Śledzie po sułtańsku
Składniki:1/2 kg płatów śledziowych1/3 kg cebuli3-4 łyżki keczupu łagodnego1 łyżeczka musztardy delikatesowej1 łyżka przecieru pomidorowego1 cytryna, olej do smażenia5-10dag rodzynków sułtańskich1/2 łyżeczki cukru
SZCZUPAK FASZEROWANY
Oczyścić szczupaka wagi nie większej jak półtora kilo, obciągnąć ze skóry (co nie jest proste dla początkujących. Jeśli nie udaje się, po prostu zdjąć skórę nie myśląc o niej więcej).
Ryba po grecku
5 marchewek3filetyprzecier pomidorowycebula
KARP W MAŚLE
Składniki:karp, 1 kostka masła prawdziwego, sól
Karp w cebulowej galarecie
Składniki:Ok. 1,5 kg karpia (dzwonki i głowa), włoszczyzna (zestaw do rosołu), 3 cebule, łyżka masła, 2 łyżki rodzynek, , liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach, biały pieprz, ziele angielskie, sól, cukier, łyżeczka przyprawy do rosołu.
Przygotowanie:Osolony karp powinien kilka godzin poleżeć w lodówce, Pokrojoną włoszczyznę gotować z głową karpia przez 30 minut, w trakcie dodać przyprawę do rosołu. Odcedzić.Cebulę drobno posiekać. Zarumienić na maśle, dodać do niej wywar. Doprawić czarnym pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować ok. 10 minut. Zmniejszyć gaz do minimum. Włożyć rybę. Gotować jeszcze 25 minut. Dzwonki karpia wyjąć i ułożyć na półmisku. Do wywaru dodać rodzynki. Doprawić pozostałymi przyprawami i wstawić na 15-20 minut do lodówki. Stygnącą galaretą zalać rybę.Danie można udekorować plastrami cytryny.
afabi