Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem i słoniną
Składniki:
50-60 dag wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, skrzydło)
5 dag słoniny i plastry boczku
10 dag kwaszonego ogórka
3 dag musztardy
2 dag mąki
3 dag tłuszczu
1/8 l śmietany
Jarzynka do mięs WINIARY
pieprz
Mięso opłucz, obierz, pokrój skośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry i zbij tłuczkiem na cienki płat. Słoninę pokrój w drobną kostkę, cebulę obierz i starannie posiekaj. Mięso oprósz Jarzynką.
Teraz obierz ogórek, pokrój go w paski długości 7 cm, a grubości 1 cm. Płaty mięsa posmaruj musztardą, nakładaj po 2-3 paski ogórka i słoniny, zawiń w plastry boczku. Zwiń ciasno, zakładając starannie boki do środka. Zepnij drewnianymi szpilami (możesz używać wykałaczek) lub zwiąż. Oprósz mąką i zrumień ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Wlej 1/8 l wody, duś powoli pod przykryciem do miękkości. Sos uzupełniaj wodą.
Gdy zrazy są miękkie, oprósz sos resztą mąki, dopraw solą, pieprzem, następnie zagotuj i dodaj śmietanę. Teraz delikatnie wyjmij szpilki (lub zdejmij nici). Zrazy złóż na półmisku i obficie oblej sosem.
Podawaj z kaszą gryczaną, jęczmienną, ziemniakami lub makaronem. Osobno podaj surówkę z warzyw i gotowaną jarzynę.
ksajad