Pizzerinki
Składniki
CIASTO:
· 1 kg mąki
· 0,5 litra ciepłej wody
· 2 saszetki drożdży instant po 7g
· 50 ml oliwy z oliwek
· 1,5 łyżeczki soli
· 1,5 łyżeczki cukru
SOS:
· 1 puszka krojonych pomidorów lub ok. 4-5 szt. świeżych
· 1 łyżka koncentratu pomidorowego
· 1 łyżeczka ziół prowansalskich
· 1 garść świeżych liści bazylii
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżki oliwy
· szczypta cukru i soli
DODATKI:
· starty na małych oczkach ser żółty
· 1 jajko
· oregano
· pieprz
· wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać
· dodać wodę i wyrabiać ciasto
· w trakcie wyrabiania dodać oliwę
· wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h
· wszystkie składniki na sos włożyć do wysokiego naczynia
· zmiksowac blenderem na gładki sos
· wlac na patelnię
· doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min.
· doprawić do smaku
· z ciasta urywać kawałki wielkości mandarynki i chwile wyrabiać w rękach
· robić okrągłe placuszki grubości ok. 0,5 cm.
· układac na posypanej maką blasze
· przykryć blachę z plackami ścierką
· odstawić na ok. 15-20 min do ponownego podrośnięcia
· jajko roztrzepać widelcem
· każdy placek lekko nacisnąć dłonią żeby powstało lekkie wgłębienie
· posmarować je roztrzepoanym jajkiem
· następnie obficie posmarować sosem
· posypać serem, oregano i pieprzem
· piec ok. 10-15 min. w 170-180 st. C
Smacznego!
stachowiak671