Ciasto na pizzę.docx

(91 KB) Pobierz

ciasto na pizzę

Składniki

1kg mąki
0,6 L mleka
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
1/4 kostki drożdży, tzn. 25g
10 łyżek oleju

Wymieszać mleko

, cukier, sól, drożdże i łyżkę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
                                                   http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=84638
Mąkę wsypać do miski, wlać to, co nam wyrosło, wymieszać.
    http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=84639
Po chwili mieszania, wlać olej

.
                                   http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=84640
Wyrabiać (aż nas ręce będą bolały http://www.wielkiezarcie.com/emoticons/wink2.gif), aż ciasto będzie gładkie.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=84637
Podzielić na 3 nierówne części (A co! Nasze ciasto! http://www.wielkiezarcie.com/emoticons/wink2.gif) i zostawić do wyrośnięcia  na około 1 godzinę.
                                                 http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=84642
Jedna kulka, to porcja na dużą blachę/półkę z piekarnika.
Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkowujemy delikatnie na stolnicy posypanej mąką. Przekładamy na blaszkę. Przygotowujemy swoje ulubione składniki. Ciasto smarujemy sosem (może być mój - http://www.wielkiezarcie.com/recipe53795.html ).
                             http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=84643
Posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Układamy swoje składniki. Ponownie posypujemy żółtym serem, ale w małej ilości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 15 minut.
        http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=84644  Smacznego.

Jeśli nie potrzebuję tyle ciasta, po lekkim wyrośnięciu (15-20 minut) zawijam kulkę w folię spożywczą i zamrażam. Przechowuję tak kilka-kilkanaście dni. Rozmrażam w temperaturze pokojowej i pozostawiam do wyrośnięcia. Biorąc pod uwagę, że sos w słoiku zawsze stoi w lodówce, to kolejna pizza jest SZYBKO i przy MNIEJSZYM nakładzie pracy

.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin