Pizzerinki.docx

(14 KB) Pobierz

Pizzerinki

 

Składniki

CIASTO:

·         1 kg mąki

·         0,5 litra ciepłej wody

·         2 saszetki drożdży instant po 7g

·         50 ml oliwy z oliwek

·         1,5 łyżeczki soli

·         1,5 łyżeczki cukru

SOS:

·         1 puszka krojonych pomidorów lub ok. 4-5 szt. świeżych

·         1 łyżka koncentratu pomidorowego

·         1 łyżeczka ziół prowansalskich

·         1 garść świeżych liści bazylii

·         2 ząbki czosnku

·         2 łyżki oliwy

·         szczypta cukru i soli

DODATKI:

·         starty na małych oczkach ser żółty

·         1 jajko

·         oregano

·         pieprz

·         wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać

·         dodać wodę i wyrabiać ciasto

·         w trakcie wyrabiania dodać oliwę

·         wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h

·         wszystkie składniki na sos włożyć do wysokiego naczynia

·         zmiksowac blenderem na gładki sos

·         wlac na patelnię

·         doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min.

·         doprawić do smaku

·         z ciasta urywać kawałki wielkości mandarynki i chwile wyrabiać w rękach

·         robić okrągłe placuszki grubości ok. 0,5 cm.

·         układac na posypanej maką blasze

·         przykryć blachę z plackami ścierką

·         odstawić na ok. 15-20 min do ponownego podrośnięcia

·         jajko roztrzepać widelcem

·         każdy placek lekko nacisnąć dłonią żeby powstało lekkie wgłębienie

·         posmarować je roztrzepoanym jajkiem

·         następnie obficie posmarować sosem

·         posypać serem, oregano i pieprzem

·         piec ok. 10-15 min. w 170-180 st. C

Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin