Kaczka w sosie z zielonym pieprzem i ziemniakami gratinSkładniki:1 sztuka piersi z kaczki 8 ziarenek kandyzowanego zielonego pieprzu 100 ml śmietany Sól, pieprz do smakuPierś kaczki oddzielić od tłuszczu, przyprawić solą i pieprzem, na rozgrzaną patelnię położy ć skórę z tłuszczem z kaczki, na skórę kaczkę i smażyć około 8 minut. Po tym czasie zdjąć skórę, przewrócić pierś na drugą stronę, zmniejszyć płomień palnika i smażyć 6 minut, następnie przewrócić ponownie na drugą stronę i smażyć 2 minuty. Po usmażeniu pierś pokroić na cienkie plastry.Na patelnię do pozostałego ze smażenia kaczki tłuszczu dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, wsypać kandyzowany pieprz, chwilę podsmażyć dodać śmietanę, zagotować. Pokrojone mięso polać sosem.
Ziemniaki gratin porcja na jedna formę o wymiarach 350 mm x 25 mmSkładniki:Ziemniaki 3300 g Śmietana 1500 ml Liść laurowy 2,1 g Gałka muszkatołowa 3 g Masło 7 g Czosnek 3,4 g Pieprz czarny 3 g Sól 20 gZiemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, śmietanę zmieszać z gałką, pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem. Formę nasmarować masłem, połowę ziemniaków włożyć do formy, na to położyć połowę liści laurowych, następnie położyć drugą połowę ziemniaków na to drugą część liści laurowych. Całość zalać wcześniej przygotowaną śmietaną z przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 60 minut.
Bliny z łososiemSkładniki:100 g mąki pszennej 100 g mąki gryczanej 12,5 g masła 4,5 g suchych drożdży 5 g cukru 2,5 g soli 1 jajo 300 ml mlekaMąkę zmieszać z drożdżami, do mąki dodać żółtko. Następnie powoli dodawać mleko ciągle mieszając. Do powstałej masy dodać cukier, roztopione wystudzone masło i wszystko wymieszać. Białka ubić i dodać do powstałej masy powoli mieszając. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny. Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej patelni teflonowej.Łosoś marynowany Składniki:1 płat surowego łososia 0,5 kg soli 125 g cukru 3 limonki 3 cytryny 6 gałązek kopru 34 g oliwyNa folię aluminiową wysypać połowę soli morskiej i cukru na to położyć łososia skórą do dołu, na łososia wysypać pozostałą część soli morskiej i cukru. Szczelnie zawinąć i schować do lodówki na 1 -2 doby. Następnie oczyścić łososia z soli i cukru, z jednej limonki zetrzeć skórę, wycisnąć sok z pozostałych limonek i cytryn, dodać startą skórkę i polać łososia. Na końcu polać łososia oliwą, na to położyć koper. Łososia zawinąć w folię i odstawić na dwie doby do lodówki.
SernikSkładniki:12 jaj 300 g cukru 1 torebka cukru waniliowego Skórka z 1 cytryny Skórka z dwóch pomarańczy 1,5 kg sera białego mielonego potrójnie 200 g masłaŻółtka oddzielić od białek dodać cukier i ubić. Ubijając dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Pod koniec ucierania dodawać powoli roztopione masło powoli mieszając. Dodać ser, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać do sera z żółtkami powoli, ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blachę. Piec w piekarniku 2 godziny w temperaturze 120 st. Celsjusza.Sos truskawkowy Składniki:1 kg truskawek 100 g cukru Czerwone winoTruskawki zmiksować, zagotować, dodać cukier i jeszcze raz zagotować, wystudzić, przetrzeć rzez sito, dodać wino, wymieszać. Podawać na zimno.
buszek3320