Instrukcja higienicznego korzystania z WC.rtf

(879 KB) Pobierz
Instrukcja higienicznego korzystania z WC dla pracowników zakładu gastronomicznego

 

Instrukcja
higienicznego korzystania z WC dla pracowników

(instrukcja umieszczona w przedsionku WC przy umywalce)
 

 

 

 

 

 

1.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Przed wejściem do kabiny należy zdjąć odzież roboczą/włożyć fartuch ochronny i powiesić odzież na wieszaku.

2.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Po wyjściu z kabiny umyć ręce.

3.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Zdjąć fartuch ochronny i powiesić go na wieszaku.

4.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Przed wyjściem sprawdzić pozostawiony po sobie stan czystości pomieszczenia.

5.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       W wypadku braku środków czystości należy uzupełnić zasobniki na mydło oraz ręczniki papierowe.

 

 

 

Instrukcja mycia rąk

 

1.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Ręce opłukać pod bieżącą wodą.

2.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Z naściennego dozownika pobrać mydło w płynie i zgodnie z podaną techniką myć ręce przez około 30 sekund.

3.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Spłukać ręce ciepłą wodą.

4.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Ręce dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

5.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Zużyty ręcznik umieścić w pojemniku pod umywalką.

 

 

 

Uwaga: Nie należy dotykać rękoma pojemnika na zużyte ręczniki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czynność mycia rąk należy wykonywać zgodnie z techniką opracowaną przez prof. G. A. J. Ayliffe’a, zatwierdzoną przez Europejski Komitet Normalizacyjny CEN.

 

Technika mycia rąk

 

 

 

1.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Pocieranie wewnętrznych części dłoni.

2.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Pocieranie wewnętrzną częścią prawej dłoni o grzbietową część lewej dłoni, a następnie w zmienionej kolejności – wewnętrzną częścią lewej dłoni o grzbietową – dłoni prawej.

3.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Pocieranie wewnętrznych części dłoni z przeplecionymi palcami, aż do zagłębień między palcami.

4.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Pocieranie górnych części palców prawej dłoni o wewnętrzną część lewej dłoni z palcami złączonymi, a następnie odwrotnie.

5.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Obrotowe pocieranie kciuka prawej dłoni o wewnętrzną część zaciśniętej na niej lewej dłoni, a następnie odwrotnie.

6.                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Obrotowe pocieranie wewnętrznej części lewej dłoni złączonymi palcami dłoni prawej, a następnie odwrotnie.

 

 

             

pieczęć zakładu

Zatwierdził:

 

data:              

 

podpis:              

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin