Ciasto Pierogowe shoffixa.txt

(0 KB) Pobierz
Sk�adniki

- 1 kg m�ki pszennej
� mleko + woda w proporcjach 1:1
� 2 jajka od nioski
� 70 g mas�a lub 2 �y�ki oliwy;
Spos�b przyrz�dzenia

Zmieszaj ze sob� mleko i wod� w stosunki 1:1. M�k� o temp. pokojowej przesiej na stolnic� czy blat sto�u. W kupce m�ki zr�b muld� i wlej we� roztrzepane dwa ��tka lub 1 ca�e jajko plus ��tko. Jajko z m�k� wymieszaj palcem (ruchy okr�ne) i ciasto od�� na bok. Oko�o 70g mi�kkiego mas�a zapraw z m�k� i do�� do ciasta jajecznego. Do do�ka w kupce m�ki wlej tym razem porcj� mieszaniny mleka i wody, zapraw lekkie ciasto i zn�w od�� na bok. Czynno�� powtarzaj. Zagnie� jednolite ciasto (przynajmniej przez 20 minut). Pocz�tkowo b�dzie si� lepi�o, ale z czasem nabierze formy, g�adko�ci aksamitu.
Zagniecione ciasto odstaw pod misk� na ok. p� godziny. Niech si� "u�o�y".
Po tym czasie, zagnie� ponownie. Z ciasta odkrawaj partie, wa�kuj placki, reszt� ciasta trzymaj stale pod misk�. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin