Chów zwierząt gospodarskich oraz zwierząt towarzyszących
Tematy zajęć I rok:
I SEMESTR:
Żywienie zwierząt:
1. Skład chemiczny pasz.
2. Przemiana materii.
3. Składniki mineralne i witaminy.
4. Wartość pokarmowa paszy.
5. Zasady układania receptur paszowych.
6. Dodatki paszowe.
7. Sposoby utrwalania i przygotowywania pasz.
8. Kontrola i ocena jakości pasz.
9. Substancje antyżywieniowe w paszach.
Chów bydła:
1. Typy użytkowe bydła.
2. Rasy bydła.
3. Podstawowe wiadomości dotyczące rozrodu bydła.
4. Użytkowanie mleczne krów.
5. Pomieszczenia inwentarskie dla bydła.
6. Uwarunkowania żywieniowe bydła.
Chów owiec i kóz:
1. Rasy owiec.
2. Rasy kóz.
3. Użytkowanie wełniste, mięsne i mleczne owiec i kóz.
4. Żywienie owiec i kóz.
5. Podstawowe wiadomości dotyczące rozrodu owiec i kóz.
6. Warunki zoohigieniczne w budynkach inwentarskich owiec i kóz.
Chów trzody chlewnej:
1. Rasy świń.
2. Cechy fizjologiczne trzody chlewnej.
3. Rozród trzody chlewnej.
4. Metody chowu trzody chlewnej.
5. Rozród świń.
6. Podstawowe parametry żywieniowe.
II SEMESTR:
Chów drobiu:
1. Znaczenie chowu drobiu.
2. Typy użytkowe: rasy, rody i linie kur.
3. Zasady rozrodu kur.
4. Przebieg lęgów naturalnych i sztucznych.
5. Wychów kurcząt.
6. Użytkowanie nieśne oraz przebieg nieśności kur.
7. Systemy żywienia drobiu.
8. Produkcja brojlerów i użytkowanie mięsne drobiu.
9. Warunki zoohigieniczne w budynkach dla drobiu.
10. Rasy indyków, gęsi i kaczek.
Chów koni:
1. Typy koni.
2. Typy użytkowe koni.
3. Cechy prawidłowej budowy konia oraz wady pokroju.
4. Użytkowanie koni.
5. Znakowanie koni oraz rodzaje umaszczenia.
6. Żywienie koni.
7. Zasady pielęgnacji i ujeżdżania koni. Budowa siodła i i sprzętu jeździeckiego.
8. Wychów źrebiąt.
9. Pomieszczenia inwentarskie dla koni.
10. Najważniejsze stadniny koni w Polsce.
Tematy zajęć II rok:
III SEMESTR:
Hodowla psów i kotów:
1. Rasy psów według grup FCI (Międzynarodowej Federacji Kynologicznej) oraz znaczenie hodowli psów w życiu człowieka.
2. Zasady bezpiecznego obchodzenia się z psami i kotami. Pielęgnacja.
3. Żywienie i utrzymanie psów.
4. Rozród psów oraz warunki utrzymania ciężarnej suki i szczeniąt.
5. Rasy kotów oraz znaczenie hodowli kotów w życiu człowieka.
6. Zasady żywienia i utrzymania kotów.
7. Rozród kotów.
8. Opieka nad ciężarną kotką oraz wychów kociąt.
Chów wybranych gatunków zwierząt:
Pszczoły:
1. Znaczenie hodowli pszczół i jej wpływ na środowisko naturalne.
2. Struktura i życie rodziny pszczelej. Rodzaje i budowa uli.
3. Produkty pszczele.
Jedwabniki:
4. Znaczenie chowu jedwabników oraz jego zasady.
Zwierzęta futerkowe:
5. Znaczenie chowu zwierząt futerkowych.
6. Rasy i odmiany królików i nutrii.
7. Rasy i odmiany lisów i norek.
8. Rozród, żywienie i utrzymanie zwierząt futerkowych roślinożernych i mięsożernych.
Ryby:
9. Znaczenie hodowli ryb. Zasady wychowu ryb hodowlanych. Rozród, dokarmianie i utrzymanie ryb hodowlanych oraz organizacja pracy w gospodarstwie rybackim.
Zwierzęta laboratoryjne:
10. Znaczenie hodowli zwierząt laboratoryjnych. Żywienie, rozród, pielęgnacja zwierząt laboratoryjnych.
Zwierzęta łowne:
11. Znaczenie gospodarcze łowiectwa. Dokarmianie zwierzą łownych.
12. Ochrona zwierząt łownych. Chów krzyżówek zwierząt wolno żyjących ze zwierzętami gospodarskimi.
Organizacja pracy hodowlanej:
1. Znaczenie genetyki w hodowli zwierząt oraz podstawowe pojęcia genetyczne.
2. Rodzaje i współdziałanie genów. Prawo Mendla.
3. Wpływ różnych czynników na cechy ilościowe i jakościowe zwierząt hodowlanych.
4. Przyczyny i skutki mutacji. Rodzaje mutacji.
5. Krzyżowanie, dobór naturalny i selekcja.
6. Genetyczne podstawy selekcji. Systemy i metody selekcji.
7. Dobór osobników do rozpłodu.
8. Dziedziczenie cech użytkowych.
9. Cel i zadania pracy hodowlanej.
10. Kompleksowa ocena zwierząt.
11. Dokumentacja hodowlana.
12. Instytucje zajmujące się doskonaleniem zwierząt hodowlanych.
SEMESTR IV
Higiena zwierząt:
1. Wpływ: warunków higienicznych i właściwości gleby na zdrowie i użytkowość zwierząt.
2. Mikroklimat budynków inwentarskich. Wpływ wentylacji na mikroklimat pomieszczeń dla zwierząt.
3. Lokalizacja i wymagania zoohigieniczne dotyczące budynków inwentarskich.
4. Wpływ oświetlenia, temperatury, wilgotności na organizm zwierzęcy.
5. Przyrządy do pomiaru oświetlenia, temperatury, wilgotności, ruchu i ochładzania powietrza.
6. Dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja pomieszczeń inwentarskich.
7. Właściwości wody i ich wpływ na organizm zwierzęcy. Czynniki wpływające na jej jakość i przydatność do picia.
8. Higiena pojenia i żywienia zwierząt.
9. Przygotowanie zwierząt do transportu. Transport.
10. Chów zwierząt a środowisko naturalne.
wiesiek.be