Dieta optymalna(1).doc

(25 KB) Pobierz
Dieta optymalna

Dieta optymalna                           

                                

             

Odżywianie się ma na celu zaopatrywanie organizmu w niezbędne do jego funkcjonowania składniki. W ich skład wchodzą aminokwasy pochodzące z białek, które są elementem budulcowym wszystkich naszych tkanek; tłuszcze i węglowodany - z których każdy może być źródłem energii dla organizmu; oraz wielu różnych pomniejszych, choć nie mniej ważnych związków.

 

Stosowany model żywienia - dieta, jest zawsze kompromisem pomiędzy tym, co jest naszemu organizmowi potrzebne, a tym, co jesteśmy mu w stanie dostarczyć. Nasze możliwości zaspokajania potrzeb organizmu w tym względzie są głównie ograniczone posiadaną przez nas wiedzą.

 

Ideałem byłaby sytuacja, gdybyśmy dostarczali organizmowi dokładnie to, czego potrzebuje; w takiej ilości, jaka jest mu potrzebna i w chwili, w której jest mu to potrzebne. Gdyby taki model żywienia istniał, to można by go określić mianem 'diety optymalnej' - czyli najlepszej z możliwych diet. Organizm tak odżywiany pracowałby w sposób najsprawniejszy.

 

Czy taki idealny model żywienia istnieje?

 

Model żywienia nazywany "dietą optymalną" zaproponował około 1970 roku Jan Kwaśniewski - lekarz wojskowy z Ciechocinka. Dieta ta z założenia jest dietą, którą człowiek stosuje przez całe swoje życie. Zaopatrując organizm w składniki odżywcze w możliwie najlepszy sposób, ma ona gwarantować sprawne funkcjonowanie organizmu - czyli stan zdrowia.

 

Na czym polega dieta?

 

Krótko mówiąc polega na zachowaniu odpowiednich proporcji spożywanego pokarmu tzn na 1g białka powinno przypadać min. 2,5g tłuszczu i nie więcej jak 0,8 g węglowodanów (cukru) w diecie dobowej

 

Produkty Zalecane Dla Człowieka przy Żywieniu Optymalnym

 

1. Wszystkie rodzaje serów

2. Jaja - powyżej 4 na dobę

3. Podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły

4. Każdy rodzaj miesa, najlepiej tłuste, wieprzowe

5. Wszystkie rodzaje wędlin - najlepsze salcesony

6. Ryby, konserwy rybne

7. Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka

8. Dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roslinnego

9. Mleko lub śmietana do 0,5 litra/dobę

10. Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do 300g/dobę

11. Jeden ziemniak(frytki na smalcu, łoju)

12. Nalezy pić więcej płynów - bez cukru

13. Orzechy, słonecznik, majonez, przyprawy, kawa, herbata lub lepiej soki owocowe, nie słodzone - 2-3 łyżki na szklankę gorącej lub zimnej wody

 

Produkty "Niejadalne" Dla Człowieka przy Żywieniu Optymalnym

 

1. Cukier, słodycze

2. Miód

3. Owoce i przetwory owocowe : dżemy, kompoty

4. Ryż i kasze

5. Chleb i pieczywo

6. Ciasta, kluski, potrawy mączne

7. Ziemniaki

8. Mąka ziemniaczana

9. Groch i fasola

10. Słodzone płyny

11. Inne produkty pochodzenia roślinnego

12. Sól według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw, bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie składniki mineralne występują w optymalnych ilościach i proporcjach w dostarczanych produktach

wiecej informacji o diecie-patrz-diety znanych i lubianych-dieta dr Kwaśniewskiego

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin