Zupa grochowa wigilijna.txt

(0 KB) Pobierz
Zupa grochowa wigilijna

Skladniki:
Groch caly 25 dag. Maslo 5 dag
Seler sredni 1 szt. Maka 3 dag
Marchew srednia 1 szt. Woda 2 litry
Ziemniaki srednie 1 szt. Sol

Przepis:
Groch umyc i namoczyc w letniej przegotowanej wodzie jeden dzien naprzod.
Gotowac nastepnego dnia w tej samej wodzie,w ktorej sie moczyl ( 2 litry ). Marchew i seler umyc obrac ,pokroic w plastry i wrzucic do gotujacego sie grochu.Nieco pozniej dodac pokrojone w plastry ziemniaki.Gotowac do calkowitego rozgotowania sie warzyw i grochu.
Gdy ubytek wody podczas gotowania jest bardzo duzy , wowczas mozna go uzupelnic odpowiednia iloscia wrzacej wody.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin