dlaczego_zwierzeta_K09_PL.pdf

(106 KB) Pobierz
Dlaczego zwierzeta K09 PL.qxd
9
Komórkowe sk³adniki od¿ywcze zmniejszaj¹
ryzyko chorób serca i uk³adu kr¹¿enia przy:
• niezdrowej diecie
• paleniu tytoniu
• stresie
• hormonalnych œrodkach antykoncepcyjnych
• lekach moczopêdnych i innych
• dializie
• interwencji chirurgicznej
• dziedzicznych i genetycznych czynnikach
ryzyka zawa³u serca
Zewnêtrzne
i dziedziczne czynniki
ryzyka w chorobach
serca i uk³adu kr¹¿enia
195152514.001.png
DLACZEGO ZWIERZÊTA NIE DOSTAJ¥ ZAWA£ÓW SERCA… TYLKO MY LUDZIE
Niezdrowa dieta
W poprzednich rozdzia³ach zajmowaliœmy siê zagadnieniem
wp³ywu sk³adników od¿ywczych na obni¿enie poziomu chole-
sterolu i trójglicerydów we krwi. Poniewa¿ przewa¿aj¹ca czêœæ
cholesterolu produkowana jest przez komórki naszego organi-
zmu, dlatego stosowanie diety z regu³y nie wywiera znacz¹cego
wp³ywu na jego poziom.
Naturalnie – rozumne jest kierowanie siê zasadami zdrowego
¿ywienia i ograniczenie poziomu t³uszczów w pokarmie. Jednak
wielu ludziom sprawia to niewyobra¿aln¹ trudnoœæ. Nie bez pod-
staw zaobserwowano w ostatnich latach istn¹ epidemiê nadwagi
w krajach rozwiniêtych np. w Niemczech mieszkañcy z nadwa-
g¹ stanowi¹ prawie po³owê ludnoœci. Uzasadniony jest niepokój
dotycz¹cy zawartoœci t³uszczów w pokarmach i ich wp³ywu na
optymaln¹ przemianê materii oraz zdrowie ludzi. Równie¿ w tej
kwestii mo¿e pomóc dodatek do dziennej diety komórkowych
sk³adników od¿ywczych.
Liczne badania naukowe z wybranymi sk³adnikami od¿ywczymi
potwierdzaj¹ ich korzystny wp³yw na przemiany t³uszczów
poprzez:
obni¿enie produkcji cholesterolu w organizmie
• przyspieszenie przemiany t³uszczów w komórkach
• przyspieszenie rozk³adu i wydalania t³uszczów
• ochronê moleku³ t³uszczów przed utlenianiem
Wa¿ne jest, abyœ rozumia³, ¿e pewne witaminy s¹ zu¿ywane w pro-
cesie rozk³adu cholesterolu i trójglicerydów. Dla ka¿dej moleku³y
cholesterolu, obojêtne czy zosta³a wyprodukowana przez orga-
nizm, czy pochodzi z diety, nasz organizm zu¿ywa w reakcji enzy-
matycznej zachodz¹cej w w¹trobie jedn¹ moleku³ê witaminy C.
W ten sposób wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów mo¿e
przyczyniaæ siê do chronicznego braku witamin w organizmie.
Dlatego te¿ odpowiedzialnoœci¹ za podwy¿szone ryzyko chorób
serca i uk³adu kr¹¿enia obci¹¿yæ nale¿y w pierwszym rzêdzie fakt
wyczerpania rezerw witaminowych w organizmie, a nie jak
206
9 ZEWNÊTRZNE I DZIEDZICZNE CZYNNIKI RYZYKA W CHOROBACH SERCA I UK£ADU KR¥¯ENIA
dotychczas s¹dzono – t³uszcze zawarte w pokarmach. Poza zbyt
du¿¹ iloœci¹ t³uszczów, nasze po¿ywienie jest coraz bardziej prze-
tworzone i obci¹¿one chemicznymi substancjami toksycznymi
np. pestycydami, lub konserwantami. Te toksyczne substancje
zostaj¹ zneutralizowane w w¹trobie. Witamina C oraz inne ko-
mórkowe sk³adniki od¿ywcze s¹ niezbêdnymi kofaktorami etapów
biokatalizy, przyspieszaj¹cymi proces odtrucia i w ten sposób ogra-
niczaj¹cymi szkody, jakie mog¹ zostaæ wyrz¹dzone w organizmie.
Moje zalecenia:
Stosuj roztropn¹ dietê. Obserwuj swoj¹ wagê i regularnie uprawiaj
æwiczenia fizyczne. Zdrowa dieta obfituje w pokarmy pocho-
dzenia roœlinnego i zawiera du¿e iloœci witamin oraz b³onnika,
który nie tylko u³atwia trawienie, ale te¿ dzia³a odtruwaj¹co.
Spróbuj unikaæ pokarmów zawieraj¹cych zbyt du¿o t³uszczów
i cukru. Przede wszystkim zaœ, regularnie uzupe³niaj wyczerpu-
j¹ce siê rezerwy witamin w Twoim organizmie, poprzez dzienne
przyjmowanie wa¿nych metabolicznie komórkowych sk³adników
od¿ywczych.
Palenie tytoniu
Podczas gdy powszechnie wiadomo, ¿e palenie tytoniu w sposób
dramatyczny zwiêksza ryzyko wyst¹pienia zawa³u serca, to przy-
czyna tego zjawiska jest czêsto s³abo znana. Dym z papierosów
zawiera miliony wolnych rodników – agresywnych moleku³, które
niszcz¹ komórki i organy naszego cia³a oraz przyspieszaj¹ proces
biologicznej korozji. Wolne rodniki i inne toksyczne substancje
zawarte w dymie tytoniowym docieraj¹ do krwiobiegu poprzez
p³uca. Te szkodliwe substancje mog¹ niszczyæ naczynia uk³adu
kr¹¿enia na ca³ej jego d³ugoœci ok. 100 000 km i to jest u wiê-
kszoœci palaczy powodem mia¿d¿ycy oraz zaburzeñ kr¹¿enia
m.in. w naczyniach obwodowych koñczyn dolnych. Czêsto tkanki
s¹ tak dalece uszkodzone, ¿e alternatyw¹ jest tylko amputacja
palców, czy czêœci koñczyny.
207
DLACZEGO ZWIERZÊTA NIE DOSTAJ¥ ZAWA£ÓW SERCA… TYLKO MY LUDZIE
Aby broniæ siê przed tymi agresywnymi moleku³ami, organizm
wykorzystuje przeciwutleniacze. Spoœród wszystkich przeciwutle-
niaczy najwa¿niejsz¹ rolê w procesach oksydacyjno – redukcyj-
nych ustroju odgrywa witamina C. Gdy zapasy witamin w organi-
zmie zostan¹ wyczerpane, w uk³adzie kr¹¿enia zaczyna rozwijaæ
siê choroba sercowo-naczyniowa, tak jak we wczesnej postaci
szkorbutu.
Moje zalecenia dotycz¹ licznych, naturalnych przeciwutleniaczy,
zdolnych do neutralizowania wolnych rodników zawartych w dy-
mie z papierosów oraz do zapobiegania uszkodzeniom œcian
naczyñ krwionoœnych i innych tkanek ludzkiego organizmu.
Je¿eli ci¹gle jeszcze jesteœ palaczem, warto podj¹æ wysi³ek rzu-
cenia palenia. Byæ mo¿e ten rozdzia³ uœwiadomi Ci, jak wielkie
zniszczenia powodujesz w swoim organizmie pal¹c tytoñ. Zarów-
no dla palaczy, jak i dla by³ych palaczy, moje zalecenie brzmi tak
samo: zoptymalizuj dzienne spo¿ycie naturalnych przeciwutle-
niaczy i innych komórkowych sk³adników od¿ywczych.
Stres
D³ugotrwa³y stres fizyczny i psychiczny zwiêksza ryzyko wyst¹-
pienia choroby sercowo-naczyniowej, która jest czêsto nazywa-
na „chorob¹ dyrektorsk¹”. Co stanowi podstawowy biochemicz-
ny mechanizm tego fenomenu?
W trakcie stresu fizycznego lub emocjonalnego, organizm pro-
dukuje du¿e iloœci hormonu stresu – adrenaliny. Do produkcji
jednej moleku³y adrenaliny, organizm zu¿ywa jako katalizatora
jedn¹ moleku³ê witaminy C. W ten w³aœnie sposób d³ugotrwa³y
fizyczny lub emocjonalny stres mo¿e prowadziæ do powa¿nego
uszczuplenia zasobów witaminy C w organizmie. Jeœli witamina C
nie jest dostarczana w diecie w optymalnych iloœciach, dochodzi
do zubo¿enia organizmu w witaminy i os³abienia œcian naczyñ
krwionoœnych.
208
9 ZEWNÊTRZNE I DZIEDZICZNE CZYNNIKI RYZYKA W CHOROBACH SERCA I UK£ADU KR¥¯ENIA
Fakty te wyjaœniaj¹ tak¿e, dlaczego ma³¿onkowie czêsto umieraj¹
w krótkim czasie jedno po drugim. Strata partnera powoduje
d³ugotrwa³y stres emocjonalny oraz szybki ubytek witamin w orga-
nizmie, zwiêkszaj¹c tym samym ryzyko zawa³u serca. Musisz ro-
zumieæ, ¿e to nie stres emocjonalny wywo³uje zawa³ serca, lecz
zawa³ jest biochemiczn¹ konsekwencj¹ zu¿ycia zapasów wita-
min w organizmie, spowodowan¹ nadprodukcj¹ adrenaliny.
Moje zalecenia:
Spróbuj znaleŸæ czas na wypoczynek. Przy zawodowym stresie
powinieneœ równie konsekwentnie planowaæ Twoje godziny i dni
relaksu, tak jak planujesz s³u¿bowe terminy. W przypadku po-
wa¿nych problemów emocjonalnych, mo¿esz tak¿e skorzystaæ
z profesjonalnej porady. Niezale¿nie od tych kroków, uwzglêdniaj
w sytuacjach stresowych Twoje podwy¿szone zapotrzebowanie
na komórkowe sk³adniki od¿ywcze.
Œrodki antykoncepcyjne
i hormonalna terapia zastêpcza
Liczne obserwacje kliniczne wskazuj¹ na podwy¿szone ryzyko
wyst¹pienia zawa³u serca u kobiet przyjmuj¹cych preparaty hor-
monalne, zarówno antykoncepcyjne, jak i te stosowane w hormo-
nalnej terapii zastêpczej (HTZ) przy menopauzie. Równie¿ w tym
wypadku rozszyfrowane zosta³y biochemiczne podstawy zabu-
rzeñ. W 1972 roku dr Briggs na ³amach czasopisma naukowego
„Natura” zamieœci³ artyku³ dotycz¹cy badañ nad wp³ywem pre-
paratów hormonalnych u kobiet. Okaza³o siê, ¿e kobiety przyj-
muj¹ce hormony maj¹ wyraŸnie zani¿ony poziom witaminy C
w organizmie, co stanowi niebezpieczeñstwo dla serca i uk³adu
kr¹¿enia. Uzyskane wyniki potwierdzi³y dalsze badania dra
Riversa, który jednoczeœnie wskaza³ etiologiê zaburzenia – odpo-
wiedzialnoœæ za zubo¿enie organizmu w witaminê C ponosz¹
estrogeny. D³ugotrwa³e przyjmowanie estrogenu i innych hormo-
nów – zarówno jako œrodka antykoncepcyjnego, jak i w przypad-
ku HTZ – powoduje ubytek witamin i innych komórkowych
209
Zgłoś jeśli naruszono regulamin