Ciasto Artusia.doc

(26 KB) Pobierz
Składniki:

Składniki:

 

·         2 galaretki truskawkowe

·         2 szklanki mleka

·         2 budynie śmietankowe

·         1 szklanka cukru

·         40 dag masła

·         5 jajek

·         2 łyżki kakao

·         10 dag czekolady mlecznej

·         ok. 35 dag okrągłych biszkoptów

·         ok. 30 dag ciastek Delicje np. wiśniowe

 

 

Sposób wykonania:

 

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i ostudzić.

 

½ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie śmietankowe. W pozostałym mleku rozpuścić ½ szklanki cukru, zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie. Razem ugotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na koniec do kremu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

 

Krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i pokrojoną w kostkę czekoladę mleczną. Natomiast do drugiej części kremu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową.

 

Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Na nich rozsmarować kakaowy krem z kawałami czekolady. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nich rozsmarować jasny krem z kawałami galaretki. Na wierzchu ciasta rozłożyć ciastka Delicje (polewą do góry). Włożyć do lodówki na około 12 godzin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin