Podawanie sztućców i serwowanie napojów.docx

(14 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

Podawanie sztućców i serwowanie napojów

Jakie sztućce podać do różnych dań, jak poprawnie serwować napoje zimne i gorące.

http://www.dobre-maniery.com/punkt.gifJakie sztućce podać do ryb:
-węgorza, łososia wędzonego a także śledzia w oleju, czy śmietanie oraz ryby marynowane je się sztućcami przekąskowymi, nożem i widelcem
-filety ryb w sosach np. greckim lub beszamelowym je się widelcem przekąskowym,
-pozostałe dania z ryb je się specjalnymi sztućcami (nie powinno się jeść ryb dwoma widelcami, nóż musi być).

http://www.dobre-maniery.com/punkt.gifJakie sztućce podać do deserów:
-do deserów serwowanych na małych talerzach deserowych podaje się małe sztućce deserowe, a do deserów coraz częściej prezentowanych na dużych (32 cm) płaskich talerzach podajemy duże sztućce deserowe
-do naleśników i owoców nóż i widelec deserowy
-do deserów zimnych, gorących, puddingów podajemy widelec i łyżkę deserową
-do lodów w pucharze podajemy łyżkę z długą rączką

http://www.dobre-maniery.com/punkt.gifJakie sztućce podać do innych (trudnych) dań:
-do gęsich wątróbek nóż i widelec przekąskowy,
-do omletów w zależności od nadzienia widelec lub widelec i nóż,
-do homara i langusty podajemy nóż i widelec do homara,
-spaghetti oryginalne je się widelcem zawijając makaron na brzegu talerza ale w restauracji należy podać łyżkę umieszczając ja z lewej strony talerza.

http://www.dobre-maniery.com/punkt.gifSerwowanie napojów zimnych
1.Woda mineralna i soki powinny być podawane w dzbankach, dzbanuszkach lub szklanych butelkach (jest nietaktem podawanie w plastikowych petach).
2.Inne napoje (piwo, napoje gazowane, wina) serwuje się z butelek, które powinny być otwarte na pomocniku kelnerskim w obecności gościa.

http://www.dobre-maniery.com/punkt.gifSerwowanie napojów gorących
1.Kawa powinna być serwowana z podgrzanym mlekiem lub śmietanką.
2.Herbata – zaleca się podanie wrzątku w imbryku, cytryny bez pestek z wykałaczką oraz herbaty w saszetce (nie zaparzać nigdy na zapleczu). Zaleca się również podanie cukru w saszetkach w związku z coraz bardziej ważnym aspektem higieny oczekiwania gości. Warto mieć w swojej ofercie oprócz białego cukru także słodzik i cukier złocisty (trzcinowy).
 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin