Pierogi podlaskie.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: FARSZ: - 1/2 szkl kaszy jęczminnej średniej grubości, - 6 dużych ziemniaków, - 15 dag boczku wędzonego lub kiełbasy, - pieprz, - sól. CIASTO: - 1/2 kg mąki, - 1 szkl ciepłej wody, - szczypta soli. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: FARSZ: Kaszę ugotować na sypko. Ziemniaki zetrzec na drobnej tartce. Boczek lub kiełbasę pokroić w drobną koskę i podsmażyć na złocisty kolor. Lekko przestudzoną kaszę wymieszać ze startymi ziemniakami, podsmażonym boczkiem lub kiłbasą wraz z wysmażonym tłuszczem, solą i pieprzem. Następnie podsmażyć to na patelni z małą ilością tłuszczu, aż do uzyskania dobrze zbitej masy (żeby zimniaki nie były surowe). Odstawić do wystygnięcia. Zagnieść ciasto i uformować pierogi. Podawać polane tłuszczem i podsmażoną kiełbasą, dobre są też z kiszoną kapustą lub mlekiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin