Ciasto parzone (jak z przepisu na ptysie) na 18 sztuk:
· 1 szklanka wody
· 125 g masła lub margaryny
· 1 szklanka mąki pszennej
· 4 nieduże jajka
W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Ptysie powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.
Creme patissiere waniliowy:
· 600 ml mleka
· laska wanilii, przekrojona wzdłuż
· 6 dużych żółtek
· 100 g cukru
· 40 mąki pszennej
· 40 g skrobi ziemniaczanej
· 20 ml likieru (Grand Marnier, Brandy, Kirsch), niekoniecznie
W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
Cukier utrzeć z żółtkami do białości (ja robię to mikserem koncówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 mm, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać likier (niekoniecznie). Ostudzić, mieszając, bo lubi się formować 'kożuch'.
* na taki krem można położyć folię (by nie zrobił się 'kożuch') i trzymać w lodówce do 3 dni
** aby krem był lżejszy można dodać 230 ml kremówki, lekko ubitej, na samym końcu (ale wtedy będzie go z pewnoscią zbyt wiele, na tą porcję eklerków)
Wykonanie:
Krem umieścić w rękawie cukierniczym, lub łyżką - wykładać na spody eklerków, przykrywać górą ciastek. Można ozdobić polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
· 100 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)
· 40 g masła
Czekoladę roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wmieszać masło, wymieszać, do roztopienia.
Warto również wypróbować:
Czekoladowy creme patissiere:
Dodać 100 g roztopionej gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady do mleka, przed dodaniem pasty z jajek.
Kawowy creme patissiere:
Dodać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej do mleka, przed dodaniem pasty z jajek.
Smacznego :)
MaxQuadro