Wiejska pizza
Składniki
· 20 g drożdży
· 1/4 I mleka
· 1 łyżeczka miodu, szczypta soli
· 375 g mąki pszennej pełnoziarnistej
· 2 puszki pomidorów konserwowych (po 850 ml)
· 250 g cebuli, 6 łyżek oleju
· 1 łyżka ketchupu
· 2 liście laurowe
· 1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę
· 1/2 łyżeczki oregano trochę pieprzu cayenne
· 1 łyżeczka soli
· 300 g niezbyt dojrzałej goudy
· 1 łyżeczka zielonego pieprzu
Sposób przygotowania
1. 1
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłym mlekiem, solą oraz miodem i łyżką mąki. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać mąkę i wyrobić ciasto.
2. 2
Pomidory pokroić i dokładnie osązyć.
3. 3
Przygotować farsz: obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na trzech łyżkach oleju. Dodać pomidory, przyprawy i sól, dusić do zgęstnienia na dużym ogniu. Liście laurowe usunąć.
4. 4
Ciasto dwukrotnie zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na oproszonej mąką stolnicy na owalny placek. Placki powinny być takiej wielkości, by wszystkie zmieściły się na blasze.
5. 5
Pizzę obłożyć farszem, posmarować olejem i polać letnim sosem, posypać tartym serem i pieprzem, piec w piekarniku.
stachowiak671