MASA CUKROWA Masa jest bardzo plastyczna, świetnie się wałkuje, ja wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia, żeby było równiutko i żeby nie było problemu z odlepieniem od wałka, czy blatu. Wystarczyło mi na pokrycie piętrowego tortu + ozdoby i jeszcze sporo zostało. 1/2 kostki margaryny lub masła 1 szkl wody 25 dkg mąki pszennej 1/2 kg cukru pudru barwniki spożywcze "Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy barwniki. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób. Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka. Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami. Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny. Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. " Przepis stąd: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18775
renata.misia