Wiejska pizza.docx

(13 KB) Pobierz

Wiejska pizza

 

Składniki

·         20 g drożdży

·         1/4 I mleka

·         1 łyżeczka miodu, szczypta soli

·         375 g mąki pszennej pełnoziarnistej

·         2 puszki pomidorów konserwowych (po 850 ml)

·         250 g cebuli, 6 łyżek oleju

·         1 łyżka ketchupu

·         2 liście laurowe

·         1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę

·         1/2 łyżeczki oregano trochę pieprzu cayenne

·         1 łyżeczka soli

·         300 g niezbyt dojrzałej goudy

·         1 łyżeczka zielonego pieprzu

Sposób przygotowania

1.       1

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłym mlekiem, solą oraz mio­dem i łyżką mąki. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać mąkę i wyrobić ciasto.

2.       2

Pomidory pokroić i dokładnie osązyć.

3.       3

Przygotować farsz: obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na trzech łyż­kach oleju. Dodać pomidory, przy­prawy i sól, dusić do zgęstnienia na dużym ogniu. Liście laurowe usunąć.

4.       4

Ciasto dwukrotnie zagnieść i po­dzielić na 4 części. Każdą z nich roz­wałkować na oproszonej mąką stol­nicy na owalny placek. Placki po­winny być takiej wielkości, by wszystkie zmieściły się na blasze.

5.       5

Pizzę obłożyć farszem, posmarować olejem i polać letnim sosem, posypać tartym serem i pieprzem, piec w piekarniku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin