15. Polipeptydy i białka.pdf
(
867 KB
)
Pobierz
15
15.
POLIPEPTYDY I BIAŁKA
Iwona
ś
ak
Białka s
ą
zbudowane z pojedynczego lub kilku ła
ń
cuchów polipeptydowych.
Masy cz
ą
steczkowe białek mieszcz
ą
si
ę
w szerokich granicach od 10 000 Da (dal-
tonów) do kilku milionów daltonów (1Da = 1/12 masy izotopu w
ę
gla
12
C; 1kDa =
1000 Da). Białka proste (proteiny) zbudowane jedynie z aminokwasów stanowi
ą
nieliczn
ą
grup
ę
, znacznie powszechniejsze s
ą
białka zło
Ŝ
one (proteidy), które za-
wieraj
ą
trwale wbudowany składnik niebiałkowy, np. cukrowy (glikoproteiny), li-
pidowy (lipoproteiny), ortofosforan (fosfoproteiny), jon metalu (metaloproteiny)
lub składnik barwny (chromoproteiny).
Białka wykazuj
ą
ró
Ŝ
norodn
ą
aktywno
ść
biologiczn
ą
, np. enzymatyczn
ą
, hor-
monaln
ą
, transportow
ą
, czynników transkrypcyjnych, czynników wzrostu i ró
Ŝ
ni-
cowania komórek, ochrony immunologicznej, „detektorów”, „generatorów” i „prze-
ka
ź
ników” sygnałów oraz inne.
W budowie białek wyró
Ŝ
nia si
ę
kilka poziomów organizacji ich struktury,
mianowicie: pierwszorz
ę
dow
ą
, drugorz
ę
dow
ą
, trzeciorz
ę
dow
ą
i czwartorz
ę
dow
ą
.
⇒
Struktura pierwszorz
ę
dowa
to liniowa sekwencja kolejnych aminokwasów
poł
ą
czonych wi
ą
zaniami peptydowymi. Struktura pierwszorz
ę
dowa białka
obejmuje równie
Ŝ
poło
Ŝ
enia wszystkich innych wi
ą
za
ń
kowalencyjnych, w tym
wi
ą
za
ń
disiarczkowych, mi
ę
dzy resztami cysteiny. Wszystkie polipeptydy, z wy-
j
ą
tkiem cyklicznych, maj
ą
dwa ró
Ŝ
ne ko
ń
ce, mianowicie N- i C-koniec. Pocz
ą
t-
kiem ka
Ŝ
dego polipeptydu jest jego N-koniec, czyli ten, na którym znajduje si
ę
aminokwas z woln
ą
grup
ą
-aminow
ą
. Rzeczywistym ko
ń
cem polipeptydu
jest C-koniec, na którym znajduje si
ę
aminokwas z woln
ą
grup
ą
a
-karboksylo-
w
ą
. Sekwencj
ę
aminokwasów przedstawia si
ę
zawsze, poczynaj
ą
c od N-ko
ń
ca
polipeptydu. Struktura pierwszorz
ę
dowa polipeptydu zdeterminowana jest
genetycznie, specyficzn
ą
sekwencj
ą
nukleotydów w DNA. Sekwencja
polipeptydu zawiera informacj
ę
o zło
Ŝ
onej strukturze przestrzennej
polipeptydu, tj. o konformacji. Informacja genetyczna, determinuj
ą
ca
konformacj
ę
białka, czyli przestrzenne uło
Ŝ
enie atomów w strukturze (kształt
polipeptydu), warunkuje funkcje białka.
a
244
⇒
Struktura drugorz
ę
dowa
to regularne pofałdowanie w przestrzeni szkieletu
polipeptydowego. Szkielet ka
Ŝ
dego polipeptydu stanowi
ą
płaszczyzny wi
ą
za
ń
peptydowych poprzedzielane atomami C
a
. Na zewn
ą
trz od szkieletu peptydo-
N- koniec szkielet polipeptydowy
C - koniec
R
1
N
O
R
3
N
O
R
5
N
O
R
7
N
O
R
9
N
O
R
11
N
O
+
H
3
N
N
H
N
H
N
H
N
H
N
H
wego stercz
ą
ła
ń
cuchy boczne aminokwasów (R). Najpowszechniejszymi sposo-
bami fałdowania polipeptydów s
ą
O
R
2
O
R
4
O
R
6
O
R
8
O
R
10
O
R
12
, czyli harmonijkowa lub
pofałdowanej kartki. W a
-helisie
płaszczyzny wi
ą
za
ń
peptydowych układaj
ą
si
ę
spiralnie w ten sposób,
Ŝ
e s
ą
styczne do hipotetycznego walca. Dzi
ę
ki temu po-
wstaje cylindryczna struktura, utworzona ze szkieletu polipeptydu, od której na
boki stercz
ą
ła
ń
cuchy boczne aminokwasów (R). Przekrój poprzeczny a-helisy
przedstawiono na poni
Ŝ
szym rysunku. Na jeden skok
a
-helisa i struktura-
b
a
-helisy przypada 3,6 reszt
-helisy jest najkorzystniejsza energetycznie, stabilizowana wieloma wi
ą
zania-
mi wodorowymi. Wi
ą
zania wodorowe tworzone s
ą
mi
ę
dzy atomem tlenu karbony-
wi
ą
zanie wodorowe
O
H
R
1
H
N
O
C
H
R
3
H
C
C
C
N
C
C
C
N
C
C
H
N
H
R
2
R
4
R
H
H
O
H
O
nylowego jednego wi
ą
zania peptydowego, a atomem wodoru grupy aminowej
czwartego z kolei wi
ą
zania peptydowego, tak jak to przedstawiono na powy
Ŝ
szym
rysunku. Wi
ą
zania wodorowe mi
ę
dzy grupami pochodz
ą
cymi z ró
Ŝ
nych wi
ą
za
ń
245
aminokwasowych. Odległo
ś
ci mi
ę
dzy s
ą
siednimi resztami aminokwasowymi wy-
nosz
ą
0,15 nm wzdłu
Ŝ
osi helisy, a cała długo
ść
skoku równa si
ę
0,54 nm. Struktu-
ra
a
-helisie mog
ą
by
ć
wyczerpane
wszystkie mo
Ŝ
liwe wi
ą
zania wodorowe mi
ę
dzy atomami ró
Ŝ
nych wi
ą
za
ń
pepty-
dowych, z wyj
ą
tkiem miejsc, w których znajduj
ą
si
ę
aminokwasy destabilizuj
ą
ce
i uniemo
Ŝ
liwiaj
ą
ce wytworzenie wi
ą
za
ń
wodorowych. Prolina zmienia kierunek
ła
ń
cucha polipeptydowego i przerywa struktur
ę
a
a
-helisy, je
ś
li wi
ę
c aminokwas ten
-helisy.
⇒
Struktura harmonijkowa, czyli struktura-
a
, jest rozci
ą
gni
ę
ta, odległo
ść
mi
ę
-
dzy dwoma s
ą
siednimi atomami C
a
wynosi 0,35 nm. Dlatego odległo
ś
ci mi
ę
dzy
atomami wi
ą
za
ń
peptydowych liniowo s
ą
siaduj
ą
cych wzdłu
Ŝ
polipeptydu s
ą
za
du
Ŝ
e, aby mogły wytworzy
ć
wi
ą
zania wodorowe. W strukturze-
b
wi
ą
zania wo-
dorowe mog
ą
powsta
ć
tylko mi
ę
dzy ró
Ŝ
nymi rejonami tego samego polipepty-
du, które równolegle przylegaj
ą
do siebie, lub mi
ę
dzy odr
ę
bnymi polipeptyda-
mi. W pojedynczym polipeptydzie o strukturze-
b
wi
ą
zania wodorowe mi
ę
dzy
atomami wi
ą
za
ń
peptydowych mog
ą
by
ć
tworzone tylko mi
ę
dzy odległymi se-
kwencjami, a nie s
ą
siaduj
ą
cymi liniowo, co znamiennie odró
Ŝ
nia t
ę
stuktur
ę
od
a
b
-helisy.
Równoległa struktura-
to taka, w której przylegaj
ą
ce do siebie rejony poli-
peptydu lub odr
ę
bne polipeptydy uło
Ŝ
one s
ą
w tym samym kierunku, to znaczy,
Ŝ
e
z tej samej strony maj
ą
swe N-ko
ń
ce, a z drugiej strony C-ko
ń
ce.
b
N
C
N
C
to taka, w której przylegaj
ą
ce do siebie rejony
polipeptydu lub odr
ę
bne polipeptydy uło
Ŝ
one s
ą
w przeciwnych kierunkach, to
znaczy,
Ŝ
e z tej samej strony jeden ma N-koniec, a drugi C-koniec. Kierunek prze-
Antyrównoległa struktura-
b
N C
C N
, w których tlen karbonylowy
jednego wi
ą
zania peptydowego jest poł
ą
czony wi
ą
zaniem wodorowym z wodorem
grupy aminowej czwartego z kolei wi
ą
zania peptydowego. Zwroty-
b
b
cz
ę
sto ł
ą
cz
ą
w obr
ę
bie pojedynczego polipeptydu. Nast
ę
p-
stwem wyst
ę
powania wielokrotnych, wielowarstwowych struktur-
b
jest du
Ŝ
a wy-
trzymało
ść
i sztywno
ść
białek, w których wyst
ę
puj
ą
. Rejony polipeptydu, nie
przyjmuj
ą
ce jednej z omówionych regularnych struktur drugorz
ę
dowych, pozostaj
ą
w
konformacji zwoju
lub
p
ę
tli
.
b
246
peptydowych biegn
ą
równolegle do osi helisy. W
jest obecny, to tylko na ko
ń
cu
biegu ła
ń
cucha polipeptydowego odwracaj
ą
zwroty-
ko
ń
ce antyrównoległych struktur-
⇒
Struktura trzeciorz
ę
dowa to przestrzenne uło
Ŝ
enie całego polipeptydu, czyli
jego kształt, który jest stabilizowany wzajemnymi oddziaływaniami bocznych
reszt aminokwasowych. Przestrzenna konformacja polipeptydu utrzymuje si
ę
dzi
ę
ki ró
Ŝ
nym oddziaływaniom i wi
ą
zaniom, przedstawionym na poni
Ŝ
szym ry-
sunku:
oddziaływania hydrofobowe
mostek
disiarczkowy
oddziaływanie
jonowe
wiązanie wo-
dorowe
Oddziaływania te sprawiaj
ą
,
Ŝ
e liniowe rejony szkieletu polipeptydowego (o kon-
formacji helikalnej lub harmonijkowej) zginaj
ą
si
ę
i fałduj
ą
w przestrzeni tak,
Ŝ
e
zbli
Ŝ
aj
ą
do siebie odległe liniowo sekwencje. Rozpuszczalne polipeptydy zazwy-
czaj przybieraj
ą
kształt globularny.
Ś
rodowisko sprzyja fałdowaniu ła
ń
cucha po-
lipeptydowego. Utrzymywanie na powierzchni sekwencji hydrofobowych, zwró-
conych do
ś
rodowiska hydrofilnego jest niekorzystne energetycznie. Woda wy-
pycha ze swego otoczenia niepolarne ła
ń
cuchy boczne aminokwasów, dzi
ę
ki te-
mu sekwencje zawieraj
ą
ce te aminokwasy chowaj
ą
si
ę
w hydrofobowym wn
ę
-
trzu makrocz
ą
steczki, natomiast wi
ę
kszo
ść
polarnych sekwencji z ła
ń
cuchami
bocznymi obdarzonymi ładunkami pozostaje na powierzchni struktury trzecio-
rz
ę
dowej. Zupełnie odmienna sytuacja mo
Ŝ
e mie
ć
miejsce w obr
ę
bie struktury
trzeciorz
ę
dowej integralnego białka błonowego. Zwykle powierzchnia zwrócona
do dwuwarstwy lipidowej takiego białka jest hydrofobowa, a jego wn
ę
trze hy-
drofilne.
Ostateczny kształt polipeptydu mo
Ŝ
e by
ć
dwojaki, globularny lub fibrylarny.
Globularne polipeptydy maj
ą
kształt zbli
Ŝ
ony do kulistego, natomiast fibrylarne
polipeptydy maj
ą
kształt wydłu
Ŝ
ony, prosty. Niektóre polipeptydy posiadaj
ą
regio-
ny o sekwencji 40–100 reszt aminokwasowych, zdolne do tworzenia odr
ę
bnej trój-
wymiarowej struktury niezale
Ŝ
nej od struktury pozostałej cz
ęś
ci makrocz
ą
steczki,
zarówno pod wzgl
ę
dem strukturalnym jak i funkcjonalnym.
Regiony te zwane s
ą
modułami peptydowymi (
ryc. 1
), a białka zawieraj
ą
ce
zestaw kilku ró
Ŝ
nych modułów – białkami mozaikowymi.
Struktura modułu ma stabilny globularny kształt, odmienny od reszty cz
ą
-
steczki, który pozostaje zachowany po wyizolowaniu jednostek z natywnego biał-
247
moduł EGF-podobny
(G)
moduł CCP
(C)
moduł Ig (I)
immunoglobulinowy
moduł fibronektynowy
typ I (F1)
moduł tzw. Kringle
(K)
Ryc. 1
. Konformacje przestrzenne niektórych modułów białkowych (wg. 27, zmodyfikowa-
ne). Rejony o strukturze
β
przedstawiono w postaci płaskich strzałek.
248
Plik z chomika:
Mateusssz
Inne pliki z tego folderu:
10. Węglowodany.pdf
(754 KB)
1.Atomy, cząsteczk i wiązania chemiczne.pdf
(112 KB)
12. Lipidy i pochodne.pdf
(587 KB)
11. Kwasy tłuszczowe i ikozanoidy.pdf
(161 KB)
15. Polipeptydy i białka.pdf
(867 KB)
Inne foldery tego chomika:
Opracowania
Testy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin