KRUPNIK
Składniki:- 200 ml gorącej wody,- 0,5 kg miodu pszczelego,- 4 ml roztworu kwasku cytrynowego 10%,- 0,5 l spirytusu,- cynamon, goździki, imbir, laska wanilii, gałka muszkatołowa.Cynamon, goździki, imbir, laskę wanilii i gałkę muszkatołową zalać spirytusem. Macerować 14 dni, co drugi dzień mieszając. Aby przygotować litr krupniku, do wysokiego garnka należy wlać gorącą wodę i dodać miód. Gotować kilkanaście minut, zbierając szumowiny. Do przestudzonego wywaru dodać 5 ml przygotowanej wcześniej zaprawy i kwasek cytrynowy, a następnie wlewać powoli, stale mieszając, spirytus. Krupnik przelać do gąsiorka i pozostawić na 3-6 miesięcy do sklarowania. Po tym okresie ściągnąć klarowny płyn, a pozostałe resztki przefiltrować.
kosmonauta61