masa cukrowa.odt

(14 KB) Pobierz

MASA CUKROWA

Masa jest bardzo plastyczna, świetnie się wałkuje, ja wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia, żeby było równiutko i żeby nie było problemu z odlepieniem od wałka, czy blatu. Wystarczyło mi na pokrycie piętrowego tortu + ozdoby i jeszcze sporo zostało. 

1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze

"Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy barwniki. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.

Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. "
Przepis stąd: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18775

Zgłoś jeśli naruszono regulamin