1. Prawidłowe parametry przechowalnicze dla czosnku to:
Temp od -3st do -2st
Temp od +2 do +4
Temp od 0 do +4
2. Prawidłowe parametry przechowalnicze dla cebuli:
Temp od 0 do +1
3. Odmiany cebuli zwyczajnej, polecane do produkcji suszu i przypraw:
Dako, Rawska, Czerniakowska, Żytawska, Kutnowska
Żytawska, Rawska, Kutnowska, Dako, sochaczewska
Rawska, Żytawska, Wolska, Bila, kutnowska
4. Odmiany buraka Ćwikłowego, polecane na przerób, zwłaszcza na konserwy:
Czerwona Kula, chrobry, Nochowski, Bikores, Egipski, Crosby, Norton
Czerwona Kula, chrobry, Nochowski, Bikores, Egipski, Okrągły Ciemnoczerwony
Czerwona Kula, chrobry, Nochowski, Bikores, Opolski
5. Gatunki warzyw korzeniowych, dla których jednym z kierunków użytkowania jest mrożenie:
Skorzonera, burak ćwikłowy, marchew
Pietruszka, marchew, pasternak
Marchew, seler korzeniowy, burak ćwikłowy
6. Optymalne warunki dla przechowywania kapust głowiastych odmian późnych to:
Temp 0-2st, wilgotność wzgl. pow. 90-95%
Temp 0-1st, wilgotność wzgl. pow. 90-95%
Temp 0st, wilgotność wzgl. pow. 98%
7. Do długotrwałego zimowego przechowywania nadają się następujące odmiany kapusty głowiastej białej:
Agat F1, Beryl F1, Tina F1
Discover F1, Menza F1, Amager Polana
Aros F1, kronos F1, Langedijker Hort, Quisto F1
8. Warzywa średniotrwałe w przechowywaniu to:
Fasola szparagowa, oberżyna, ogórek
Dynia, kapusta brukselska, kalafior, kalarepa
Warzywa paczkowane z nacią: marchew, pietruszka, cebula, rzodkiewka
9. W uprawie warzyw – słoneczna, ciepła pogoda sprzyja tworzeniu się:
Wyższej zawartości s. m., wit. C, karotenoidów, chlorofilu, cukrów, likopenu
Wyższej zawartości s. m. wit. C, cukrów i kwasów organicznych
Niższej zawartości: s.m. karotenoidów, chlorofilu i likopenu
10. Jabłka należące do deserowych:
Discovery, Delikates, Paulared, Gala, Jonagold Decosta
Sawa, Lobo, Idared, Red Wealthy, Alwa
Gala, Antonówka Zwykła, Lodel, Cortland, Jonagold
11. Odmiany śliwek nadające się do produkcji suszu:
Cacanska Rana, Opal, Renkloda Ulena, President, Węgierka Wczesna
Cacanska Rodna, Nectavit, Stanley, Valor, Węgierka Wangenheima
królowa Wiktoria, Renkloda Altana, President, Herman
12. Gatunki przypraw u których część użytkową stanowi ziele to:
Cząber ogrodowy, estragon, lebiodka pospolita, tymianek pospolity, melisa
Bazylia, majeranek, rozmaryn, lubczyk ogrodowy, kozieradka
Tymianek pospolity, koper ogrodowy, koper włoski, kolendra siewna, szfran
13. Ziemniak jadalny w typie B charakteryzuje się:
a) niską i średnia zawartością skrobi zamkniętej w komórkach o mocnych błonach kom., mocnych i średnio mocnych wiązaniach międzykomórkowych, których powierzchnia bulwy podczas gotowania jest lekko spękana w pojedynczych miejscach i matowa, a miąższ ma konsystencję dość zwięzłą (średnio zwięzłą), nie rozsypującą się po ugotowaniu, jest lekko mączysty, lekko wilgotny, o dość delikatnej strukturze
b) niską i średnią zawartością skrobi zamkniętej w komórkach o mocnych błonach kom., słabych wiązaniach międzykom., których powierzchnia bulwy podczas gotowania nie zostaje naruszona i jest matowa, a miąższ ma konsystencję dość zwięzłą (średnio zwięzłą), nie rozsypującą się po ugotowaniu, jest lekko mączysty, lekko wilgotny, o delikatnej strukturze
c) niską i średnią zawartością skrobi zamkniętej w komórkach o mocnych błonach komórkowych, słabych wiązaniach międzykomórkowych, których powierzchnia bulwy podczas gotowania jest spękana i matowa, a miąższ ma konsystencję dość zwięzłą (średnio), nie rozsypującą się po ugotowaniu, jest niemączysty, lekko wilgotny, o lekko szorstkiej strukturze
14. Nieprawidłowości w budowie jaja częściej występują w:
Ekstensywnym systemie produkcji jaj, w okresie zimowym
Ekstensywnym systemie produkcji jaj, w okresie letnim
Intensywnym systemie produkcji jaj, w okresie letnim
15. Paszami korzystnie wpływającymi na zwiększenie zawartości tłuszczu w mleku oraz na twardą konsystencję masła są:
Śruty zbożowe, ziemniaki i buraki
Młode zielonki motylkowe
Zielonki pastwiskowe
16. Białko mleka krowiego odznacza się największą zosobnością w następujący aminokwas:
Tryptofan
Lizynę
Metioninę
17. Mając na uwadze zawartość mikroelementów, zwłaszcza Fe, Cu, Mn w mleku krowim – można przyjąć, że mleko krowie ........... być wyłącznym pokarmem dla noworodków:
Może
Nie może
Zdecydowanie może
18. Przez pojęcie bekon rozumiemy:
Odpowiednio obrobione i peklowane połówki tuszy wieprzowej z młodych i specjalnie żywionych tuczników mięsnych, bez głowy, stopek i kręgosłupa (kości grzbietu, miednicy i łopatek)
Odpowiednio obrobione i peklowane peklowane połówki tuszy wieprzowej z młodych i specjalnie żywionych tuczników mięsnych, bez głowy i stopek
Odpowiednio obrobione i peklowane peklowane połówki tuszy wieprzowej z młodych i specjalnie żywionych tuczników mięsnych, z głową, stopkami i kręgosłupem
19. Jabłka odmian jesiennych i zimowych dojrzałość konsumpcyjną osiągają
Odmiany jesienne 4-8 tygodni po zbiorze, odmiany zimowe 2-8 miesięcy po zbiorze
Odmiany jesienne 1-2 tygodni po zbiorze, odmiany zimowe 2-8 miesiecy po zbiorze
Odmiany jesienne 2-4 tygodnie po zbiorze, odmiany zimowe 4-8 miesięcy po zbiorze
20. W uprawie gatunku jabłoń, nasłonecznienie jako jeden z czynników środowiskowych sprzyja
a) zwiększonej syntezie cukrów i witamin, zmniejszonej zaw. S. m., zwiększeniu plonu, zmniejszeniu wybarwienia, zwiększeniu walorów smakowych, lepszej zdolności przechowalniczej
b) zwiększonej syntezie cukrów i witamin, zwiększonej zaw. S. m., zwiększeniu plonu, zwiększeniu wybarwienia, zwiększeniu walorów smakowych, lepszej zdolności przechowalniczej
c) zwiększonej syntezie cukrów i witamin, zwiększonej zaw. S. m. zwiększeniu plonu, zmniejszeniu wybarwienia, zwiększeniu walorów smakowych, zmniejszeniu zawartości związków czynnych biologicznie, lepszej zdolności przechowalniczej
21. Owoce porzeczek, agrestu i winogron, przeznaczone do obrotu handlowego (uwzględniając transport) zbieramy w:
Dojrzałości zbiorczej, a zarazem w pełnej dojrzałości fizjologicznej
Dojrzałości zbiorczej, na kilka dni przed osiągnięciem dojrzałości konsumpcyjnej
Dojrzałości zbiorczej, a zarazem w pełnej dojrzałości konsumpcyjnej
22. Częste opady w czasie zbioru truskawek przyczyniają się do:
Spadku zawartości witaminy C, spadku zaw. S. m., spadku zaw. Kwasów organicznych, obniżenia wartości handlowej bez wpływu na jakość smakową
Spadku zawartości witaminy C, spadku zaw. S. m., wzrostu zaw. Kwasów organicznych, obniżenia wartości handlowej
Spadku zawartości witaminy C, spadku zaw. S. m., spadku zaw. Kwasów organicznych, obniżenia wartości smoakowej bez wpływu na wartość handlową
23. Optymalne warunki przechowalnicze dla gruszek to:
Temp od -1 do +0,5, wilgotność względna powietrza 90-95%
Temp od 0 do +4, wilgotność względna powietrza 80%
Temp powyżej +2, wilgotność względna powietrza 90-95%
24. Do odmian porzeczki czarnej szczególnie polecanych na soki, dżemy i mrożonki należą:
Ojebyn, Tiben, Ben Lomond
Wczesna Ludwika, Groniasta, Lotka
Królowa Wiktoria, Kirka, Fryga
25. W naszym kraju wiodącym systemem w produkcji jaj kurzych na fermach wielkotowarowych jest system:
Intensywny klatkowy
Intensywny bezklatkowy
Intensywny na ściółce
26. Zawartość w 100g części jadalnej orzechów (laskowych i włoskich) wynosi:
a) suchej masy ok. 70%, tłuszczu ok. 60-63%, energii ok. 640 kcal, węglowodanów ok. 40%
b) suchej masy ok. 95-96%, tłuszczu ok. 60-63%, energii ok. 640-645 kcal, węglowodanów ok. 15-18%
c) suchej masy ok. 85%, tłuszczu ok. 90%, energii ok. 250 kcal, węglowodanów ok.40%
27. Do podstawowych cech odmianowych owoców należą m.in.:
Zdolność przechowalnicza, przydatność przetwórcza, przydatność konsumpcyjna, wytrzymałość na transport
Wielkość, kształt, zabarwienie zasadnicze, kształt i liczba nasion, barwa i konsystencja miąższu
Wytrzymałość na mróz, wyrównanie wielkości i kształtu, zdolność przechowalnicza, wytrzymałość na transport, kształt i liczba nasion
28. Odmiany pszenicy ozimej należące do grupy chlebowej:
Bogatka, Kobiera, Mewa, Nutka, Sakwa, Tortija
29. Odmiany pszenicy jarej zaliczanej do grupy jakościowej A:
Bryza, Jasna, Monsum, Parabola, Partyzan
30. Odmiany jęczmienia jarego typu browarnego:
Annabell, Blask, Bredna, Madonna, Poldek, Sebastian, Sezam
31. Odmiany ziemniaka w typie kulinarnym B:
Felka, Bona, Orlik
OrdX