " pozostawić w Thermomixie, aż wyrośnie podwajając swoją objętość. Nadzienie: " Zmielić orzechy przez kilka sekund na obrotach 5, następnie przyrumienić je na suchej patelni. Po ostudzeniu dodać cukier i cynamon, po czym całość dokładnie wymieszać. " Ciasto podzielić na dwie części. Rozciągnąć je na ok. 20 cm. Posmarować masłem, posypać nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na 16 części. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo. " Babeczki ułożyć w papierowych foremkach i pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Po wierzchu posmarować je roztrzepanym jajkiem. " Piec w temperaturze 250°C.
PączkiZ książki ,,Dobre gotowanie" wypróbowałam- pyszneSkładniki:50 g drożdży70 g cukru200 g mleka80 g margaryny4 żółtka500 g mąkiszczypta soli2 łyżki spirytusuWykonanie:Cukier, drożdże, mleko, żółtka i margarynę podgrzać - czas 1 min temp.37 st., obr. poz.5Dodać mąkę i sól, wyrabiać - czas 2 min poz. InterwałDodać spirytus, wyrabiać - czas 1 min poz. InterwałCiasto pozostawić w naczyniu aż podwoi objętośćWyjąć ciasto z naczynia, rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać krążkiNadziać powidłami, zlepić ,uformować kulki i smażyć na rozgrzanym tłuszczuWyłożyć na papierowy ręcznik i posypać cukrem pudremSmacznego Ps. Ja nadziewałam nutellą
Składniki: 250 g bakalii 5 jaj 250 g mąki 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu Do naczynia miksującego włożyć bakalie, rozdrobnić - czas 10 s., obr. poz 6, wysypać do osobnego naczynia. Ja osobiście nie rozdrabniam wszystkich bakalii, część zostawiam w całości, np. orzechy. Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę w naczyniu miksującym za pomocą motylka - 2 min., obr. 3. Wyłożyć do osobnego naczynia. Do suchego naczynia miksującego wsypać cukier i zmiksować na cukier puder - czas 30 s., obr. Turbo. Dodać żółtka i margarynę i ucierać - czas 3 min., obr. 4. Do utartej masy dodać spirytus i wsypywać stopniowo przez otwór w pokrywie naczynia mąkę z proszkiem do pieczenia, pomagając sobie łopatką - czas 1 min., obr. 4. Dodać powoli pianę z białek i bakalie. Mieszać łopatką. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanje bułką tartą formy keksówki. Piec 50 min. w termp. 150-170 stopni. Keks ten nie jest suchy i długo pozostaje świeży. Jest naprawdę wyśmienity.
0,5 kg twarogu kostka margaryny o temp. pokojowej 400 g cukru 6 jaj 1 szklanka mleka 60 g żelatyny owoce, np. truskawki Zmielić cukier - 10 s., Turbo. Dodać margarynę i ucierać - 1 min., obr. 4-6. Ciągle ucierając dodawać partiami ser (przez otwór w pokrywie) i żółtka, aż powstanie pulchna masa - czas 2-3 min, obr. 6. Ciasto wyłożyć do miski. Zagotować mleko z żelatyną - 5 min., 100 stopni, obr. 3-4. Ostudzone w osobnym naczyniu mleko dodać do masy serowej. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli za pomocą motylka - 3 min., obr. 3, dodać do ciasta i wymieszać. Na koniec dać owoce, wymieszać. Sernik przełożyć do tortownicy (najlepiej wyłożonej folią) i schłodzić. Wychodzi wspaniały, folia łatwo odchodzi. Nie jest za słodki. Doskonały na gorące dni!!!
…………………………………………………………………………………………………………………………
Zrobiłam pyszny, ale ze względów ptasiowogrypowych troszkę zmodyfikowałam. Ubiłam jajka z cukrem w temp. 70st obroty4 przez 7 minut, wylałam do kubka do ostudzenia, a potem zmieliłam twaróg z margaryną i do niego dodałam masę jajeczną a dalej według Twoich wskazówek:)
CIASTO 500 g mąki pszennej 200 g cukru kostka margaryny 1 proszek do pieczenia 3-4 łyżki śmietany 18% Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego. Włączamy interwał na około 2-3 minuty aż zrobi się ciasto o zwartej konsystencji. Potem wyjmujemy mniej więcej połowę i robimy z tego ciasta kulkę i zawijamy w folię. Do reszty dodajemy łyżkę kakao zwykłego i włączamy interwał na około 1 minutę. Kiedy będzie dobrze wyrobione robimy tak jak poprzednio. Kulki chowamy na około 2 godziny do lodówki. Przed wyjęciem kulek robimy masę serową. MASA SEROWA 1 kg twarogu 8 jajek 400 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Wszystko wrzucamy i mieszkamy na pozycji interwał aż zrobi się jednolita masa, ok. 1,5 minuty. Potem wrzucamy pokrojone brzoskwinie z puszki lub inne owoce i mieszamy, ale tylko łopatką. Następnie wykładamy jakieś 65 % na spód. Na to wylewamy masę serową, a na wierzch kruszymy ciasto z dodatkiem kakao. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Po czym otwieramy drzwiczki piekarnika i czekamy aż wystygnie, dopiero wyjmujemy sernik. To ...
Wisniewscy-ola_tom7