RYBY.doc

(27 KB) Pobierz

Śledzie po sułtańsku

Składniki:
1/2 kg płatów śledziowych
1/3 kg cebuli
3-4 łyżki keczupu łagodnego
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 cytryna, olej do smażenia
5-10dag rodzynków sułtańskich
1/2 łyżeczki cukru

 

SZCZUPAK FASZEROWANY

Oczyścić szczupaka wagi nie większej jak półtora kilo, obciągnąć ze skóry (co nie jest proste dla początkujących. Jeśli nie udaje się, po prostu zdjąć skórę nie myśląc o niej więcej).

Ryba po grecku

5 marchewek
3filety
przecier pomidorowy
cebula

 

KARP W MAŚLE

Składniki:
karp, 1 kostka masła prawdziwego, sól

 

Karp w cebulowej galarecie

Składniki:
Ok. 1,5 kg karpia (dzwonki i głowa), włoszczyzna (zestaw do rosołu), 3 cebule, łyżka masła, 2 łyżki rodzynek, , liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach, biały pieprz, ziele angielskie, sól, cukier, łyżeczka przyprawy do rosołu.

Karp w cebulowej galarecie

Składniki:
Ok. 1,5 kg karpia (dzwonki i głowa), włoszczyzna (zestaw do rosołu), 3 cebule, łyżka masła, 2 łyżki rodzynek, , liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach, biały pieprz, ziele angielskie, sól, cukier, łyżeczka przyprawy do rosołu.

Przygotowanie:
Osolony karp powinien kilka godzin poleżeć w lodówce, Pokrojoną włoszczyznę gotować z głową karpia przez 30 minut, w trakcie dodać przyprawę do rosołu. Odcedzić.
Cebulę drobno posiekać. Zarumienić na maśle, dodać do niej wywar. Doprawić czarnym pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować ok. 10 minut. Zmniejszyć gaz do minimum. Włożyć rybę. Gotować jeszcze 25 minut. Dzwonki karpia wyjąć i ułożyć na półmisku. Do wywaru dodać rodzynki. Doprawić pozostałymi przyprawami i wstawić na 15-20 minut do lodówki. Stygnącą galaretą zalać rybę.
Danie można udekorować plastrami cytryny.

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin