Instrukcja BHP wartownika straży przemysłowej.rtf

(47 KB) Pobierz
Uwagi ogólne

INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY WARTOWNIKA STRAŻY PRZEMYSŁOWEJ (BEZ BRONI)

 

 

 

 

1.             Uwagi ogólne

 

Do samodzielnej pracy jako wartownik bez broni może przystąpić pracownik który uzyskał zezwolenie na pracę na wspomnianym stanowisku od bezpośredniego przełożonego oraz:

 

q      posiada ważne przeszkolenie BHP i PPOŻ,

q      posiada ważne badania lekarskie bez przeciwwskazań,

q      posiada odpowiednie kwalifikacje zawodowe,

q      ukończył 18 lat.

 

Pracownik przystępujący do pracy ponadto powinien być:

q      wypoczęty,

q      w stanie nie wskazującym na spożycie alkoholu i narkotyków,

q      ubrany w odzież roboczą, ochronną

 

 

2.             Przed rozpoczęciem pracy:

 

       Pracownik powinien:

q      Ubrać się w odzież przewidzianą do użytkowania na danym stanowisku pracy.

q      Szczegółowo zapoznać się ze stanowiskową instrukcją bhp znajdującą się na stanowisku pracy.

q      Sprawdzić, czy klucze zapasowe ( jeśli pełni dyżur po zakończeniu pracy przez pozostałych pracowników to także klucze, które normalnie znajdują się w użyciu) do poszczególnych pomieszczeń znajdują się w miejscu wyznaczonym do tego celu.

q      Sprawdzić stan wyposażenia technicznego stanowiska w tym stan techniczny  zabezpieczeń budynku (np. czujniki dymu, gazu itp.).

q      Sprawdzić stan i ciągłość przewodów elektrycznych zasilających (zewnętrznych).

q      Zapoznać się z zadaniami na dzień bieżący.

 

 

UWAGA!

W razie stwierdzenia jakichkolwiek uszkodzeń ,czy usterek nie wolno podejmować pracy . Należy niezwłocznie powiadomić  o tym swojego bezpośredniego przełożonego w celu szybkiej ich likwidacji. Dopiero po upewnieniu się, że zostały one usunięte pracownik może przystąpić do wykonania dyżuru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.             W czasie pracy:

 

q      Ściśle stosować się do zaleceń:

a.      stanowiskowej instrukcji bhp,

b.      poleceń i wskazówek  przełożonych.

q      Wykonywać prace tylko zlecone przez bezpośredniego przełożonego.

q      W czasie pracy co najmniej co godzinę obejść wszystkie pomieszczenia, skontrolować i dopilnować (jeśli pełni dyżur w czasie pracy pozostałych pracowników)czy są przestrzegane przez pracowników i interesantów przepisy przeciwpożarowe (zakaz palenia tytoniu w miejscach niedozwolonych, używanie otwartego ognia itp.).

q      Sprawdzić, czy drogi i wyjścia ewakuacyjne nie są zastawione. Jeśli stwierdzi, że tak się dziej winien zgłosić to przełożonemu, by zostało to usunięte.

q      Kontrolować, czy urządzenia elektryczne i gazowe są wyłączone.

q      Podczas wykonywania prac remontowych w pomieszczeniach znajdujących się pod opieką wartownika  jest on zobowiązany do szczególnego interesowania się, czy wszystkie prace są wykonywane bezpiecznie. W szczególności jest on do tego zobowiązany podczas gdy są wykonywane prace spawalnicze, w takim wypadku musi on do częściej kontrolować pomieszczenia gdzie prace te były prowadzone.

 

 

Pracownikowi nie wolno:

 

q      nie stosować się do szczegółowych instrukcji i zaleceń przełożonych,

q      korzystać podczas swego dyżuru z komputerów firmowych bez uprzedniego uzgodnienia tego z pracodawcą,

q      oświetlać stanowiska pracy lampami przenośnymi o napięciu większym niż 24 V,

q      dopuszczać do pracy na swoim stanowisku pracy jakichkolwiek osób bez wiedzy przełożonego,

q      przeszkadzać innym w pracy,

q      tarasować przejścia i dojścia do stanowiska pracy, sprzętu przeciwpożarowego  i wyłączników prądu elektrycznego,

 

 

4.             Po zakończeniu pracy:

 

q      Wartownik zdaje sprawozdanie z przebiegu dyżuru.

q      Zdaje zmiennikowi książkę warty gdzie notowane były stwierdzone nieprawidłowości, ewentualne wydane polecenia i czy i jak zostały one zrealizowane.

q      Zdaje klucze do pomieszczeń i klucze zapasowe.

 

 

Sporządził:                                                                                                                 Zatwierdził:

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin