IMPLEMENTACJA NOWEGO PRODUKTU, TECHNICZNE I ORGANIZACYJNE PRZYGOTOWANIE NOWEJ PRODUKCJI, ZAOPATRZENIE I KOOPERACJA ORAZ SYSTEM KONTROLI I ODBIORU PRODUKCJI
Celem modułu jest zapoznanie słuchaczy z wdrożeniem nowego produktu w przekroju technicznym i organizacyjnym ze szczególnym uwzględnieniem technicznego przygotowania produkcji, zaopatrzenia i kooperacji oraz system kontroli i odbioru produkcji z uwzględnieniem kryterium jakości.
· opanowanie wyboru procesów wytwarzania wyrobów w ujęciu ciągłym i dyskretnym
· wybór procesów dla wytwarzania wyrobów
opanowanie
· procesu produkcyjnego wyrobu w ujęciu technologicznym
· analiza faz i procesu technologicznego produkcji miksera
· struktura wytwarzania w ujęciu technologicznym i przedmiotowym
1. Rodzaje projektów
Skala i rodzaj businessu
Skala makroorganizacyjna (A)
Skala mikroorganizacyjna (B)
Big business
1
Small business
2
Small bussines
Procesy produkcyjne ciągłe (C)
A 1 C
A 2 C
B 1 C
B 2 C
Procesy produkcyjne dyskretne (D)
A 1 D
A 2 D
B 1 D
B 2D
Rodzaje procesów
Rodzaje procesów lub operacji w ramach faz
technologiczne
kontrolne
transportowe
magazynowo składowe
Przykładowe fazy procesu produkcyjnego podstawowego
Przygotowanie produkcji - P
Przygotowanie zasileń informacyjnych i materialnych czynników produkcji dla procesu wytwarzania w tym:
xx
Przygotowanie zakupu materiałów, podzespołów narzędzi, pomocy warsztatowych
x
Zakup i transport
Magazynowanie materiałów i półwyrobów wejściowych
Przygotowanie materiałów i półwyrobów do obróbki
Wytwarzanie – W
w tym:
obróbka części – O
montaż – M
Obróbka, wykonanie części według różnorodnych technologii
Montaż podzespołów mechanicznych, elektrycznych i elektronicznych
Montaż finalny
chomikSGHowy